Yakup Demir: Dövizin yükselişinden mutlu değiliz

Yakup Demir: Dövizin yükselişinden mutlu değiliz
Turizm sektörünün temsilcileri ekonomik kriz ve pandeminin sektöre etkileri hakkında konuştu. Yapılan değerlendirmelerde, krizin turizm sektörünü de zor durumda bıraktığı ifade edildi.

BirGün’e konuşan Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, Peninsula Tours Genel Müdürü ve Kuşadası Belediyesi Turizm Komisyonu Başkanı Fahrettin Çiçek ve Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, ekonomik kriz ve pandemi nedeniyle turizm sektöründe yaşanan sıkıntıları değerlendirdi.

“Bu krizden Türkiye’nin bir an önce kurtulması lazım”

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, “2021 yılına başlarken bir belirsizlik hâkimdi. Normalleşmeyle beraber bir taleple karşılaştık. Yabancı turist maalesef beklenenin altında oldu. Ege’ye bu yıl yüzde 15 oranında bir yabancı turist geldi. Biraz kurtarıcımız bu sene yerli ve Avrupa’da yaşayan yerli turistlerimiz oldu. Sezon kapanışıyla birlikte ekonomik zorluklar başladı. Dövizdeki yükseliş turizm sektörü için güzel görünse de biz mutlu değiliz” dedi.
Dövizin artmasıyla sektörün zor günler geçirdiğini söyleyen Demir, “Bizim sektörümüze 50’ye yakın ürün giriyor. Bu ürünlerde yüzde 200 artış yaşandı. Bakım onarım yapalım dedik orada ciddi bir yükseliş var. Dolar bazında yüzde yüz zam gelmiş. Mal satmak istemiyorlar, bekletiyorlar. Stok yapıyorlar. Bunun nedeni ise kimsenin önünü görememesi. Bu yüzden sezon için hazırlık yapamıyoruz. Boya bile yapamıyoruz. Bu istikrarsızlık sektörü ciddi etkiliyor. Bu krizden Türkiye’nin bir an önce kurtulması lazım.” dedi.

“İyileşme önümüzdeki yılda da tam anlamıyla gerçekleşmeyecek”

Peninsula Tours Genel Müdürü ve Kuşadası Belediyesi Turizm Komisyonu Başkanı Fahrettin Çiçek, bu kışın turizmciler için zor olacağını belirtti. Çiçek, “Turizmde 2019 yılı Ekim ayından beri normal gelirlerine ulaşmakta zorlanılıyor. Gelir anlamında önemli kayıplar var. 2021 yılı birazcık olsun kayıpları biraz hafifletti ama yine de sektörün tam anlamıyla bağışıklığını kazandığı söylenemez. Bu kış bizler için oldukça zorlu geçiyor. Önemli sayıda sektörde yetişmiş personelin sektörü pandemi döneminde terk ettiği görülüyor. İyileşme önümüzdeki yılda da tam anlamıyla gerçekleşmeyecek” dedi.

“Motivasyonumuz ve enerjimiz her zaman yüksek”

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay da yazın yaşanan yangından olumsuz etkilendiklerine dikkat çekti. Pandeminin sadece Marmaris’i değil turizm sektörünü çok ciddi şekilde olumsuz etkilediğini kaydeden Oktay, “Bir şekilde geçen yıl az da olsa iş yapıldı ama büyük oranda pandeminin sıkıntılarını yaşadık. Bunun devamında geçen yaz 29 Temmuz’da başlayan orman yangınında biz kent olarak çok olumsuz etkilendik. Her şeyden önce hiçbir zaman umudumuzu yitirmedik. Motivasyonumuz ve enerjimiz her zaman yüksek. 2022 yaz sezonunda bizim dışımızda olağanüstü bir gelişme olmadığı takdirde ben çok güzel bir yaz sezonu geçireceğimizi görüyorum. Birçok çalışma ve temaslarda da bunun verilerini görüyoruz. Olağanüstü bir süreç yaşanmazsa Marmaris bugüne kadar yaşadığı en güzel yaz sezonlarından birini geçirecek.” şeklinde konuştu


Bu Haber 10.12.2021 - 15:48:46 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.