Yabancı ve yerli turist yılbaşında hangi destinasyonları tercih ediyor?

Yabancı ve yerli turist yılbaşında hangi destinasyonları tercih ediyor?
Yılbaşı gelirken, rezervasyonların da canlanması otellerde yeniden hareketliliğe neden oldu. Bazı şehirlerde oteller tamamen doldu.

Hürriyet’ten Kübra Genç’in haberine göre, pandemi etkilerinin azalmasıyla birlikte yılbaşı rezervasyonları hareketlendi. Otellerde fiyatlar ise yılbaşı gala programı da dahil olmak üzere gecelik kişi başı ortalama 1750 TL bandında seyrederken en çok ilgi yine İstanbul ve Antalya'da. Bazı turistler ise kayak bölgelerini tercih ediyor.

Yerli ve yabancı turist yılbaşında İstanbul’da

2022 yılı ve kış sezonu hakkında değerlendirmede bulunan Enuygun Ticaret Müdürü Orkun Özkan, "Öncelikle 2022’nin pandeminin etkilerinin azaldığı ve özgürce seyahatlerimize devam ettiğimiz bir yıl olmasını bekliyoruz. Pandemi, geçmişteki seyahat anlayışlarımızı kalıcı bir şekilde değiştirdi. Bu değişimle beraber 2022’de doğayla bir arada olduğumuz, sakinliği tercih ettiğimiz seyahat konseptleri ilgi görmeye devam edecek. 2022 yılında yurt içi uçuşların 2019’a kıyasla yüzde 79 seviyesinde tamamlanacağını ön görüyoruz. Dünya genelinde azalan yurt dışı seyahatlerinin ise yine 2019 yılına göre yüzde 52 seviyesinde olacağını ön görüyoruz. 2021 yılında birçok ülke sınırlarını yavaş yavaş açmaya başlamıştı. Yeni keşfedilen varyantların etkisiyle kurallar sürekli değişiklik gösterse de Türkiye’nin verdiği aşı sertifikasının Avrupa’daki birçok ülkede tanınmasıyla yurt dışı seyahatlerimizin daha kolay bir hale geleceğini söyleyebiliriz" şeklinde konuştu.

Yabancı turistlerin yüzde 53’ünün İstanbul’u tercih ettiğini ifade eden Orkun Özkan, “20-31 Aralık tarihleri arasında yurt dışından Türkiye’ye satın alınan uçak biletlerine bakıldığında turistlerin 24 ve 25 Aralık tarihleri için seyahat planladıklarını görüyoruz. Noel ile başlayan tatil dönemlerinde Türkiye seyahati planlayan yabancı turistlerin yüzde 53’ü İstanbul’a uçak bileti almış. İstanbul’u yüzde 19 ile İzmir, yüzde 10 ile Ankara takip ediyor. Yabancı turistlerin en çok hangi şehirden İstanbul uçak bileti satın aldığına baktığımızda Amsterdam öne çıkıyor. Amsterdam’ı Londra, Berlin ve Varşova takip ediyor. Bu tarihlerde satın alınan biletlerin yüzde 5’i Amsterdam - İstanbul rotası için. Turistlerin yüzde 17’si dönüş tarihi için 2 Ocak’ı seçerken, yüzde 15’i de 8 Ocak’ı tercih ediyor" dedi.

Yerli turistin yılbaşı tatili hakkında konuşan Özkan. "30 ve 31 Aralık tarihleri için yurt içi rotalar genelinde en çok uçak bileti satın alınan şehirler İstanbul, İzmir, Antalya, Adana ve Ankara. Bu şehirleri Trabzon, Lefkoşa ve Bodrum takip ediyor. Önceki hafta ile kıyasladığımızda yerli turistin yüzde 28’lik bir oranla 31 Aralık için uçak bileti aldığını görüyoruz. Otel tercihleri incelendiğinde kullanıcıların yüzde 36’sının iki gecelik Rezervasyon yaptırdığı öne çıkıyor. Otel konaklaması için en çok tercih edilen şehirlerde ilk sırada yine İstanbul yer alırken Eskişehir, Antalya, Bursa, Ankara ve Kıbrıs da listede bulunuyor" açıklamasında bulundu.

Fiyat bandından da bahseden Özkan: "20–31 Aralık tarihleri arasında ortalama gidiş-dönüş uçak bileti fiyatları 1.191 TL iken, otobüs biletinde tek yön ortalama fiyat 138 TL. Otel fiyatlarında ortalama tutar ise 1.468 TL." ifadelerine yer verdi.

“Doluluk oranlarının yüzde 100’e ulaşacağını öngörüyoruz”

Tatil Sepeti Genel Müdürü Koray Küçükyılmaz da yılbaşı beklentileri hakkında konuştu. "Yılbaşı dönemine yaklaştıkça, otellerin doluluk oranları da artmaya başladı. Özellikle pandemi döneminde sınırlarını kapatan ülkelere gidemeyen Türk misafirlerin, tercihlerini yurt içi otellerine çevirmesi ile doluluk oranlarının yüzde 100’e ulaşacağını öngörüyoruz. Özellikle Antalya bölgesindeki tesisler, yılbaşı etkinliklerini hem Türk hem de yabancı misafirlere göre şekillendiriyor.  Ek olarak Uludağ ve Kartalkaya bölgelerinde de yabancı turist misafirler bekleniyor' dedi

Kayak bölgelerinin de tercih edildiğini ifade eden Küçükyılmaz, "Talep durumuna göre, Antalya ve Kıbrıs ilk tercih edilen bölgeler arasında yer alıyor. İstanbul’a yakın bölgelerden Abant, Ağva ve Sapanca’nın yanı sıra, kayak bölgeleri de tercih edilen rotalar arasında sıralanıyor. Yılbaşı gala programı da dahil olmak üzere fiyatlar, gecelik kişi başı ortalama 1750 TL bandında seyrediyor" şeklinde konuştu.

“Yılbaşı için en çok talep edilen lokasyon İstanbul Boğazı”

Bu yıl taleplerin arttığını belirten Viravira.co Kurucu Ortağı ve CEO'su Baran Yıldırım, "Özellikle Covid-19’un getirdiği bazı kısıtlamalar dolayısıyla yılbaşı turizminde ciddi bir gerileme görülmüştü. Pandeminin yavaş yavaş gündemdeki ağırlığının azalmasıyla birlikte geçmiş yıllarda yılbaşı döneminde tatil yapamayan kesimin taleplerinin arttığını görüyoruz. Ayrıca korunaklı tatil anlayışının etkisinin ileriki yıllarda da devam edeceğini düşünüyoruz" dedi.

En çok tercih edilen yerleri açıklayan Yıldırım, "Bu yıl deniz turizminde en çok tercih edilen rotalar yüzde 31 ile Göcek, yüzde 19 ile Fethiye ve yüzde 16 ile Bodrum oldu. Bu bölgelere ek olarak Bozburun, Marmaris, Kaş ve Datça’da rağbet gören destinasyonlar arasında yerini alıyor. Özellikle yılbaşı için en çok talep edilen lokasyonların başında ise İstanbul Boğazı geliyor" açıklamasında bulundu.

Yıldırım, sözlerine "Yeni yıla İstanbul Boğazı’nda girmek isterseniz kişi başı günlük ortalama 750 TL – 1.000 TL ödeyerek bir tekne kiralayabilirsiniz. Eğer yılbaşında güneyde tekne kiralamak isterseniz 2-3 günlük bir tekne tatilini kişi başı günlük ortalama 2.500 TL ödeyerek gerçekleştirebilirsiniz. Tekne kullanımının sadece yaz aylarında değil kış aylarında da yaygınlaşması ile özellikle yurtdışından gelen misafirlerimiz Ekim, Kasım ve Aralık aylarında teknelere yoğun ilgi gösterir durumdalar' diyen Yıldırım, "Pandeminin etkilerinin azalmasıyla turistlerin ülkemize olan ilgisi daha da artmış durumda. Bu açıdan bakıldığında yeni yıl tatilinde Türkiye’yi ziyaret edecek olan yabancı turist sayısının geçmiş yıllara göre daha yüksek olacağını öngörüyoruz" diyerek son verdi.



Bu Haber 16.12.2021 - 10:40:16 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.