Vali Avni Çakır: Hedef 500 bin geceleme, öncelik doğayı korumak

Vali Avni Çakır: Hedef 500 bin geceleme, öncelik doğayı korumak

Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) Yönetim Kurulu Üyeleri, Kastamonu Valiliği’nin daveti ile kente çıkarma yaptı. TUYED heyeti Kastamonu’da ilk olarak Vali Avni Çakır ile bir araya geldi. Turizm için en büyük yatırımlarının doğayı korumak olduğunu belirten Vali Çakır, “Bu sene hedefimiz en az 500 bin gecelemedir” dedi.


Turizm Güncel - Kastamonu

TUYED yönetim kurulu üyeleri ile turizm yazarları Kastamonu Valiliği, Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın da katkılarıyla, 022 Turizm Eylem Planı kapsamında bölgede ağırlandı. İnceleme gezisine TUYED Başkanı Haluk Özsevim, TUYED Yönetim Kurulu Üyeleri Emin Demir, Halil Öncü, Savaş Daş, Hasan Arslan ve diğer gazeteciler katıldı. İlk olarak Vali Avni Çakır ile bir araya gelen TUYED Yönetim Kurulu, bölge turizmi hakkında bilgi aldı.

“Kastamonu 400 sene boyunca Osmanlının sancak beyliğini yaptı”

Vali Çakır, Kastamonu turizmi hakkında turizm gazetecilerine ayrıntılı bilgiler verdi. Bölgenin en büyük zenginliğinin tarihi ve doğası olduğunu belirten Vali Çakır, “Kastamonu, Osmanlı’nın 400 sene boyunca sancak merkezi olmuş. Burada birçok tarihi eser bırakmışlar. Bu tarih de Kastamonu’ya bir ruh veriyor. Bu tarihi yapısı ile kentimiz bir çekim merkezi. Doğamız ve coğrafi yapımız da çok zengin. Karadeniz’de en uzun kıyısı olan şehir Kastamonu’dur.” dedi.

“Lykia Yolu nasılsa İstiklal Yolu öyledir”

Kastamonu’nun 6 ilçesinin sahilde olduğuna dikkat çeken Vali Avni Çakır, “Bakın Kastamonu, yüzde 99 homojen bir yapıdadır. Göç almamıştır. En büyük zenginliklerimizden biri de bölgemizin yüzde 70’i orman olmasıdır. Bozulmamış bir doğa var elimizde. Bölgemizde ayrıca Çanakkale’ye uzanan İstiklal yolu var biliyorsunuz. Karadeniz’den gelen cephane Kastamonu hattından Çanakkale’ye ulaşmış. İddia ediyorum Likya Yolu nasılsa İstiklal Yolu da o derece güzeldir” dedi.

“Çok zengin bir turizm potansiyeline sahip”

Kastamonu’nun tarihi, doğası, denizi ve kanyonları ile çok zengin bir turizm potansiyeline sahip olduğunu hatırlatan Vali Çakır, “Seyahat ve turizm yazarlarını ağırlamak bizim için çok önemli. Biz tanıtım konusunda belli etkinlikler yapıyoruz. Bu seferki konuğumuz sizsiniz. Biz çeşitli aktivitelerle bölgemizin tanıtım faaliyetlerine ağırlık vermek istiyoruz. Biz sırt çantasını almış kendisini doğaya adayan insanlara ulaşmak istiyoruz. Öyle tesislerimiz var ki inanılmaz. Alt yapı ile ilgili ise yoğun bir çalışma içindeyiz. Bizler bu cennet köşesini herkese göstermek istiyoruz” şeklinde konuştu.

“2019 yılında 760 bin geceleme yapıldı”

Kastamonu’daki turizm hareketlerine de değinen Vali Avni Çakır, “Kastamonu’da 2018 yılında 560 bin geceleme yapıldı. 2019 yılında bu rakam 761 bine çıktı. Geçen seneyi ise 250 bin ile geçirdik. Ağustos ayında bir afet yaşandı ve sürekli yağmur yağdı. İnsanlar korktu tabi. Bu sene hazırız. Biz burayı bir kere de olsa insanlara göstermek istiyoruz. Bu sene ise en az 500 bin gecelemeye ulaşmak istiyoruz. Yabancı turist potansiyelimiz ise çok yüksek değil. Yüzde 95 iç turizm var. Kademe kademe ilerlemek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Öncelikli hedefimiz doğayı korumak”

Kastamonu’da yabancı turistlere dönük tesislerin planlanması gerektiğini kaydeden Çakır, “Önceliğimiz iç turizm sonrasında yabancı turistler. Ama en öncelikli hedefimiz doğayı korumak. Doğayı ne kadar korursak en büyük yatırımı yapmış oluruz. Şehir merkezi dışında gözünüzü tırmalayan bir tesis göremezsiniz. Kastamonu’nun hiçbir yerinde çirkin tesisleşme göremezsiniz. Ormanı korumak için kesin mevzuatlar var. Betondan uzak doğal hayata önem veriyoruz. Sıkı denetimler yapıyoruz. Neticede Kastamonu’daki en büyük özelliğimiz bakir doğa. 30 sene önceki doğa ile şu andaki doğa aynı. Burada 7-8 katlı çarpık yapılaşma göremezsiniz” diye konuştu.



Bu Haber 21.06.2022 - 08:41:00 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.