UNWTO açıkladı: İlk beş ayda kaç turist seyahat etti?

UNWTO açıkladı: İlk beş ayda kaç turist seyahat etti?

Birlemiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO), 2022 yılının ilk 5 aylık dönemine ilişkin küresel ziyaretçi verilerini açıkladı.


TurizmGüncel - Dış Haberler

UNWTO, tarafından açıklanan verilere göre, 2022 yılının ilk 5 aylık diliminde yurt dışına seyahat edenlerin sayısı 250 milyona olsa da 2019 yılının yüzde 46’sına ulaşabildi.

UNWTO Genel Sekreteri Zurab Pololikashvili, “Turizmin canlanması dünyanın birçok yerinde hız kazandı ve yoluna çıkan zorlukların üstesinden geldi. 2022’nin geri kalanında sektörü etkileyebilecek ters rüzgarlara karşı dikkatli olunmalı ” ifadelerini kullandı.

Hangi pazar ne kadar toparlanabildi?

UNWTO'nun raporuna göre bu yılın 5 aylık döneminde Avrupa’ya yapılan seyahatler 2021'e göre yüzde 350 artarken Amerika’ya yapılan seyahatler ise yüzde 112 artış gösterdi. Fakat 2019 seviyelerine Avrupa yüzde 36, Amerika ise yüzde 40 oranında ulaşabildi.

Ayrıca bir önceki yıla göre, Orta Doğu’ya yapılan seyahatlerde yüzde 157, Afrika’ya yapılan seyahatlerde yüzde 156 artış yaşanırken iki ülke de 2019 seviyelerinin sırasıyla yüzde 54 ve yüzde 50 altında kaldı.

Asya ve Pasifik ülkelerine yapılan seyahatler ise sınırların kısmen kapalı olması nedeniyle 2019’un yüzde 90 gerisinde kaldı.

UNWTO, uluslararası varışların 2022'de pandemi öncesi seviyelerin yüzde 55 ila yüzde 70'ine ulaştığına işaret ediyor.

Karayipler ve Orta Amerika başta olmak üzere, Güney Akdeniz, Batı ve Kuzey Avrupa başta olmak üzere birçoğu pandemi öncesi seviyelerinin yüzde 70 ila yüzde 80'ini geri kazandı . ABD Virgin Adaları, St. Maarten, Moldova Cumhuriyeti, Arnavutluk, Honduras ve Porto Riko dahil olmak üzere bazı destinasyonlar ise 2019 seviyelerini aştı.

Türkiye turizm gelirlerinde pandemi öncesini yakaladı

Rapora göre, gidilen destinasyonlarda kazanılan uluslararası turizm gelirleri açısından, Moldova Cumhuriyeti, Sırbistan, Seyşeller, Romanya, Kuzey Makedonya, Saint Lucia, Bosna Hersek, Arnavutluk, Pakistan, Sudan, Türkiye, Bangladeş, El Salvador, Meksika, Hırvatistan ve Portekiz pandemi öncesi seviyeleri yakalamış durumda.

Öte yandan raporda Fransa, Almanya, İtalya ve ABD'den gelen turistlerin uluslararası harcamalarının pandemi öncesi seviyelerin yüzde 70 ila yüzde 85’ine ulaştığı, Hindistan, Suudi Arabistan ve Katar'dan yapılan harcamaların ise 2019 seviyelerini çoktan aştığı ifade edildi.



Bu Haber 08.08.2022 - 15:49:02 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.