Ünlü ekonomi yazarı: Otellerin derdi bitmez, bitemez çünkü...

Ünlü ekonomi yazarı: Otellerin derdi bitmez, bitemez çünkü...
Milliyet gazetesinin deneyimli köşe yazarı Güngör Uras, konaklama sektörünün içinde bulunduğu durumu ve yerli turistin sektörün derdine çare olup olamayacağını yazdı. Uras, ''Yabancı turist gelmeden otellerin derdi bitmez, bitemez.'' dedi.


Uras, makalesinde şu noktaların altını çizdi:

''Uzatılan bayram tatilleri sayesinde kıyı şehirlerindeki otellerin dolduğu söyleniyor.

Sanmayınız ki, “İki bayramda da otellerin dolup taşması ve de Rusların gelmeye başlaması ile turizmde işler düzeldi.”

Yabancı ziyaretçi sayısı artmadan turizmde işler düzelmez. Hele hele otellerin derdi bitmez. Bitemez.

Otellerimizde ve pansiyonlarda turizm işletme belgeli 850 bin, Turizm Yatırım Belgeli 315 bin, Belediye Belgeli 600 bin yatak  var. Yatak sayısı nerede ise 2 milyona yaklaşmış durumda.

Bu yatakları sadece yerli ziyaretçilerin doldurması imkansız.

Yurt içinde 55 milyon kişi seyahate çıkıyor. Yılda 70 milyon seyahat yapılıyor. Seyahate çıkan halkımız evleri dışında 600 milyon geceleme gerçekleştiriyor.

Gezi ve eğlence için 5 milyon kişi 7 milyon seyahat yapıyor. Bunların otel ve pansiyonlarda kalanlarının geceleme sayısı, sadece 10 milyon geceleme.

Bizde yurt içi seyahate çıkanların çoğu akraba, arkadaş ziyareti yapanlar. Akrabaları, yakınları, arkadaşları ve kendi evlerinde geceleyenler.

Yabancı dolduruyor

Otel ve pansiyonların esas müşterileri yabancılar. Yabancı ziyaretçilerin otel ve pansiyonlarda geceleme sayısı 160-180 milyon.

Yabancı ziyaretçi sayısı ilk 7 ayda yüzde 30 azaldı. Bunun anlamı 50-55 milyon geceleme kaybıdır. Başka anlatımla otel yataklarının boş kalması demektir.

Yerli ziyaretçilerden, gezi ve eğlence seyahati yapan ve yılda 10 milyon geceleme gerçekleştirenlerin geceleme sayısı yüzde 20 artsa, 2 milyon geceleme yapar.

Yerli ziyaretçi sayısının artması yabancı ziyaretçilerin sayılarının azalması nedeniyle boş kalan 50-55 milyon geceleme, sadece çok küçük bir bölümü karşılayabilir.

Otel odalarının boş kalması otel işletmelerini üzüyor ama yabancı ziyaretçiler sadece otellere ödeme yapmıyor. Değişik  tüketim harcamaları ile ekonomiye hareket getiriyorlar.

Merkez Bankası’nın ödemeler bilançosu verilerine göre Ocak-Temmuz dönemimde yabancı ziyaretçilerden sağlanan döviz gelirleri  geçen yıl 13.7 milyar dolar iken, bu yıl 9.1 milyar dolara gerilemiş durumda.'' Yazının devamı>>>




Bu Haber 13.09.2016 - 09:55:49 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.