Ulusoy ve Kamil Koç Almanya pazarına giriyor

Ulusoy ve Kamil Koç Almanya pazarına giriyor
Hitler'in 1935'te koyduğu otobüs yasağı 1 Ocak 2013'te kalkıyor. Yıllık 140 milyon yolcu kapasiteli Almanya pazarına Kamil Koç ve Ulusoy 20'şer otobüsle çıkarma yaptı


Almanya 1 Ocak 2013'te toplu taşımacılık alanında 77 yıllık bir devri sona erdirecek. Kara taşımacılığında otobüsleri serbest bırakacak yeni dönem Türk otobüs işletmeciler için yeni bir fırsat yarattı. 5 yılda 100 milyon euroluk ciro hedefleyen şirketler pazarda İngiliz ve Fransız devlerle yarışacak.

Ünlü Alman lider Adolf Hitler'in ülkedeki demiryollarını güçlendirmek üzere otobüs taşımacılığını yasaklaması nedeniyle 1935'ten bu yana Almanya'da toplu taşıma sadece trenle yapılıyordu. Alman hükümeti 2007'de taşımacılığın liberalleşmesi yönünde bir karar çıkardı. Almanya parlamentosunda onaylanan yeni kanuna göre ülkede yeni yılın ilk gününden itibaren otobüs taşımacılığı özel sektöre serbest hale geldi.

Artık 200 euroluk lisans parasını ödeyen tüm şirketler belli kalite kriterlerini doldurdukları takdirde Almanya'da otobüs işletmeciliği yapabilecek.

Bir süredir yurtdışında büyümeye odaklanan Kamil Koç'un Almanya'da 10 yıllık lisans aldığı belirtiliyor. Türkiye'de satın almalarla gündeme gelen Ulusoy ise Alman ortakla pazarda rekabet edecek. Her iki şirketin de 20'şer otobüsle pazara gireceğini belirten bir yetkili, "Türkler'in şansı çok yüksek. Bir otobüs 300 bin euro. Leasing sistemi çalışıyor" diye konuştu.

İngiltere'nin en büyüklerinden 3 milyar cirolu National Express ve yine benzer hacme sahip Fransız Veolia Transport Almanya'ya ilk giren şirketler. Uzun yolculuklarda geçen yıl 140 milyon kişinin taşındığı Almanya'da bu rakamın yüzde 30'unun otobüslere kayacağı belirtiliyor. İlk yıl şirketler 42 milyon yolcuyu kapmak için yarışacak.

Almanlar'ın kriz nedeniyle otobüsü tercih edeceklerini anlatan bir yetkili, "Köln-Berlin arası tren yolculuğu gidiş-geliş 240 euro. Oysa otobüs firmaları bu fiyatı yarıya indirerek pazara girmeye hazırlanıyor. Türk şirketleri de şimdiden kampanya için valiliklere başvurdu" dedi. Alman hükümeti de piyasayı canlandırmak için otobüslerden otoban parası almayacak.


Bu Haber 17.12.2012 - 09:38:31 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.