Ukrayna’nın yeni hava yolu Bees Airlines’ı Tez Tour mu kurdu?

Ukrayna’nın yeni hava yolu Bees Airlines’ı Tez Tour mu kurdu?

Pandemi nedeniyle hava yolu trafiğini yüzde 58 düştüğü Ukrayna'da, Bees Airlines isminde yeni bir bütçeli hava yolu kuruldu. 2020'nin yaz aylarında kurulan şirket 65 kişiyi işe aldı ve iki tur operatörüyle kontrat imzaladı, iki tur operatörüyle görüşmeleri de sürdürüyor.


TurizmGüncel - Dış Haberler

Bees Airlines CEO'su Evgeny Khainatsky, sektörün en zor zamanında bir hava yolu şirketi kurmanın kafa karıştırıcı olduğunu kabul etmekle birlikte, hava yolunun düşük maliyetli olmasından dolayı ayakta kalabileceğine dikkat çekiyor.

Aslında Bees Airlines'ın elinin güçlü olduğu belirtiliyor. İptal edilen uçuşu ve buna bağlı ekonomik yükümlülükleri olmayan, sektör krizde olduğu için ucuz kiralama yapabilen şirketin önünün açık olduğu değerlendirmesi yapılıyor. Baharda uçuşların başlaması ve şirketin pazarda yer edinmesi durumunda ayakta kalabileceği ifade ediliyor.

Sahibi kim?

Bees Airlines ile ilgili en önemli tartışma konusu ise sahibinin kim olduğu. Sektör oyuncuları, Bees Airlines'ın Tez Tour'un sahibi tarafından kurulduğunu iddia ediyor. Söylentileri yalanlayan CEO Evgeny Khainatsky ise, Bees Airlines'ın patronsuz bir şirket olduğunu ve tarım işiyle uğraşan Sergey Smirniy tarafından yönetildiğini ileri sürdü. Simirniy'nin Bees Airlines'a 1 milyon dolar yatırım yaptığını ve 5 milyon dolar yatırım daha yapacağını kaydetti.

Öte taraftan Bees Airlines'ın charter uçuş sözleşmesi imzaladığı ilk şirketin Tez Tour olduğuna dikkat çekiliyor. Simirniy'nin, Ukrayna'nın en büyük tur operatörlerinden olan Tez Tour'un Ukrayna ayağında Sergey Burtin ile birlikte çalıştığının altı çiziliyor.

Pandemiden önce talep karşılanamıyordu

Küresel havacılık sektörünün 118 milyar dolar kayıp yaşadığı 2020 yılında, Ukrayna'nın bayrak taşıyıcı hava yolu şirketi Ukraine International Airlines 60 milyon dolar kayıp yaşadı. Mart-Ağustos arasında 30 milyon dolar kayıp yaşayan SkyUp ise iflasın eşiğine geldi. Ancak pandemiden önce fotoğraf tamamen farklıydı. Azur Air, SkyUp, UIA ve Windrose, mevcut talebi karşılayamıyordu. Ukrayna'daki seyahat acenteleri eski uçakları bulunan daha az popüler hava yolu şirketlerinde kiralamalar yaptı ve bu da ciddi anlamda gecikmelere neden oldu.

Hem tarifeli hem charter uçacak

Bees Airlines Ukrayna'da hem düşük maliyetli hem de tur operatörleri için charter uçuşlar yapan bir taşıyıcı olarak faaliyet gösterecek. Uzmanlar böyle bir stratejinin Ukrayna'da işe yarayacağı görüşünde. Çünkü bu tip şirketler hem müşteriye hem de tur operatörlerine satış yapabildikleri için daha esnek olabiliyor.

Ukrayna ile AB arasında vizesiz rejime geçilmesinin ardından Ukraynalılar ucuz hava yolu şirketlerini kullanmaya alıştı ve bu da Ryanair, VizzAir ve SkyUp'ı ülkeye getirdi.

SkyUp’ı bırakıp yeni şirkete geçti

Bees Airlines CEO'su Evgeny Khainatsky, daha önce SkyUp'ta görev yapıyordu. 2020 yılının haziran ayında şirketten ayrılan Evgeny Khainatsky, SkyUp'ın krizle boğuştuğu dönemde, başkaları için çalışmakla suçlandı. Khainatsky ve bazı çalışanların, yeni hava yolunu kurmak için şirketten ayrıldığı ifade edildi. Yeni hava yolu kurulurken Smirniy'e yardım ettiğini kabul eden Evgeny Khainatsky, iki şirket için eş zamanlı çalıştığını ve diğer şirkete sadece danışmanlık hizmeti verdiğini ileri sürdü.

Havalimanı ve uçaklar

Bees Airlines'ın Kiev-Skorsky Havalimanı'nda konuşlanacağı belirtiliyor. Buranın düşük maliyetli hava yolu için uygun bir havalimanı olduğunu kaydeden CEO Khainatsky, Ukraine International Airlines'dan (UIA)iki adet Boeing 737-800 NG kiraladıklarını açıkladı. Salgın nedeniyle sektörün krizde olmasından dolayı uçakları yüzde 30 daha ucuza kiraladıklarını kaydeden Khainatsky, ucuz hava yolu şirketlerinin kriz döneminde büyümesinin daha kolay olduğunu anlattı. Khainatsky, 2021 sonunda filosundaki uçak sayısını 4'e çıkarmayı planlıyor.

Nerelere uçacak?

Bahar aylarında uluslararası seyahat talebinin artmasını bekleyen şirket, sadece Türkiye, Mısır, Yunanistan, Bulgaristan gibi karlı destinasyonlara değil, tur operatörleri Tez Tour ve TPG iş birliğinde Kenya gibi egzotik ülkelere uçmayı planlıyor. Kaynak: KyivPost



Bu Haber 02.02.2021 - 11:10:18 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.