Uğur Dündar’dan THY’ye tepki

Uğur Dündar’dan THY’ye tepki
AtlasGlobal ve Onur Air mağduru pilotların durumunu gündeme getiren Sözcü gazetesi yazarı Uğur Dündar, THY’ye de tepki gösterdi.


Pandemi nedeniyle girdiği krizden çıkamayan Onur Air’in mağdur ettiği çalışanları gündeme getiren Sözcü yazarı Uğur Dündar; pilot, kabin görevlisi, teknisyen, yer ve idari personelden oluşan 1600 Onur Air çalışanının zor durumda olduğunu kaydetti. Mağdur olan çalışanların evindeki eşyaları sattığını, bazılarının yuvası dağıldığını kaydeden Dündar, Onur Air’in çalışanlara 21 aydır maaş vermediğini belirtti.

Onur Air’in 2020’de yaptığı operasyonlar için de çalışanlara hiçbir ücret ödemediğini, tüm personel izindeymiş gibi gösterilerek sigorta primlerinin KÇÖ kapsamında devlete ödettirildiği ileri süren Dündar, şu noktaların altını çizdi:

“Çalıştırılan personel ücretsiz izinde gösterildi”

2020 yılının şubat ve mart aylarında, yani pandeminin olumsuz etkileri henüz başlamamışken uçuşların devam etmesine rağmen, çalışanlara maaş ödemeleri yapılmamaya başlandı. O günden bu yana, 21 aydır da ödenmiyor. Oysa Onur Havayolları, 2020'de ABD, AB ülkeleri ve Rusya'ya ticari uçuşlar gerçekleştirdi. Bu uçuşların yapılabilmesi için yöneticiler de dahil olmak üzere, pilotlar, kabin memurları, teknisyenler ve yer operasyon görevlileri çalıştırıldı. Fakat tüm personel ücretsiz izindeymiş gibi gösterilerek, sigorta primleri Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) kapsamında devlete ödettirildi!..

Uzmanlara göre; Onur Havayolları'nın yapmış olduğu bu operasyonlar süresince çalışanlara hiçbir maaş, alacak tahakkuk ettirilmeden, SGK ve İŞKUR'a zorunlu bildirimleri yapılmadan uçuşların gerçekleştirilmesi, başta uçuş güvenliği olmak üzere çok büyük riskler barındırıyordu. (Türk Sivil Havacılığı ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin itibarının riske atılması bakımından üzerinde önemle durulması gereken bir durum.) Bu kapsamda devlet kurumlarının havacılık güvenliğini hiçe sayarak hangi sebeplerle uçuş izni verdiğinin araştırılması, yine bu yasadışı çalışma ve uçuşların ortaya çıkartılması için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Maliye Bakanlığı nezdinde ortak bir çalışma yapılmasını zorunlu kılıyor…

Bilinçli iflas iddiası

Uğur Dündar yazısının devamında, “Çalışanlar, Onur Havayolları'nın bilinçli bir şekilde iflasa sürüklendiğini, bu maksatla sermayesinin boşaltıldığını, 2020, 2021 yılı mali bilançolarında bilerek zarar ettirildiğini, çalışanların hak edişlerinin ödenmeyerek milyonlarca dolar zararla batırılmak istendiğini öne sürüyorlar.” ifadelerini kullandı.

THY’ye yabancı pilot eleştirisi

Onur ve AtlasGlobal çalışanlarının yaşadığı mağduriyet ile ilgili THY’yi de eleştiren Uğur Dündar, “Onur Havayolları ve iflas eden Atlas Havayolları'ndaki 500'ü aşkın Türk pilot, 2 yıldan fazla bir süredir işsizlik yaşıyor. Oysa Türk Hava Yolları'nda 700'den fazla yabancı pilot görev yapıyor. Türk pilotlar işsizlik sarmalındayken THY'nin yabancı pilotları istihdam etmesi vicdanları zedeliyor. THY ve diğer özel hava yollarının, yabancı pilot sayısını % 10 ile sınırlandıran yasalara uymaması ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün bu konuda yaptırım uygulamaması, işsiz Türk pilotlarını mağdur ediyor.” diye yazdı.

YAZININ TAMAMI>>>



Bu Haber 11.11.2021 - 10:07:40 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.