Üç kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlandı

Üç kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlandı
Yayımlanan yeni Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile birlikte, Türkiye İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlandı.


Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkındaki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile; TİKA, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlandı.



Kararname kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı, kamu tüzel kişiliğine haiz, özel bütçeli Vakıflar Genel Müdürlüğü kuruldu. Genel Müdürlüğün görevleri ise; mazbut vakıfların vakfiyeleri ile vakfiye yerine geçen hüccet, berat, ferman gibi belgelerinde yazılı hayri, sosyal, kültürel ve ekonomik şart ve hizmetleri yerine getirmek, yurt içi ve yurt dışındaki vakıflara ait vakıf kültür varlıklarını ihya etme, mülhak, cemaat ve yeni vakıflar ile esnaf vakıflarının denetimini yapmak olarak sıralandı.

Bütçesi 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu çerçevesinde hazırlanacak olan genel müdürlük; kültür varlıklarından oluşan koleksiyonlar meydana getirecek, müze, kütüphane ve kültür merkezleri kurma görevlerini yürütecek.

VAKIFLAR MECLİSİ 15 KİŞİDEN OLUŞACAK

Müdürlüğün en üst seviye karar organı olan Vakıflar Meclisi, genel müdür ve 3 genel müdür yardımcısı ve bir hukuk müşaviri olmak üzere 5, Cumhurbaşkanınca atanacak 5, yeni vakıflarca atancak 3 ve mülhak ve cemaat vakıflarınca seçilecek birer üye olmak üzere toplam on beş üyeden oluşacak. Genel müdür aynı zamanda Vakıflar Meclisi'nin de başkanı olacak.

TİKA VE YTB DE BAKANLIĞA BAĞLANDI

Kararname ile bakanlığa bağlanan TİKA ise, iş birliğinde bulunulması hedeflenen devletler ve topluluklarla iktisadi, ticari, teknik, sosyal, kültürel ve eğitim alanlarındaki ilişkileri projeler, programlar ve faaliyetler aracılığıyla geliştirmek, yapılacak katkı, yardım ve ilgili süreçleri yürütmek ve mevzuatla verilen diğer görevleri yerine getirecek. Hem TİKA hem de Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, kamu tüzel kişiliğine haiz özel bütçeli kuruluşla olarak faaliyet gösterecek.

Söz konusu 3 kuruluş da daha önce başbakanlığa bağlı olarak faaliyet gösteriyordu.


Bu Haber 16.07.2018 - 08:48:27 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.