U-ETDS'nin acentelere yönelik yaptırımları ertelendi

U-ETDS'nin acentelere yönelik yaptırımları ertelendi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 1 Kasım 2018 tarihinde yürürlüğe girecek olan "Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi" (U-ETDS) hakkında TÜRSAB Genel Merkezi’nde seyahat acentalarının katıldığı bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya kaılan bakanlık yetkilileri, U-ETDS'nin uygulanması sürecinde turizme zarar verilmeyeceğini belirtti.

Yaklaşık 500 seyahat acentasının katıldığı toplantıda, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı adına Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Mahmut Gürses, Daire Başkanı Kerim Cicioğlu ve İstanbul Bölge Müdür Yardımcısı Yalçın Doğan ile TÜRSAB adına Karayolu Ulaştırma İhtisas Başkanı Taşkın Arık soruları yanıtladı.

uetds1

U-ETDS'NİN ACENTELERE ETKİSİ MASAYA YATIRILDI

Sistem, seyahat acentalarının tur ve transferler başlamadan 1 saat öncesine kadar turistlerin T.C. kimlik, pasaport, koltuk ve bagaj numaralarını, U-ETDS’ye girmeyi zorunlu hale getirecek. Seyahat acentalarının işleyişinde tıkanmalara neden olacağı ve yurt dışından gelen turistlere sıkıntı yaratacağı yönündeki konu başlıkları, TÜRSAB Karayolları Ulaştırma İhtisas Başkanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı.

BAĞLIKAYA: SİSTEMİN UYGULANABİLİR HALE GELMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ

TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, açılış konuşmasında; “U-ETDS’nin bizi ilgilendiren kısmı, turistik taşımacılıkla ilgili maddeleri. Ancak seyahat acentalarından istenen bazı şeylerin uygulanması mümkün değil. O nedenle bu sistemin uygulanabilir bir yönetmelik haline gelmesi için Bakanlıkla koordineli bir çalışma yürütüyoruz. Acentaların şikayet ve önerilerini Bakanlıkta yaptığımız toplantılarda dile getiriyoruz. Önümüzdeki hafta bakanlıkta bir toplantı daha yapacağız” dedi. Bağlıkaya, sistemin seyahat acentaları için uyum sağlanabilir hale gelinceye kadar bir müddet daha askıda kalacağı bilgisini de verdi.

uetds

GÜRSES: TURİZMİ BALTALAMAYACAĞIZ

Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Mahmut Gürses; U-ETDS ile korsan taşımacılığın önüne geçmeyi, karayollarında yolcu, kargo ve eşya taşımacılığının takip altına alınmasının amaçlandığını belirtti. Gürses, sisteme uyum sürecinde seyahat acentalarına nefes alma imkanı tanınacağını ancak sistemden kaçış olmayacağını belirterek; “Temel amacımız ulusal güvenlik ve taşıma, turizmi baltalamayacağız. Veri transferini İçişleri Bakanlığı ile çözmeye çalışacağız. 1 Kasım’da yürürlüğe girecek olan U-ETDS’nin yaptırımlarını, turizm faaliyetini engellemeyecek hale gelinceye kadar erteleyeceğiz” dedi.

CİCİOĞLU: A GRUBU SEYAHAT ACENTELERİNİN ARAÇLARI DURDURULMAYACAK

Karayolu Düzenleme Daire Başkanı Kerim Cicioğlu, Türkiye’de günde 7 milyon kargo taşındığını, kayıtlı 530 bin lisanlı taşıma firması olduğunu, 1 milyon 350 bin kayıtlı taşıt olduğunu belirtti.  Cicioğlu; “Türkiye’de taşımacılığı kayıt altına almak kolay değil. Şu ana kadar 35 milyon denetim yapıldı. Sektörün yüzde 95’i kayıt altına alındı. Yüzde 5’ini de almak için çalışıyoruz. Bu taşıtlarda hangi yükün ve kişilerin taşındığını kayıt altına alarak hem güvenlik açıkları kapatılacak hem de kayıtsız taşımacılığın önüne geçilecek” dedi. Cicioğlu, sisteme doğru bilgi girişi yapan firmaların aldıkları uyarı cezalarının silinerek ödüllendirileceği, A grubu firma statüsü alan firmaların araçlarının yol denetimlerinde durdurulmayacağının bilgisini de verdi.

uetds2

U-ETDS'NİN YAPTIRIMLARI TURİZM İÇİN KALDIRILDI

Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Mahmut Gürses ise toplantının devamında acentaların sistemde eksik gördükleri noktalarla ilgili sorularını yanıtladı. TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, U-ETDS’nin yaptırımlarının turizm sektörü için ertelenmesi ile ilgili desteklerinden dolayı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Murat Demirören, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Mahmut Gürses, Daire Başkanı Kerim Cicioğlu ve İstanbul Bölge Müdür Yardımcısı Yalçın Doğan ile birlikte emeği geçen tüm bakanlık bürokratlarına teşekkür etti.


Bu Haber 26.10.2018 - 20:11:52 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.