TURYİD Başkanı Kaya Demirer bahşişten vergi alınmasını istiyor

TURYİD Başkanı Kaya Demirer bahşişten vergi alınmasını istiyor

Genel kurulda yeniden TURYİD’in başkanı seçilen Kaya Demirer, yeme-içme sektöründe bahşişlerin de kredi kartıyla ödenmesi konusunda çözüme ulaşacaklarına inandıklarını söyledi. Demirer'e göre, bahşişler kredi kartlarıyla ödenmeli ve devlet bu bahşişten yüzde 5 stopaj vergisi almalı. Böylelikle devletin bahşişten elde ettiği gelir de artar.


Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TÜRYİD) Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer, yeme-içme sektöründe bahşişlerin de kartla ödenebilmesi gerektiğini belirtti.

Dünya gazetesinden Vahap Munyar’a konuşan Demirer, Hazine ve Maliye Bakanlığı döneminde konuyu Berat Albayrak’a ve Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar’a detaylı şekilde anlattıklarını belirti. Demirer, “Şimdiki Hazine ve Maliye Bakanımız Nureddin Nebati’ye de konuyu anlatacağız. Gelir İdaresi Başkanımız Bekir Bayrakdar zaten konuyu biliyor. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un da bizi destekleyeceğine inanıyoruz.” diye konuştu.

Kaya Demirer, mevcut durumu ve kendilerinin çözüm önerisini şu şekilde anlattı:

“Toplanan her 100 TL nakit bahşiş, beyan edilmesi durumunda ücrete ilave edileceği için ücret üzerinden yüzde 50’ye yakın vergi-prim kesintisine uğruyor. Bu sebeple işçi (garson) elde ettiği geliri beyan etmiyor.

Toplanan her 100 TL bahşişte, beyan edilen tutar yaklaşık 2 TL civarında olup devletin kasasına giren yaklaşık 1 TL ile sınırlı kalıyor.

Toplanan bahşişin ödenen hesaba oranı ülkemizde ortalama yüzde 6 civarında bulunuyor.

Yılda toplam 12 milyar lira dolayında bahşiş toplanıyor. Bunun ancak 120 milyon lirası devletin kasasına girebiliyor.

Bahşiş, “ücret” tanımından çıkarılsın.

Kredi kartıyla hesap ödenirken bahşiş de ayrı kalem olarak gösterilip verilsin.

Tahsil edilen bahşiş üzerinden yüzde 5 stopaj kesilmesi uygulamasına geçilsin.

Toplanan bahşişten karşılık ayrılsın: İşçinin (garson) önceden tamamen kayıt dışı kalmış ve şimdi kayıt altına alınacak olan bahşiş gelirinden doğacak kıdem ve ihbar hak edişleri kapsamında yüzde 10 oranında tutar işçi adına kamu bankasına güvence bedeli olarak bloke edilsin. Ancak bloke süresince o para değerlendirilebilsin.

Dünyadaki tüm örnekler kredi kartı ile yapılan bahşiş ödemelerinin yüzde 10-15 bandına çıktığını gösteriyor. Bizde de bahşişin ödenen hesaba oranının yüzde 6’dan yüzde 12’ye çıkması söz konusu olur. Bu durumda işçinin (garson) ve devletin geliri artar.

Devletin kasasına girecek kaynak 120 milyon liradan 600 milyon liraya çıkar.

Yargının dava yükü ortadan kalkar: Açılmış 10 bine yakın bahşiş davasının önü kesilir, yargıdaki yük ve iş yerindeki huzursuzluk ortadan kalkar.

Bu noktada kayda alınacak bahşişlerle ilgili bir başka beklentisini dile getirdi:

Bahşişlerin “ücret” dışına çıkarılması durumunda kıdem ve ihbar hesabına girmemesi de gerekir. Bu konuyu da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımıza anlatacağız. Çözümde bize yardımcı olacaklarına inanıyorum.”



Bu Haber 06.01.2022 - 08:54:31 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • sercan akdemir 08.01.2022 - 01:29

    başkanım bu söylediğinizle orantısız cümleleri başka bir açıklama ile geri almalısınız şayet böyle bir şey mümkün olamaz zaten turizmci 2 senedir yatıyor kısa ödenekler kışın uygulanmıyor otel sahipleri tur şirketleri turizm şirketleri vs milyonluk ertelemeli krediler alıyor emekçinin aldığı günde 5 10 euro bahşiş gözünüde çok büyük bi miktarmış gibi geliyor

  • BioLuxor 07.01.2022 - 10:44

    Bahşiş alınmasın, bahşiş alınması yasaklansın böylece sorunlarda ortadan kalkar.

  • Faikcan Yıldırım 06.01.2022 - 09:50

    Turizm sektörü ülkedeki en düşük maaş skalasina sahip gelmis bide bahşişin peşine düşmüş

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.