TÜRSAB ve TUREB anlaştı, 600 yeni rehber geliyor

TÜRSAB ve TUREB anlaştı, 600 yeni rehber geliyor

Türkiye Turist Rehberleri Birliği (TUREB) yönetimi, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya ile seyahat acentelerinin ve rehberlerin yaşadığı sorunların çözümü için bir araya geldi. Her iki kurumun da üst düzey yöneticilerinin katıldığı toplantıda, 600 rehberin daha kokart alarak sektörde görev yapmaya başlayacağı açıklandı.


600 yeni rehber kokart almak için sınavlara girecek

Rehber sayısının yetersizliğini sık sık dile getiren TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, toplantıda seyahat acentelerinin turlarda rehber bulmak için yaşadığı sorunları bir kez daha gündeme taşıdı. TUREB Başkanı Suat Tural, TÜRSAB’dan gelen talepleri dikkatle değerlendirdiklerini ve rehber açığını kapatmak için harekete geçtiklerini söyledi. Tural, TÜRSAB’dan gelen talepler üzerine rehber sayısını artırmak için yeni bir yabancı dil sınavı yapılacağını belirtti. 2-6 Eylül 2019 tarihlerinde yapılacak yabancı dil sınavı sonrasında 600 yeni rehberin farklı dillerde kokart almak için sınava gireceğinin bilgisini verdi. Sınav sonrası 600 yeni rehber farklı dillerde rehberliğe başlayacak.

TUREB Başkanı Suat Tural, her yıl 50’den fazla üniversiteden 2.000 civarında mezun olduğunu ancak bunların 500’ü kadarının profesyonel rehber olarak mesleğe başladığının bilgisini de paylaştı.

rehberler1

Nadir dillerde rehberlik yapanlara burs verilecek

TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, seyahat acentelerinin özellikle nadir konuşulan dillerde rehber bulma konusunda yaşadığı sıkıntıları dile getirerek çözüm önerilerinde bulundu. Görüşmede nadir dillerde rehber sayısını artırmak amacıyla TÜRSAB ve TUREB’in üniversitelerle iş birliğine gitmesi kararı alındı. TÜRSAB ve TUREB üniversitelerle iş birliğine giderek nadir dilde eğitim alan rehber adaylarına maddi destek sağlayarak burs verecek. Ayrıca rehber yetiştiren üniversitelere de farklı dillerde rehberliği teşvik etmek amacıyla maddi destek verilmesi kararı alındı.

Acentelerden gelen rehber ücretleri ile ilgili şikayetleri TUREB heyetine ileten TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya konu hakkında yeni bir düzenlemeye gidilmesini talep etti.

Toplantıda seyahat acentelerinin yaşadığı Türkçe rehber ihtiyacı da TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya tarafından gündeme getirildi.

TUREB Başkanı Suat Tural, özellikle atlatılan kriz yıllarıyla birlikte sürekli artan sayıda rehberin iç piyasada Türkçe çalıştığını dile getirdi ve önceki dönemlerin aksine mevcut rehberlerin tümünün Türkçe hizmet vermeye başladığını ifade etti.

300 rehber Doğu Anadolu'da eğitim turlarına çıkıyor

TUREB Yönetim Kurulu Üyeleri, Kars ve Doğu Ekspresi turlarına gelen yoğun talebi karşılamak için atılan adımlar hakkında da bilgi verdi. Rehberlerin ve rehber adaylarının ruhsatnamelerine Doğu Anadolu bölgesini de eklemesi için eğitim turu düzenleneceği bilgisi verildi. 19-26 Ağustos’ta yapılacak eğitim turuna 200 öğrenci 150 rehberin katılması planlanıyor. Eğitim turu sonrasında 300 kadar rehber lisanlarına Doğu Anadolu Bölgesini ekleyecek. Böylece özellikle kış aylarında yoğun talep gören Doğu Anadolu turları için rehber sayısının artacağı belirtildi.



Bu Haber 07.08.2019 - 09:09:29 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Hakkımızı Savunun Sayın Başkan 07.08.2019 - 01:30

    Sayın Başkan; Kundu Belek Boğazkent Kadriye Kemer gibi turistik yerlerde Taksici esnafı Acente işi yapıyor! Tur satışlarımız çok düştü. Taksiciler otel girişlerinde stantlar açarak 3 4 farklı lokasyonu yazıp tek fiyat veriyorlar. Bizler tur satamaz olduk! ATSO Seyahat Acenteleri Başkanı ve Antalya Türsab Merkezi bu konuda neden gereğini yapmıyor! Bıktık usandık Hanutçuluk Yapan Taksicilerden. Kundudaki Tüm Taksiler tuttuğu müşteriyi Valilik Karşısındaki Best Bazaar isimli yere götürüyor! Biz Kime ne satacağız! 3 kişilik bir aile Pamukkaleye gitmek istiyor Örnek 1000 TL fiyat veriyoruz, Bizim aracımıza Rehber zorunlu koşuyorsunuz, ama taksici aynı yere aynı turisti 500 TL ye götürüyor ama rehber yok! Turistik yerlere onlar götürünce rehber yok biz götürünce rehber şart yok ise ceza! Acil bu duruma dur deyin artık. Değişim dediniz ne yaptınız bugüne kadar? 600 Kİşi acente olabilmek için sırada bekliyormuş neden insanları madur ediyorsunuz? Kemerde her köşe başında Sokak Acenteleri türemiş durumda denetim yapın Denetmenler Merkezden Gelsine Ve Acımadan Ceza kessin.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.