TÜRSAB istedi acente aidatlarındaki artış oranı düşüyor 

TÜRSAB istedi acente aidatlarındaki artış oranı düşüyor 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seyahat acentelerinin TÜRSAB’a ödediği aidatlardaki artış oranını düşürecek.


TurizmGüncel

Resmî Gazete’de yayınlanan Tebliğ ile, 2022 yılına ilişkin yeniden değerleme oranı yüzde 36,20 olarak belirlenmişti. 2022 yılında diğer vergi, harç ve cezalar gibi, seyahat acentelerinin TÜRSAB’a ödeyeceği aidatlar da aynı oranda artacaktı.

Ancak Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya’nın 10 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mektup yazarak seyahati acentelerinin ödeyeceği aidat oranındaki artışın düşürülmesini istediği öğrenildi.

Cumhurbaşkanlığının söz konusu yazıyı Kültür ve Turizm Bakanlığına gönderdiği, Bakanlığın da TÜRSAB’ın olurunu alarak konuyla ilgili çalışma başlattığı öğrenildi.

Önümüzdeki günlerde, artış oranının yarıya düşürülmesi için Cumhurbaşkanına yetki veren yasal düzenleme yapılacak. Yasal düzenlemenin, torba kanunlardan birinin içine konulacağı öğrenildi.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama da Kültür ve Turizm Bakanlığından yapıldı. Bakanlıktan yapılan açıklama şöyle:

“Bilindiği üzere, tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkisi altına alan “Koronavirüs (Covid-19) Salgınının” ülkemizin ekonomik ve sosyal hayata olan etkilerinin azaltılması amacıyla 16/4/2020 tarihinde TBMM’de kabul edilen 7244 sayılı Kanun ile seyahat acentalarının Türkiye Seyahat Acentaları Birliğine (TÜRSAB) ödeyecekleri 2020 yılı aidatlarının alınmaması kararlaştırılmıştır.

Salgının ülkemiz ekonomisinde yarattığı olumsuzluklar alınan tedbirler ile hızla giderilmiş ise de özellikle dünya turizm sektöründe virüsün varyantlarından kaynaklanan birtakım kısıtlamalar halen devam etmektedir.

Bu ortamda, seyahat acentalarının 2021 yılı yeniden değerleme oranında güncellenen Birliğe ödeyecekleri 2022 yılı yıllık aidatlarının (5.088 TL) işletmeler üzerinde yaratacağı olumsuzluğun giderilebilmesi amacıyla Bakanlığımızca birtakım tedbirlerin alınması ihtiyacı ortaya çıkmış olup “seyahat acentalarının yıllık aidatlarına uygulanan yeniden değerleme oranının” daha düşük seviyede uygulanmasına yönelik çalışma başlatılmıştır.

Bu kapsamda, 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununun yıllık aidatları düzenleyen 35 inci maddesine fıkra eklenerek Sayın Cumhurbaşkanımıza yıllık aidatlara uygulanan yeniden değerleme oranını %50’ye kadar indirme yetkisi veren kanun teklifi taslağı hazırlanmıştır.”



Bu Haber 04.01.2022 - 13:23:39 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.