TÜRSAB devreye girdi, churning cezaları durduruldu

TÜRSAB devreye girdi, churning cezaları durduruldu

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği, THY ile yapılan görüşme sonrası churning cezalarının durdurulduğunu açıkladı.


Hava yolu şirketlerinin acentelere uyguladığı churning (yapılan rezervasyonun süresi dolmadan aynı kişi için ikinci bir rezervasyon açarak, hava yolu şirketinin koltuğunu haksız yere işgal etme) cezalarıyla ilgili TÜRSAB’dan açıklama yapıldı. Bir derneğin bu cezaların iptal edilmesi için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’la görüşmesi sonrası hava yolu şirketlerinin churning cezalarını uygulamaya başladığı belirtilen açıklamda, ‘’Sektörde yer alan havayolları ve IATA gibi Bakanlığımızın da bu gibi sektör sorunları ile ilgili hususlarda TÜRSAB’ın görüşlerini almak sorumluluğu vardır.’’ ifadelerine yer verildi.

TÜRSAB’ın konuyla ilgili açıklaması şöyle:

''Değerli IATA Acentalarımız;

Kendilerini sektör temsilcisi gibi gösterme ve bu minvalde şahsi işlerini takip etme amacı ile kurulan derneklerden biri , Kültür ve Turizm Bakanlığını da yanlış bilgilendirerek, onca sorunumuzun içinde IATA seyahat acentalarının önemli ortak sorunuymuş gibi churning cezasını gündeme getirmiş ve maalesef seyahat acentalarımız yıllardır kesilmeyen cezaların gündeme gelip uygulanması gibi bir durumla karşı karşıya kalmıştır.

Birliğimiz, ortaya çıkan bu sorunun çözümü için THY yönetiminden erteleme talep etmiş ve sonuçlandırmıştır.

Bunun dışında iç hat devrelerinin sürelerinin uzatılması ile ilgili olarak ayrıca THY yönetim kurulu nezdinde girişimde bulunmuş olup sonuçları sizlerle ayrıca paylaşılacaktır.

TÜRSAB, seyahat acentalarının tümünü temsil ehliyetini kanundan alan, bu kapsamda tüm seyahat acentaları gibi IATA seyahat acentalarını da THY, diğer hava yolları ve IATA nezdinde temsil etmeye yetkili tek kurumdur. Bu yetki kapsamında, tıpkı yukarıda sözü edilen konularda olduğu gibi Birliğimiz üyelerinin her türlü sorun ve taleplerini dile getirmek, ilgililere iletmek ve takip ederek çözmek konusunda çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir.

Sektörde yer alan havayolları ve IATA gibi Bakanlığımızın da bu gibi sektör sorunları ile ilgili hususlarda TÜRSAB’ın görüşlerini alma sorumluluğu vardır. Kurumumuzun deneyimine başvurulması halinde her türlü desteği göstermeye ve mevcut çalışmalar hakkında en doğru bilgileri aktarmaya hazır olduğumuzu bildiririz.''

İlker Ünsever: Churning havacılık kurallarına aykırı

Konuyla ilgili olarak TurizmGüncel’e bilgi veren TÜRSAB Hukuk Başdanışmanı İlker Ünsever, churning’in havacılıkta kural ihlali nedeniyle verilen bir ceza olduğunu hatılattı. Mevcut rezervasyonun süresi dolmadan aynı kişi için ikinci bir rezervasyon yaparak hava yolu şirketinin koltuğunun boş yere işgal edildiğini kaydeden Ünsever, cezaların şu anda durdurulduğunu, ancak gelecekte bu cezaların yeniden uygulanmasının önünde bir engel olmadığını kaydetti. Ünsever ayrıca, hava yolu şirketlerinin bu cezaları uygulamadığını (göz yumduğunu) ancak UBSD’cıların Bakan Ersoy’la görüşmesi ve devamında Bakan Ersoy’un ‘churning cezaları durduruldu’ şeklinde açıklama yapmasıyla harekete geçerek acentelere ceza vermeye başladığını kaydetti.



Bu Haber 28.03.2020 - 17:30:06 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.