Türkler için Schengen giderek zorlaşıyor: İki katına çıktı

Türkler için Schengen giderek zorlaşıyor: İki katına çıktı

Schengen vizesi için başvuruda bulunup reddedilen Türk vatandaşlarının sayısının ikiye katlandığı, yeşil pasaport sahiplerinin ise uzun süre bekletildiği ve bazen de geri gönderildiği belirtildi.


Düsseldorf Büyükelçiliği açıklama yaptı

DW Türkçe’nin hazırladığı ‘’Türk vatandaşları için Schengen ülkelerine seyahat zorlaştı’’ başlıklı haberde, konuyla ilgili olarak Düsseldorf Büyükelçiliği’nin bir açıklama yaptığı kaydedildi. "Hususi Pasaport olarak adlandırılan ve vizeden muaf olan yeşil pasaport sahibi vatandaşların, Almanya’ya şahsi amaçlı yapacakları seyahatlerde bazı koşulları karşılaması gerektiğine dikkat çeken Başkonsolosluk, “Alman sınır polisi pasaport kontrolü sırasında, sağlık sigortası, dönüş bileti ve kalınacak süre için günlük 45 euro nakit para veya geçerli bir kredi kartı ibraz edilmesini talep etmektedir” dedi.

‘’Her koşulda giriş veya ikame hakkı sağlamıyor’’

Konuyla ilgili olarak Alman Dışişleri Bakanlığı’ndan görüş alan DW Türkçe, ‘’İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, bir kişinin Türkiye’de yeşil, gri ya da diplomatik pasaport gibi, resmi görevlilere ve kamu görevi ifa edenlere verilen bir pasaporta sahip olmasının, her koşulda otomatikman Schengen bölgesine ve bu kapsamdaki Almanya’ya giriş yapmasına ve ülkede ikamet edebilmesine hak sağlamadığının altını çizdi.’’ ifadelerine yer verdi.

Son yıllarda Türkiye’de yeşil ve diplomatik pasaport verilenlerin sayısındaki artışın Alman hükümet kaynaklarında soru işaretleri yarattığı belirtilen haberde, bu tip pasaportların amacı dışında kulanıldığı ve bazı TIR şoförlerinde bile yeşil pasaporta rastlandığı ileri sürüldü.

2018’de başvurular düştü

Öte taraftan 2018 yılına kadar sürekli artan Türkiye’deki Schengen başvurularının sayısının 2018 yılında yüzde 10 oranında düştüğüne dikkat çekiliyor. Haberde verilen bilgilere göre, 2014 yılında 813 bin 339 Türk vatandaşı Schengen vizesi için başvuruda bulunurken bu sayı 2015 yılında 900 bin 789’a, 2016 yılında 937 bin 487’ye, 2017 yılında ise 971 bin 710’a yükseldi. 2018 yılında ise başvurular son 4 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Reddedilme oranı ikiye katladı

Bu arada Schengen vizesi başvurusu reddedilen Türk vatandaşlarının sayısı da ciddi oranda arttı. 2014 yılında vize başvurularının yüzde 4,4’ü reddedilirken, bu oran 2018 yılında neredeyse iki katına çıkarak yüzde 8,5’e ulaştı.

Türkiye Schengen'e daha fazla ödüyor

Avrupa ile Türkiye arasındaki üyelik müzakerelerinin durduğu hatırlatılan haberde, Türkiye’nin diğer pek çok ülkeye göre daha çok Schengen vize ücreti ödediği fade edilerek, ‘’Örneğin Rus vatandaşları için 2018 yılında 35 euro olan bu ücret, Türk vatandaşları için 60 euro. Bunun 2019 içerisinde 80 euroya çıkması bekleniyor. Tahminine göre Türk vatandaşlarının geçen yıl Schengen vizesi başvuruları için ödedikleri tutar yaklaşık 30 milyon euro.’’ denildi.



Bu Haber 20.05.2019 - 09:57:55 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.