Türkiye’ye giden Rus turistlere ‘zakkum’ uyarısı

Türkiye’ye giden Rus turistlere ‘zakkum’ uyarısı

Türkiye’ye giden Rus turistlere zehirli olması nedeniyle zakkum bitkilerine karşı dikkatli olması konusunda uyarı yapıldı.


Rus turizm haber portalı TourpromRu, turistleri Türkiye’nin tatil beldelerinde çok çekici görünen ve kelimenin tam anlamıyla kadınları ve çocukları kendine çeken ölümcül tehlike konusunda uyardı.

Çoğu otelleri süsleyen ve turistlerin önünde fotoğraf çektirmeyi sevdiği beyaz veya pembe çiçeklere sahip Zakkum bitkisinin zehirli maddeler içerdiğine vurgu yapılan haberde, bitkinin tüm kısımlarının süt beyazı çok zehirli özsuyu içerdiği, bu sıvının toksik bir kardiyak glikozit olan oleandrin içerdiği açıklandı.

Uzmanlar, Zakkum bitkisinde yer alan sıvının birincil derecede toksik içerdiğine değinirken, Zakkum suyunun yutulması durumunda şiddetli kolik, kusma ve ishale yol açtığının altını çizdi.

Bu bitkinin aynı zamanda kalp ve merkezi sinir sisteminin işleyişinde ciddi sorunlara yol açtığı da kaydedildi.

Tourprom’a konuşan uzmanlar, Zakkum’un içerdiği kardiyak glikozitlerin kalp durmasına bile neden olabileceğini ifade ederken, Zakkum suyunun göze temasının körlüğe neden olabileceği aktarıldı.

“Çiçeğin kokusu bile baş ağrısına neden olabilir” diyen uzmanlara göre zakkum çiçeğinin yaprağı bile tehlike arz ediyor.

Daha az ölümcül ama aynı zamanda son derece nahoş bir sonucun alerjik reaksiyon olabileceği,  kuru zakkum dallarının yakılmasının dahi dumandan yayılacak zehir nedeniyle tehlikeli olduğu kaydedildi. (GazetemRu)



Bu Haber 13.03.2023 - 10:37:45 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.