Türkiye'nin Rus uçaklarına yaptırımı turizmi nasıl etkileyecek?

Türkiye'nin Rus uçaklarına yaptırımı turizmi nasıl etkileyecek?

Türkiye'nin Rus hava yolu şirketlerine ait bazı uçaklara uygulamaya başladığı yaptırımın turizm sezonuna etki etmeyeceği belirtiliyor.


Turizm Güncel - Dış Haberler

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın aldığı kararla, ABD'nin yaptırım listesinde yer alan Rus uçaklarına Türkiye'deki havalimanlarında yakıt ve bağlantılı hizmetlerin verilmesi yasaklanmıştı.

Dar gövdeli uçakları kapsıyor

Rus Tur Operatörleri Birliğinin (ATOR) sitesinde yer alan haberde, yaptırım listesine alınan uçakların tatil bölgelerine uçan geniş gövdeli uçakları değil, dar gövdelileri kapsadığına dikkat çekildi. 

Aeroflot: Uçuşlarımızı etkilemez

Rus havacılık otoritelerinin henüz konuyla ilgili yorum yapmadığı kaydedilen haberde Aeroflot'un "Bu yaptırım Türkiye uçuşlarımızı etkilemeyecek." değerlendirmesine yer verildi.

Başka bir hava yolu şirketinin yetkilisi ise "Yaz sezonu uçuşlarına dönük bir tehlike görmüyoruz." dedi. Haberde, Rus taşıyıcıların yaptırım listesine alınan uçakları başka uçaklarla değiştireceği ifade edildi.

Soçi’de yakıt ikmali

Görüş bildiren üçüncü hava yolu ise yaptırım nedeniyle Türkiye uçuş programında kayda değer bir değişiklik yapmayacağını duyurdu.

Öte yandan, yaptırımdan etkilenen hava yolu şirketlerinin Soçi'de yakıt ikmali yapacak şekilde kış programını tamamlayabileceği ifade edildi.

Tur operatörlerinin yaz programına etkisi sınırlı olacak

Rusya'dan Türkiye'ye turist getiren operatörler de uçaklara uygulanan yaptırımın Türkiye programlarında bir değişikliğe neden olmayacağını ifade etti. Haberde, uzmanların, "Yaptırım uygulanan uçak listesinin tur operatörlerini yaz operasyonlarına etkisi son derece sınırlı olacak." açıklamalarına yer verildi. 

Türkiye'nin uyguladığı yaptırımların sezona etkisi sınırlı olsa da, Rus uzmanlar birkaç konuda uyarıda bulunuyor.

Buna göre, yaptırım kararı Rusya ile Türkiye arasında havacılık alanında sağlanan iş birliğini olumsuz etkileyebilir.

Ruslar zaten rezervasyon yapmaya çekiniyor

İkinci olarak havacılık sektöründe yaşanacak türbülans rezervasyonların derinliğini, daha da önemlisi Rusların Türkiye'ye dönük yaz tatili ilgisini olumsuz etkileyebilir.

Üçüncüsü, MITT Moskova Fuarına katılan tur operatörleri herhangi bir olumsuzluğun olmadığı bir durumda dahi Rusların rezervasyon konusunda temkinli davrandığını, yaz tatilini mart ayında dahi almayı tercih etmediğini belirtiyor. Edinilen bilgilere göre Rusya'da Türkiye rezervasyonları geçen yılın mart ortasının bile yüzde 30 gerisinde.



Bu Haber 17.03.2023 - 09:23:01 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.