Türkiye’nin güneyini deprem vurdu, çok sayıda ölü ve yaralı var

Türkiye’nin güneyini deprem vurdu, çok sayıda ölü ve yaralı var

Türkiye, Kahramanmaraş-Pazarcık merkezli 7,4 büyüklüğündeki deprem felaketi ile sarsıldı. Yerin 7 km altında meydana gelen deprem Gaziantep, Sivas, Hatay, Şanlıurfa, Mersin, Samsun, Trabzon başta olmak üzere birçok ilde hissedildi. Kahramanmaraş’ın yanı sıra Gaziantep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay’da da hissedilen deprem nedeniyle bazı vatandaşlar binalardan çıkarak dışarıda bekledi. Depremin Suriye tarafında da can kayıplarına neden olduğu haberleri geliyor.


8 Şubat 2022 – 11.12 AFAD'dan açıklama

AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre deprem nedeniyle vefat edenlerin sayısı 6 bin 957, yaralananların sayısı ise 38 bin 224’e yükseldi.  

7 Şubat - 21.48 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son durumu paylaştı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 5 bin 434'e yaralı sayısının 31 bin 777'ye yükseldiğini duyurdu.

7 Şubat - 20.27 Vefat sayısı 4 bin 544'e yükseldi

AFAD tarafından yapılan son açıklamada deprem nedeniyle hayatını kaybedenlerinin sayısının 4 bin 544'e, yaralı sayısının ise 26 bin 721'e yükseldiği bildirildi.

7 Şubat 2023 - 14:55 Deprem bölgesinde OHAL ilan edildi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremin ardından son gelişmelere dair açıklamalarda bulundu. Erdoğan, 10 ilde 3 ay süreyle OHAL ilan edildiğini açıkladı.

7 Şubat 2023  - 09:45

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar şimdiye kadar 10 ilde toplam can kaybının 3 bin 381'e yükseldiğini açıkladı. Yaralı sayısı 20 bin 406 olduğunu kaydeden Tatar, teyit edilmiş yıkılan bina sayısının ise 6 bin 217 olduğunu ifade etti.

22.40.... AFAD son durumu paylaştı

AFAD tarafından yapılan açıklamada deprem nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının bin 762'ye yaralananların sayısının ise 12 bin 68'e yükseldiği bildirildi.

21.11 Fahrettin Koca can kaybı ve yaralı sayısı hakkında bilgi verdi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada, depremde can kaybının 1651'e, yaralı sayısının ise 11 bin 119'a yükseldiğini duyurdu.

20:46... Bir hafta milli yas ilan edildi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'de meydana gelen depremler sebebiyle 7 gün süreyle "milli yas" ilan edildiğini açıkladı.

Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan yazıda tüm yurtta ve dış temsilciliklerde 12 Şubat 2023 günü güneşin batışına kadar bayrağın yarıya çekileceği belirtildi.

19.10 Fuat Oktay: 1541 ölü, 9 bin 733 yaralımız var

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, depreme ilişkin son gelişmeleri paylaştı. Oktay yaptığı açıklamada "Kahramanmaraş’ta 234 kişi yaşamını yitirdi, bin 700 kişi yaralandı, 310 bina da yıkıldı. Hatay’da 520 kişi yaşamını yitirdi, 700 kişi yaralandı, bin 278 bina yıkıldı. Osmaniye’de 205 kişi yaşamını yitirdi, bin 3 kişi yaralandı, 101 bina yıkıldı. Adıyaman’da 20 kişi yaşamını yitirdi, 200 kişi yaralandı, 600 bina yıkıldı. Diyarbakır’da 46 kişi yaşamını yitirdi, 557 kişi yaralandı, 20 bina yıkıldı. Şanlıurfa’da 30 kişi yaşamını yitirdi, bin 71 kişi yaralandı, 201 bina yıkıldı. Gaziantep’te 309 kişi yaşamını yitirdi, bin 597 kişi yaralandı, 581 bina yıkıldı. Kilis’te 13 kişi yaşamını yitirdi, 244 kişi yaralandı, 50 bina yıkıldı. Adana’da 58 kişi yaşamını yitirdi, 720 kişi yaralandı, 24 bina yıkıldı. Malatya’da 106 kişi yaşamını yitirdi, bin 941 kişi yaralandı, 300 bina yıkıldı. Elazığ’da da 6 binanın yıkıldığı tespit edildi. Toplam yaşamını yitiren yurttaş sayısı bin 541, yaralı sayısı 9 bin 733, yıkılan bina sayısı da 3 bin 471 oldu.” ifadelerini kullandı.

15.35 Hayatını kaybedenlerin sayıısı 1014'e yükseldi

AFAD'dan yapılan açıklamaya göre depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 1014'e yükseldi.

AFAD Başkanı Yunus Sezer: "2 bin 824 yıkılan bina ihbarı alınmış durumda. Bin 14 can kaybımız var." dedi.

13.59 Malatya Havalimanının çatısı çöktü

Meydana gelen 7,6 şiddetindeki ikinci depremin ardından Malatya Havalimanının çatısının çöktüğü belirtiliyor.

13.54 7,4 büyüklüğünde bir deprem daha

Bölgede bir şiddetli deprem daha meydana geldi. AFAD’dan yapılan açıklamada Elbistan merkezli 7,6 şiddetinde bağımsız bir depremin daha meydana geldiği bildirildi.  Deprem nedeniyle birçok ilde hasar gören bazı binaların yıkıldığı belirtiliyor.

13.14 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklama

Depreme ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Devletimiz deprem anından itibaren tüm kurumlarıyla harekete geçmiştir. Önceliğimizi arama kurtarma çalışmalarına verdik. Depremin ağır hasara yol açtığı illerimizde kurtarma faaliyeti kesintisiz şekilde sürüyor. Tespitlere göre 912 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir, 5 bin 385 vatandaşımız yaralanmıştır. Enkaz altından kurtarılan kişi sayısı 2 bin 470’i bulmuştur. Yıkılan bina 2 bin 818’dir. Deprem bölgesindeki pek çok binada enkaz kaldırma çalışması sürdüğü için ölü ve yaralı sayısının nereye kadar yükseleceğini bilemiyoruz. Temennimiz en az can kaybıyla bu felaketi atlatmış olmamızdır." ifadelerini kullandı.

10.33 Fuat Oktay son durumu açıkladı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremin ardından can kaybı ve yaralı durumunu açıkladı. Oktay yaptığı açıklamada 284 vatandaşın hayatını kaybettiğini duyurdu. Oktay toplamda 2 bin 323 yaralının olduğunu ve 1710 binanın çöktüğünü ya da hasar gördüğünü aktardı.

Oktay açıklamasında şu ifadelere yer verdi: Kahramanmaraş'ta 70 vatandaşımızı kaybettik, bu sayıların artacağını tahmin ediyoruz ne yazık ki.  200 yaralı var 300 bina yıkıldı. Hatay'da 4 vefatımız 7 yaralımız ve 200 yıkılan binamız var. Osmaniye'de 20 kaybımız var 200 yaralımız 83 yıkılan binamız var. Adıyaman'da 13 kaybımız var 22 yaralımız ve 100 yıkılan binamız var. Diyarbakır'da 14 can kaybımız var. Urfa'da 18 kaybımız 200 yaralımız ve 60 yıkılan binamız var. Antep'te 80 kaybımız 600 yaralımız ve 581 yıkılan binamız Kilis'te 8 kaybımız var.

09.20 Depremden etkilenen illerin valilerinden açıklama


Diyarbakır Valisi: 6 kişi hayatını kaybetti, 79 kişi yaralandı

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, "6 bina yıkıldı, 6 vatandaşımız hayatını kaybetti, 79 vatandaşımız yaralandı" dedi.

Malatya Valisi: İl genelinde 130 bina yıkıldı

Malatya Valisi Hulusi Şahin depremin ardından ildeki duruma ilişkin açıklama yaptı.

Vali Şahin, "İlk belirlemelere göre 130 bina yıkıldı. 100'ü aşkın yaralı var, 3 kişinin enkazdan cesedi çıkarıldı. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor." dedi.

Osmaniye Valisi: Kentte 34 bina yıkıldı, 5 kişi yaşamını yitirdi

Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, kentte 34 binanın yıkıldığını, 5 kişinin hayatını kaybettiğini, kurtarma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Urfa'da en az 15 kişi yaşamını yitirdi

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, "Şu an 15 vatandaşımız vefat etti, 30 vatandaşımız da yaralı." açıklamasında bulundu.

Vali Ayhan, ilk etapta 18 binanın yıkıldığını açıklamıştı.

08.04 ..... THY'den deprem bölgelerine ek sefer


Türk Hava Yolları (THY) deprem bölgesine ek seferler düzenleyeceğini duyurdu. Konuyla ilgili olarak sosyal medya hesabından bir açıklama yapan THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, “Yardım ekiplerinin bölgeye en hızlı şekilde transferi ve sevdikleriyle buluşmak isteyen vatandaşlarımız için ek seferlerimizi hazırlıyoruz. Depremden etkilenen bölgelere uçuşları olan misafirlerimiz için ücretsiz iptal/değişiklik hakkı tanıyoruz” dedi. 

07.52 Şehir merkezlerinde uzun araç kuyrukları oluştu. Deprem nedeniyle Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Malatya ve Hatay’da bazı binalar yıkıldı.

Ara ara sarsıntıların hissedildiği bölge illerinde valilikler koordinasyonunda kriz masaları oluşturuldu.

Yıkılan binaların bulunduğu bölgelerde arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Ekiplerin sahada çalışmaları sürüyor. Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun “Şu an yıkılan bina ile ölü ve yaralı sayısı vermemiz mümkün değil. Hasar ciddi.” dedi.

Şanlıurfa Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, kentte 16 binanın yıkıldığını, Vali Salih Ayhan ise ölü sayısının 15 olduğunu açıkladı.

Uluslararası yardım çağrısı

AFAD’dan deprem ile ilgili yapılan açıklamada “Tüm il AFAD Müdürlükleri teyakkuza geçirilmiş olup arama ve kurtarma başta olmak üzere tüm ekipler bölgeye sevk edilmiştir” denildi. Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında depremin seviyesi 4. Seviye olarak ilan edilirken, Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ERCC üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunuldu.

Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, kentte 34 binanın yıkıldığını, beş kişinin hayatını kaybettiğini, kurtarma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

14 ve 17 katlı iki binanın yıkıldığını belirten Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, trafiğin kilitli olduğunu ve yardımların gelemediğini söyledi.

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su “Depremde 6 bina yıkıldı, 6 vatandaşımız hayatını kaybetti, 79 vatandaşımız yaralandı” dedi.

Valiler görevlendirildi

Genelkurmay Başkanlığı tarafından bölgeye yönlendirilen ekipleri taşımak üzere 2 adet uçak görevlendirilirken AFAD “Bölgede koordinasyona destek sağlamak üzere; Kahramanmaraş’a Kayseri Valisi, Hatay’a Mersin Valisi, Gaziantep’e Mardin Valisi, Adıyaman’a Tunceli Valisi, Osmaniye’ye Bingöl Valisi ve Malatya’ya Sivas Valisi görevlendirilmiştir” açıklamasını yaptı.

Kızılay'dan kan bağışı çağrısı

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, sosyal medya hesabından Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem sonrası kan stoklarına ilişkin açıklamada bulundu.

Kınık, açıklamasında, “Deprem bölgesine ilave kan ve kan ürünleri sevkiyatı yapıyoruz. Bölge Kan Bankalarımızda ilk etap sevkiyat için Ulusal Kan Stoklarımız mevcuttur ancak ilerleyen saatlerde olabilecek ilave ihtiyaçlar için vatandaşlarımızı gün içinde tüm Türkiye'de kan bağışına davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Süleyman Soylu'dan açıklama

Deprem sonrası açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Tüm arama kurtarma ekiplerimizi deprem bölgelerine sevk ettik. Şu an son gelen artçı 6.4 olduğunu arkadaşlar ifade etti. Geçmiş olsun dileklerimi bütün milletimize, ülkemize iletiyorum. En yüksek seviyede alarmı verdik. Hatay, Maraş, Osmaniye, G.Antep, Adıyaman bunlar daha çok etkilendiler. Depremden sonra Adana, Diyarbakır, Kilis'te bir etkinlik söz konusu. Yıkılan binalar var ama diğer iller kadar etkinlik yok. Bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Şu anda AFAD'dayız ve buradan tüm sevkiyatı koordine etmeye çalışıyoruz. Bütün arama ekipleri bölgelere doğru yönleniyor." ifadelerini kullandı.

Gelişmeleri aktaracağız...



Bu Haber 06.02.2023 - 07:52:13 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.