Türkiye turizmi tarihinin en kötü sezonunu geçiriyor

Türkiye turizmi tarihinin en kötü sezonunu geçiriyor
Bünyesinde Gardens of Babylon Hotel'i barındıran SIANJI Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Recai Çakır, Körfez Savaşı, Abdullah Öcalan'ın yakalanması ve ekonomik kriz dönemlerinde bile turizmin 2012 yılındaki kadar kötü duruma düşmediğini söyledi.


Savaş Daş - TurizmGüncel
 
SIANJI Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Recai Çakır, TurizmGüncel’e yaptığı açıklamada grup olarak zincir marka olma yolunda çalıştıklarını söyledi. Yazın deniz, güneş, kum; kışın da sağlık turizmi yapacaklarını belirten Çakır, yazın tatil bölgelerinde çalıştırdıkları personeli kışın da sağlık turizmi amaçlı kuracakları tesislerde istihdam edeceklerini kaydetti.

Recai Çakır otelcilik sektöründe önümüzdeki döneme dair planları ile ilgili şu bilgileri veriyor:

KAYSERİ'YE 2 BUTİK BİR TANE DE BÜYÜK TEL YAPACAĞIZ

"Biz grup olarak Babylon konseptini zincir yapmak için uğraşıyoruz. Şu anda Kayseri'de bir projeye başlıyoruz. Bu bizim için kaliteli personele iş verme imkanı olacak. Aynı personeli güneş - deniz - kum turizminde de kış turizminde de kullanacağız. Kayseri'deki Erciyes projesiyle ilgili Kayseri Belediye Başkanı'na bir buçuk yıldır danışmanlık yapıyoruz. Onlarla beraber oldukça yol aldık. Kendi yatırımımızın arazisini satın aldık. Orada 35 odadan başlayan 200 odaya kadar çıkan bir oteller projesi var. Burada yapılacak beş büyük otelden biri ile butik otel projelerinden ikisini alacağız. İki tanesini rezidans yapacağız. Toplamda 240 odalı bir proje oluyor. Bunun 120 odası suit otel 100 tanesi de rezidans olacak. Bunları yine Babylon modeliyle satacağız. Sattıklarımızı işletmeye alacağız. Böylece personelimizi de elimizde tutmuş olacağız. 2200 metrede sağlık turizminin bölgede çok iyi olacağını düşünüyoruz. Kışın Kayseri'de yazın Bodrum'da sağlık turizmi yapacağız. Böylece 12 ay hem sağlık hem de turizm personelimizi elde tutacağız. Bundan sonra bir de Çeşme projesi düşünüyoruz."

"Babylon zinciri olarak hedefimiz, ömrümüz elverdiğince yatırım yapmaya devam etmek. Bizim konseptlerimiz içinde hep rezidanslar, home officeler, satılabilir alanlar olacak. Bunların yanında da hep 4 ve üstü yıldızda oteller olacak. Erciyes ve Çeşme dışında İstanbul'da da yer arıyoruz. İstanbul'da bir arazimiz vardı ancak oradaki ortağımızla sorunlar yaşadık ve projeyi askıya aldık. Yeni yerler arıyoruz."

Antalya'da yatak arzındaki hızlı artışın müşteri talebindeki artışın üzerinde olduğuna dikkat çeken Çakır, Türkiye'nin tarihindeki en kötü sezonunu geçirdiğini iddia ederek şu noktaların altını çiziyor:

TÜRKİYE TURİZM TARİHİNİN EN KÖTÜ SEZONU

" Her yıl yaklaşık 40 - 50 bin yatak devreye girdiği için bizim yüzde 4-5 civarında büyümemiz gerekiyor. Hiçbir şey için büyümesek dahi yataklar için büyümeliyiz. 1,5 milyon yatağa ulaştık. Yatak enflasyonu var. Müşterilerdeki talep yüzde 8 - 10'lara çıkarsa Türkiye'ye talep var diyebiliriz. Bu sene bir büyüme görünmüyor. Geçen seneyi yakalayabilir veya biraz üzerine çıkabiliriz. Hangi fiyatlarla bu büyüme onu da düşünmek lazım. Geçen sene Mısır sayesinde sezon başında yakalanan doluluklar bu sene gerçekleşmedi. Aynı zamanda Mısır'ın yanında Yunanistan ve İspanya ciddi fiyat kırdı. Akdeniz Çanağı'nda ciddi boşluklar oluştu. Akdeniz Çanağı dolmadan Ege dolmuyor. Önce Akdeniz Çanağı'nın dolması gerekiyor. Bu sene Ağustos'un sonuna kadar sıkıntılı bir dönem yaşandı. Eylül ayı ise iyi geçti otellerde. Bodrum açısından 2012'ye iyi bir sezon diyemeyiz. Bu benim 24'üncü sezonum turizmde. Körfez krizleri, ekonomik krizler ve hatta Apo'nun yakalanışı da dahil olmak üzere en kötü, sıkıntılı bir sezon geçirdik. "



GELİRLER AZALDI, REKABET GÜCÜMÜZ DÜŞTÜ

"Fiyatların gerilemesi, euronun değer kaybetmesi nedeniyle yüzde 10 - 15 gelirlerimiz azaldı, rekabet gücümüz düştü. İspanya ve Yunanistan Rus turistleri çekti. Bir tur operatörü Bodrum'a haftada altı uçak kaldırıyordu, bire düşürdü. Rusya'dan biz bu sene pay alamadık. TezTur, Pegas ve Odeon Bodrum'da kapasitelerini genişletemediler. Oysa ki Bodrum iyi gelişiyor. Butik otelleriyle kaliteli bir destinasyon. Büyük zincirler de gelmeye başladı. 2013 için çok dikkatli olmamız lazım. 2012'nin bir gıdım daha üzerine çıkabiliriz bence. 2013 bir toparlanma yılı olur. 2014'ten sonra ise yükseliş düşünebiliriz."

ÖTV ZAMLARI İNSANLARI KAÇAK ALKOLE YÖNLENDİREBİLİR

"ÖTV ve akaryakıt fiyatları seviyelerinde dünya şampiyonuyuz. Alkol ve benzinden alınan vergilerin yüksek oluşu turizmicileri sıkıntıya sokuyor. Hele bir de her şey dahil çalışıyorsanız daha fazla sıkıntı yaşıyorsunuz. Bu durum insanları kaçak alkol, içki gibi yanlışlara yönlendirebilir. Bana göre fiyatların yükselmesi çözüm değil. Denetimleri artırmalıyız. Fiyatlar inse herkes dizel yerine benzin alır. Benzini ihraç edeceğinize 3'te 1 oranında iç pazara sokabilirsiniz. Bizim aldığımız fiyatın üçte bir fiyatına benzini ihraç etmeye çalışıyorlar. Rafinerilerden çıkan mazot ve benzin miktarı Türkiye'nin ihtiyacından fazla. Burada fiyat politikası tüketiciden yana olmalı. Ancak bu dünyanın sonu değil. İçki yine satılıyor. Bu sorunlara çeki düzen verilmeli. Durum hem tüketiciyi hem de turizmciyi etkiliyor. "

ANTALYA ÖNCE VAR OLAN YATAKLARI BİR SİNDİRSİN

"2013'te devreye girecek yatakları düşünürsek eksideyiz. Biz şunu yapamıyoruz: Ülkenin ihtiyacı olan bölgelerde otellere izin verilmeli. Bence artık Antalya'da otellere izin verilmemeli. Önce bunu bir hazmedelim. Talebi artıralım, kalitelerini yükseltelim. Sonra yeni oteller yaparız. Neden İstanbul son 5 yıldır çok popüler? Çünkü her sene yüzde 10 - 15 oranında turist artışı yakalıyor. Yatak kapasitesi ise yüzde 5 büyüyor. Talep arzdan fazla olunca da Avrupa fiyatlarını yakaladık. Paris , Londra fiyatlarını yaklaladık. Güney'de ise işler öyle değil. Hele Bodrum gibi yerlerde sezon dört ay. Bu dört ay seneyi besleyemiyor. Dolayısıyla sezonu uzatmamız gerekiyor. Alternatif turizm yapmamız lazım. Sağlık, kültür ve kongre turizmine eğilmeliyiz. Biz bunu kısmen kendi otellerimizde başarmaya çalışıyoruz. Sağlık turizmiyle 12 ay açık kalmayı hedefliyoruz. Ölü sezonu sağlık turizmiyle kapatmayı amaçlıyoruz. Program sayımızı yediye çıkardık. Babylon adıyla müthiş bir konsept geliştirdik. Hamilelik sonrası, zayıflama programları, alkol ve içkiden arınma ve kişiye özel menü gibi hizmetler veriyoruz. Bodrum'a ilk kez bir bio-rezonans aleti getirdik. Detoks programları sunuyoruz. Herkesin yılda bir kere bunu yapmaya ihtiyacı var. Alternatif turizmle otellerimizi yaşatmaya çalışıyoruz."
 


Bu Haber 15.10.2012 - 16:32:53 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Selma AKKUŞ 16.10.2012 - 12:58

    keni özeline bakarak geneli için yorum yapmak doğru olmamış. Türkiye turizmi tarihinin en kötü sezonunu geçiriyor.fikrine katılmıyorum.sezon sonu normal ağlamalar bunlar. 2012 sezonu hiç de fena geçmedi.

  • kadir ugur 16.10.2012 - 09:53

    Recai Bey, görüslerinize katilmiyorum. Türkiye Turizminin tarihini bilseydiniz böyle yazmazdiniz. 2012 sezonu bitmek üzere, kalitesi iyi olan oteller doldu. Reklamini iyi yapan yöreler de doldu. Oturup bekleyen, herseyi baskasindan veya devletten bekleyen, kenini yenileyemeyen, piyasayi takip etmeyen yöre ve tesisler bos kaldi. bunun da böyle olmasi normal. Rekabet kaliteyi arttirir. Antalya da Otelleri tekel haline getirip, nasil olsa müsteri geliyor deyip kalitesine dikkat etmeyen otellermi Türk Turizm i icin iyi, yoksa tersini yapanmi. Liberal ekonomide sinir yoktur. Saygilarimla Kadir Ugur, Bentour Swiss Yönetim Kurulu Basskani, Zürich

  • Kuttaş ATAKURT 16.10.2012 - 09:53

    Beyefeni herhalde Turizmde yeni.90lı yılları (Savaş zamanı)bilmiyor demekki.Türkiyede promlem yok diye yazmaları için boş otellere yabancı gazetecileri davet edip ağarlıyorduk.Her sene çalıştırdıkları insanlara daha az maaş vermek için bittik mahfolduk edebiyatı.

  • nejat özgüler 16.10.2012 - 09:15

    yirmi yıldır bu cümleyi duymadığım bir sezon hatırlamıyorum.bu en kötü sezon, yandık bittik, mahvolduk insaf yahu...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.