Türkiye ile BAE arasında 12 milyar dolarlık anlaşma

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında Afşin-Elbistan'ın geliştirilmesi için anlaşmaya varıldı. Projenin toplamı 12 milyar dolar değerinde.


Akşam'ın haberine göre, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında, Afşin-Elbistan kömür havzasında 8 bin MW kapasiteli elektrik santralı yapımını içeren hükümetlerarası anlaşma Elektrik Üretim AŞ ile Abu Dabi ulusal enerji şirketi TAQA arasında Ankara'da imzalandı. Afşin-Elbistan Kömür Havzası'nda B, C, D, E ile G sahalarında yeni santralların inşa edilmesi, işletilmesi, rehabilitasyonu, modernizasyonu ve yeni kömür sahalarının geliştirilmesini öngören söz konusu anlaşma kapsamında 12 milyar dolarlık yatırım öngörülüyor.
 
BAE Enerji Bakanı Muhammed bin Dhaen Al Hamli ile imza törenine katılan Enerji Bakanı Taner Yıldız, söz konusu yatırımın finansman yapısını TAQA ile EÜAŞ'ın beraber çözeceklerini ve önümüzdeki dönemde ev sahibi anlaşmasının imzalanacağını söyledi. Hükümetin uzun süredir yeni santrallar yapmak için görüşmeler sürdürdüğü Afşin-Elbistan Havzası, 4.4 milyar ton ile Türkiye'nin linyit rezervlerinin yaklaşık yüzde 40'ını barındırıyor. Havzada şu anda toplam kurulu gücü 2,800 MW olan iki termik santral bulunuyor.
 
Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Bu aşamadan sonra teknik heyetler çalışacaklar. Afşin-Elbistan'da yüksek teknolojiyi kullanarak çevreye özen göstereceğiz. Türkiye'de kömür tüketimi ve üretiminin 2012'de yüzde 5.1 arttı. Türkiye'de elektrik kurulu gücü 2012'de yüzde 8 arttı" derken, BAE Enerji Bakanı da, Türkiye'nin yatırım açısından kendileri için önemli olduğunu kaydederek, 'Yeni sektörler ve yatırım fırsatlarını kolluyor olacağız' dedi.


Bu Haber 05.01.2013 - 10:07:13 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.