'Turkaegean' markası Yunanistan'ı kızdırdı

'Turkaegean' markası Yunanistan'ı kızdırdı

Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisinin 'Turkaegean' ismini Türkiye'nin turizm kampanyalarında ticari marka olarak kullanılmasına onay vermesi Yunanistan'da tepkiyle karşılandı.


Turizm Güncel - Dış Haberler

Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisinin (EUIPO), Türkiye'nin yurt dışı tanıtımlarında 'Turkaegean' markasını kullanmasını geçtiğimiz yılın aralık ayında onayla ıştı. EUIPO'nun onayını tepkiyle karşılayan Yunan akademisyen ve politikacılar ise, bunun Yunanistan'ın toprak haklarına başka bir hamle olduğunu ileri sürdü.

Kararın aylar sonra gündeme geldiği Yunanistan'da, akademi ve siyaset çevrelerindensert tepki geldi.

Karar 2021 yılının aralık ayında alınmış

Yunanistan gazetesi Naftemporiki'de yer alan haberde, Türkiye'nin 'Turkaegean' markasını kullanmak için 2021 yılının temmuz ayında EUIPA'ya başvuruda bulunduğu ve AB ofisinin başvuruyu aralık ayında onayladığı kaydedildi. Haberde, aynı başvurunun ABD Ticari Marka Ofisine de yapıldığı ancak ABD'nin bu başvuruyu reddettiği ifade edildi.

“Uluslararası bir rezalet”

Karara göre Türkiye'nin Turkaegean markasıyla başta TV, radyo, gazete ve online mecralar olmak üzere, tüm mecralardaki reklam kampanyalarında kullanabileceği belirtilen haberde, görüşlerine yer verilen Yunan dil profesörü Georgios Babiniotis AB'nin kararını 'uluslararası bir rezalet' olarak nitelendirdi.

Antik Yunancada Ege olarak tarif edilen yerin Ege Denizi'ni tarif ettiğini, 16. ve 17. yüzyıllarda Türklerin Ege Denizi'ne 'Rum Denizi' dediğini ileri süren Babiniotis, Türkiye'nin bu markalama hamlesinin, Yunanistan'ın toprak bütünlüğü açısından tehlikeli olduğunu iddia etti.

Vassilis Kikilias: Yasal süreç başlatacağız

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Yunanistan Turizm Bakanı Vassilis Kikilias, Yunan Hükümetinin söz konusu karara karşı yasal işlem başlatacağını söyledi. Midilli, İstanköy, Sakız ve Samos gibi Yunan Adaları'nın Türkiye'den gelen turistlerle dolu olduğunu ifade eden Kikilias, siyasi liderlerin bu tip eylemleri bir kere daha düşünmeleri gerektiğini kaydetti.

Hükümet Sözcüsü de doğruladı

Yunan Hükümet Sözcüsü Yiannis Economou ise yaptığı açıklamada, Yunanistan 'Turkaegean' markasının Türkiye adına tescil edilmesine karşı yasal işlem başlatılacağını doğruladı. Economou, "Marka onayını AB değil sınai mülkiyeti ve ticari markaları vb. güvence altına EUIPO yaptı." dedi.

Soruşturmanın devam ettiğini ve Yunan Hükümetinin her türlü senaryoya hazır olduğunu belirten Yiannis Economou, konunun NATO zirvesinde gündeme getirilebileceğini bildirdi.

EUIPO, her AB ülkesinden bir, AB Komisyonundan 2, ve AB Parlamentosundan bir üyenin bulunduğu ve AB tarafından finanse edilen bir kurum.



Bu Haber 29.06.2022 - 12:24:47 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.