Türk vatandaşları artık Tacikistan'a vize ile gidecek 

Türk vatandaşları artık Tacikistan'a vize ile gidecek 
Tacikistan, Türk vatandaşlarına uyguladığı vizesiz rejimi sonlandırdı.

Türkiye'nin Tacikistan vatandaşlarına uyguladığı vizesiz rejime son vermesinin ardından, Tacikistan da mütekabiliyet esasına dayalı olarak Türk vatandaşlarına uyguladığı vizesiz rejimi sonlandırdı. Tacikistan'ın kararı, 20 Nisan'dan itibaren yürürlüğe girecek. Bu kararla Türk pasaportuna sahip vatandaşlar Tacikistan'a vize almadan giremeyecek.

Resmi haber ajanı Khovar'ın bildirdiğine göre Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Tacikistan Hükümeti'nin 28 Mart 2024 tarihli ve 190 sayılı Kararnamesine istinaden, mütekabiliyet esasına dayalı olarak, 20 Nisan 2024 tarihinden itibaren Türkiye'nin umuma mahsus yabancı pasaport sahiplerine vize rejimi uygulanacaktır" denildi.

Türk vatandaşları, vize için Tacikistan Cumhuriyeti'nin yurtdışındaki büyükelçilik ve konsolosluklarına başvurmak zorunda kalacak.

Tacik vatandaşları 2018 yılından bu yana Türkiye'ye yaptıkları 90 güne kadarki seyahatler için vize almıyorlardı. Türkiye'nin 20 Nisan'dan itibaren vize uygulamasına geçileceğini duyurmasıyla bu kapı kapanmış oluyor. 

Türkiye'nin Tacik vatandaşları için vizesiz rejim uygulamasını iptal etmesi, Mart ayında Moskova'da 140'ı aşkın kişinin öldüğü silahlı saldırıdan sonra geldi. Söz konusu Cumhurbaşkanlığı kararı 5 Nisan tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Türkiye üzerinden 10 ülkeye e-vize zorunluluğu da getirilmişti

Nisan ayı başında İstanbul Havalimanı'nı kullanarak Meksika, Panama, Kolombiya ve Venezuela'ya transit seyahat edecek 10 ülkenin vatandaşlarına, elektronik havalimanı transit vizesi şartı getirilmişti.

Son dönemde Türkiye üzerinden transit hava yolu imkanlarını kullanarak çeşitli Orta ve Latin Amerika ülkeleri üzerinden Kuzey Amerika'ya yönelen düzensiz göçmen sayısında tespit edilen artış nedeniyle denetimler sıklaştırıldı.

Havalimanı transit vizesi Avrupa Birliği (AB) katılım müzakerelerinde 24. Adalet, Özgürlük ve Güvenlik Faslı kapsamında ele alınırken AB ile Vize Serbestisi Diyaloğu kapsamındaki kriterlerden birini de teşkil ediyor.

Bu bağlamda 15 Nisan'dan itibaren İstanbul Havalimanı'nı kullanarak Meksika, Panama, Kolombiya ve Venezuela'ya transit seyahat edecek Hindistan, Afganistan, Nepal, Burkina Faso, Gine, Çad, Somali, Kamerun, Moritanya ve Yemen vatandaşlarının elektronik havalimanı transit vizesi almaları mecburi oldu. 

Kaynak: Euronews Türkçe


Bu Haber 15.04.2024 - 21:27:40 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.