Türk oteller Rusya pazarına indirim üstüne indirim veriyor

Türk oteller Rusya pazarına indirim üstüne indirim veriyor

Erken rezervasyon döneminde, bir yıl önceye kıyasla, Rusya’ya yüksek fiyatlar veren otelciler, yüksek sezonda otellerde boşluk oluştuğu için şimdi de yüzde 15'e varan indirimler yapıyor.


TurizmGüncel – Dış Haberler

Türk otellerinin temmuz ve ağustos ayları için Rusya pazarına yüzde 10-15 arasında indirimler verdiği belirtiliyor. İndirim verilmesinin nedeni ise, erken rezervasyonda verilen fiyatların yüksek olması ve temmuz-ağustos aylarına otellerde boşluk oluşması.

Kaçırdığı turisti son dakikada yakalamaya çalışıyor

Rus Tur Operatörleri Birliği’nin sitesinde yapılan analizde, 2019 yılında fiyatları hızlı bir şekilde yükselterek turisti kaçıran Türk otellerinin, Rusya pazarında son dakika satışlarıyla turistin yakalanmaya çalıştığı belirtildi.

POYD: Yüksek sezon doluluğu yüzde 82-85 olur

Analizde görüşlerine yer verilen POYD, yüksek sezonda bile Antalya'aki otel doluluklarının, tesisine göre değişmek kaydıyla, yüzde 70-90 olduğunu belirtiyor. Ağustos ayına ait ortalama doluluğun yüzde 90-92 olacağını belirten POYD, bunun da sezon ortalamasının yüzde 82-85 olacağına işaret ettiğini ifade ediyor. POYD'un açıklamasında, 2018'de başarılı bir sezon yaşayan otellerin 2019'da fiyatları hızlı bir şekilde yükselttiğine dikkat çekiliyor. Kontrat döneminde otellerin yüzde 30-40'ının yüzde 8-10 arasında yüksek fiyat verdiğine dikkat çeken POYD, şimdi bu otellerin fiyatı düşürerek son dakika satışlarıyla sezonu telafi etmeye çalıştığına dikkat çekiyor.

Ağustosta doluluk daha da düşüyor

POYD'a göre, Göynük bölgesindeki otellerin doluluk oranı yüzde 70-90 bandında ve bazı oteller doluluğu yükseltmek için gecelik fiyatı 55-70 bandına çekti. Avrupa pazarına odaklanan Side'de ise otellerin doluluğu ise temmuzda yüzde 92, ağustosta yüzde 70-72 ve eylülde yüzde 75. Belek'te ise otellerin haziran doluluğu yüzde 95. Bu bölgedeki otellerin temmuz, ağustos ve eylül doluluklarının ise yüzde 85-90 civarında olması bekleniyor. Alanya'daki otellerin temmuz doluluğunun ise yüzde 70 olduğu belirtiliyor.

Avrupa ile çalışa tesisler daha az problem yaşıyor

POYD'a göre, Avrupa pazarı ile çalışan tesisler oteli doldurmada Rusya pazarı ile çalışan tesislere nazaran daha az problem yaşıyor. POYD, ''Eğer boş kalan odayı son dakikada doldurma şansı varsa, Rusya pazarı ile çalışan oteller bunu genellikle fiyat indirimi ile yapıyor. Rus turist, Avrupalı turistin aksine, düşük fiyatı takip ediyor.'' değerlendirmesini yaptı.

Otel fiyatları yerli turist için ulaşılabilir değil

Analizde otellerdeki fiyatların yerli turist açısından ulaşılabilir olmadığına da dikkat çekiliyor. ''İç pazar için fiyatlar çok yüksek ve çok küçük bir azınlık tarafından ulaşılabilir'' denilen yazıda, ilk 6 ayda Antalya'ya 5,6 milyon yabancıya karşılık sadece 268 bin yerli turist gitmesi örnek olarak gösteriliyor.

POYD'a bunun bir gerekçesi fiyatlardaki ani yükselişi, bir diğer gerekçesi olarak da fiyatlamada euroya geçilmesi ve yakıt desteğinin sonlandırılmasını gösteriyor.

Rus operatörler: Yapılan indirimler belirli periyotlarla sınırlı

Rus tur operatörleri ise yapılan indirimlerin pazarı canlandırmak amacıyla sadece belirli periyotları kapsadığına işaret ediyor. Otellerin fiyatları doluluk durumuna göre verdiği ve beklediği doluluğa ulaşmasıyla birlikte teklifi çektiği ifade edildi. Coral Travel, dolulukların düşük olmasından dolayı hemen hemen tüm otellerin indirime gittiğini belirtirken, Intourist Türkiye'deki otel fiyatlarında hızlı bir düşüş olduğundan bahsedilemeyeceğini, bunun dönemsel pazarlama ve promosyon çalışmaları olduğunu belirtiyor.

Türk otelcilerin geleneksel refleksi

Anex Tour ise Türkiye'deki otellerin fiyatlarının sabitlenmediğini ve dinamik olduğunu ifade ediyor ve ''Bu aslında Türk otelcileri geleneksel refleksi'' yorumunda bulunuyor.

2019 sezonunda Rusya pazarında Türkiye'nin yüzde 44 ile pazar lideri olduğunu belirten tur operatörleri, ancak temmuz ve ağustos aylarına ilişkin talebin sınırlı olduğunda birleşiyor.



Bu Haber 17.07.2019 - 10:24:07 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.