'Türk operatörler Avrupa'da TUI ve Thomas Cook gibi oyun kurucu olmalı'

'Türk operatörler Avrupa'da TUI ve Thomas Cook gibi oyun kurucu olmalı'
Kayı Group Yönetim Kurulu Başkanı Talha Görgülü, Türkiye'nin turizm alanındaki hedeflerine ulaşabilmesi için Avrupa'daki Türk tur operatörlerinin TUI ve Thomas Cook gibi oyun kurucu pozisyonuna gelmeleri gerektiğini söyledi. Görgülü, bunu sağlayabilmek için ise siyasi iradenin desteğinin şart olduğunu kaydetti.


Kayı Group Yönetim Kurulu Başkanı Talha Görgülü, turizmde rekabetçi olabilmek için, sadece ülke olarak değil, özel sektör şirketleri olarak da Avrupa'nın önemli oyuncularından olmak gerektiğini söyledi. Thomas Cook, TUI gibi şirketlerin, Avrupa turizminin oyun kurucuları olduğunu hatırlatan Görgülü, Türk operatörlerinin de bu lige hazır olduğunu vurguladı. Görgülü'ye göre günümüzde özel sektör kendi çabası ile önemli bir yere geldi. Büyüklük olarak dünyanın ilk 15'i içine girmeyi başardı. Ancak, ilk beş için siyaseten ve ekonomik sürdürülebilir bir desteğe ihtiyaç var. Görgülü, Avrupa turizmini yönetecek tur operatörlerine sahip olmak için hükümetin desteğinin önemli olduğunun altını çizdi.

TÜRKİYE OYUN KURUCU OLMALI
 
Türk turizm sektörü son yıllarda ciddi bir gelişim içinde. 2011'de 30 milyon turist sayısı aşıldı. Sektör son 25 yılda elde ettiği deneyimlerle avantajlı bir konumda yer alıyor. Ancak turizm, nazik ve hassas bir sektör. Siyasi, çevresel, ekonomik tüm koşullar turizmi bir anda muazzam bir değişim içine sokabiliyor. Kayı Group Yönetim Kurulu Başkanı Talha Görgülü'ye göre oyunu kuramayan ülkeler, turist kabul sayısında ne kadar büyürse büyüsün, söz sahibi olmakta ve katma değer oluşturmakta güçlük çekecek. Bunun en iyi örneğinin İspanya olduğunu belirten Görgülü, "İspanya'da otel sahibi Alman, büyük tur operatörü sahibi Alman. Hal böyle olunca İspanya'daki her 100 birimlik katma değerin yüzde 70'i, hatta 80'e yakını Almanya'ya gidiyor. İspanya turizmi, Almanya'nın kâr merkezi haline geliyor." tespiti ile büyük oyuncu olmanın önemini vurguladı. Uluslararası seyahat endüstrisinin merkezi olan Avrupa turizminin şu anda yılda 500 milyondan fazla insanın dolaşımını sağladığını belirten Görgülü, bu büyüklüğü Thomas Cook, TUI gibi şirketler temsil ettiğini söyledi. Oyunu bu şirketlerin kurduğunu ifade eden Görgülü, tur operatörlüğü alanında Türk özel sektörünün ilk beş içine girmesi ve oyun kurucu rolünü üstlenmesi gerektiğini kaydetti.
 
GTI İYİ BİR ÖRNEK OLABİLİR
 
2001'de kurdukları Almanya, Hollanda, Polonya'da faaliyet gösteren GTI firmasının halen Avrupa'nın yedinci büyük tur operatörü konumunda olduğunu, yılda 1 milyar Euro'ya yakın cirosu, 1 milyon adedin üzerinde paketli ve paketsiz tur satışının bulunduğunu belirten Görgülü "Ancak, hükümetimizin, hatta iktidarımızın demek daha doğru, bu tip özel sektör şirketlerini ilk beş içine sokacak desteğe her zaman ihtiyaç var. Esas olan, Türkiye'nin oluşturacağı, büyüteceği şirketlerin milyarlarca Euro'luk pazarın ana aktörü haline gelmesidir..." diye konuştu. Oger'in Thomas Cook'a satılmasından sonra Avrupa'da bir tek GTI'nın kaldığını belirten Görgülü, yeni büyük oyuncular oluşturmanın, mevcutları geliştirmenin, gelecek yıllarda Avrupa'da Türk turizmini geliştirecek en önemli strateji haline geleceğinin altını çizdi.

TURİZMDE YENİ OYUNCULAR ÇİN VE HİNDİSTAN OLACAK
 
Talha Görgülü, halen uluslararası seyahat endüstrisinin Avrupa merkezli olduğunu ancak dünyada yeni gelişmeler olduğunu ve turizmde yeni bir düzen kurulduğunu vurguladı. Görgülü'ye göre yeni düzeni belirleyen en temel unsur ise AB'nin lokomotifi Almanya'nın bütün çabalarına karşın, Avrupa para biriminin içine girdiği belirsizlik sürecinin denetim altına alınamaması olacak. Çin, Hindistan gibi ülkeler yeni "belirleyen" oyuncular olarak boy gösterecek. Görgülü "Bu düzenin parçası değil, kurucusu olmak için ileriye bakmak ihtiyacımız var." dedi. (Zaman)



 


Bu Haber 22.08.2012 - 10:48:29 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.