Türk futbolu nereye gidiyor?

Türk futbolu nereye gidiyor?
Türkiye profesyonel futbol liglerinde yer alan birçok kulüp maddi sıkıntılarla boğuşurken, kimisi parasızlıktan sahasındaki maça çıkamıyor, bazılarına ise yönetici bulunamıyor.

Turkcell Süper Lig’in değeri her geçen sezon artarken, özellikle Futbol Federasyonu’nun "Medya Hakları İhalesi"nin ardından kulüplerin yayın gelirlerinde dikkate değer artış yaşandı. Turkcell Süper Lig, yayın gelirlerinde Avrupa’nın hatırı sayılır ilk 5 ligi arasına girmeyi başardı. Profesyonel liglerin "süper"indeki değer artışına karşılık, TFF 2. ve TFF 3. Lig’deki kulüpler ise takımların giderlerini karşılamakta zorlanıyor.


Bank Asya 1. Lig, TFF 2. Lig ve TFF 3. Lig’de yer alan birçok takım, son yıllarda kulübe gelir kaynağı bulmakta zorlanıyor. Kulüplerin en büyük gelirleri arasında "İddaa" katılım payları olmasına karşılık, birçok kulübün bütçesinden daha büyük rakamlarda sigorta, vergi, temlik, transfer ve tescilden oluşan borcu bulunuyor. Liglerde bazı kulüpler transfer ettiği futbolculara Futbol Federasyonu’na olan borcu nedeniyle lisans çıkaramıyor.

Bir dönem Süper Lig’de mücadele eden ve Türk futboluna Hakan Şükür, Tuncay Şanlı, Oğuz Çetin gibi isimleri kazandırarak "futbolcu fabrikası" olarak adlandırılan Sakaryaspor, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın desteğini gören Malatyaspor, sanayinin kalbindeki Kocaelispor gibi takımlar, bugün borçlarından kurtulmanın yollarını arıyor. TFF 2. Lig 1. Klasman Grubu takımlarından Sakaryaspor, yaklaşık 20 milyon liralık borcuyla "çıkmazları" oynarken, TFF 2.

Lig 4. Klasman Grubu ekiplerinden Malatyaspor ise 30 milyon liralık borcuyla adeta kaldırılmayı bekleyen bir "cenaze" gibi ortada duruyor.

"MARDİNSPOR KAYYUMA KALDI"

Son olarak TFF 2. Lig 4. Klasman Grubu’nda mücadele eden Mardinspor, yapılan kongrede talip çıkmaması üzerine kayyuma kalırken, kulübün yaklaşık bir milyon liralık borcu bulunuyor.

Öte yandan yaklaşık 10 milyon lira borcu bulunan TFF 2. Lig 3. Klasman Grubu’nda yer alan Erzurumspor, mali sıkıntıları nedeniyle geçen hafta deplasmandaki Pursaklarspor maçına gidemezken, dün de sahasındaki Karsspor maçına çıkmadı.

Bank Asya 1. Lig’deki Kocaelispor 15 milyon liralık borcuyla lige tutunma mücadelesi verirken, Orduspor, Mersin İdmanyurdu ve Konyaspor gibi takımlar da borçlara çözüm arayan takımlar arasında görülüyor.

TFF 2. Lig Yükselme Grubu takımlarından Çorumspor, 3.2 milyon liralık borcuyla sıkıntı yaşarken, yine Yükselme Grubu’ndan Şanlıurfaspor, TFF 2. Lig 4.

Klasman Grubu’ndan Adıyamanspor ve Elazığspor borçlarıyla gündeme gelen takımlar arasında bulunuyor.

SIKINTILI TAKIMLAR

Geçen yıl profesyonel futbol liglerine veda ederek amatör lige düşen Aydınspor’un borçları nedeniyle elektrikleri kesildi. Genel kurul için yakındaki bir binadan elektrik alındı.

Profesyonel liglerde maddi sıkıntılar yaşayan bazı kulüpler şöyle: Kocaelispor: Bank Asya 1. Lig ekiplerinden Kocaelispor, lisans çıkarmakta zorlanırken, alacakları nedeniyle logosuna haciz işlemi başlatıldı.

Kırşehirspor: Transfer ettiği futbolculara lisans çıkaramıyor.

Erzurumspor: Sezon başında parasızlık nedeniyle maça çıkamadığı için 3 puanı silindi. İkinci yarıda da geçen hafta Pursaklarspor deplasmanına gidemeyen Erzurumspor, dün de sahasındaki Karsspor maçına çıkamadı. Erzurumspor’un ligden ihracı gündemde.

Adıyamanspor: İçinde bulunduğu mali sıkıntılar nedeniyle yardım kampanyaları düzenleniyor.

Malatyaspor: Mali sıkıntıları aşamayan sarı-kırmızılı ekip dağılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

Kahramanmaraşspor: Birçok futbolcusu şehri terk etti.

Sakaryaspor: Parasızlık nedeniyle transfer yapmakta zorlanan Sakaryaspor, ligde kalma mücadelesi veriyor.

Şanlıurfaspor: Daha önce kulüpte çalışan 8 personelin, alacaklarına karşılık açtığı dava sonucunda kulübe haciz geldi.

Çorumspor: Futbolcular alacaklarını alabilmek için federasyona başvurdu.

Çankırıspor: Alacaklarını alamayan futbolcular serbest kaldı.

Mardinspor: Yönetecek bir ismin dahi bulunamadığı kulüp, kayyuma kaldı.

"GEREKSİZ HARCAMA YAPILIYOR"

TFF 2. ve TFF 3. Lig Kulüpler Birliği Platformu Başkanlığını yapan Zeytinburnuspor Kulübü Başkanı Ünal Tombulel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kulüplerin büyük bir kısmının borcunun bulunduğunu kaydetti.

Kulüplerin eski yönetici ve lisans giderleri borçlarının ilk sırada yer aldığını anlatan Tombulel, şöyle konuştu: "Kulüplerin borçlarını Futbol Federasyonu’nda gündeme getirdik.

Federasyon yeterince yardımcı oluyor. Borçlara federasyonun yapabileceği birşey yok. Borçlar daha çok yöneticilerin kendi hatalarından kaynaklanıyor. Bilinçsiz harcama ve transfer yapılıyor. Mali dengelerini koruyamıyorlar. Borçlanmanın önüne altyapıdan futbolcu yetiştirerek geçilebilir. Altyapıyla Türk futbolunun geleceğine yatırım yapıldığı gibi daha az para harcanmış olacak. Aksi takdirde bugün borçlanma yapıldığında bu ileriki yıllarda büyük bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Kulüp yöneticileri borçlanma konusunda duyarlı davranmalı ve gereksiz harcamalardan kaçınmalıdır."(Milliyet.com.tr)



Bu Haber 01.02.2010 - 12:25:59 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.