'Turizmin yarattığı değeri devlet de anlamıyor toplum da'

'Turizmin yarattığı değeri devlet de anlamıyor toplum da'

16. genel kurulunu yaparak yeni yönetimini belirleyen Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği, turizm sektörü için yapılması gerekenler sıralanarak, 'sorunlar ortadan kalkmadı' denildi.


Yaptığı seçimli genel kurul ile yeni yönetimini belirleyen TTYD'de Oya Narin yeniden başkan seçilirken derneğin 15 kişilik yönetim kurulunun 7'si kadınlardan oluştu. Yedeklerle birlikte THY yönetimindeki kadın sayısı da 10 oldu.

Genel kurul sonrası açıklama yapan Oyan Narin, 190 binin üzerinde nitelikli yatak, 15 bin yatlık marina, 14 bin uçak koltuğu ve yurtiçi ve yurtdışında 15 havalimanını içeren üyelik yapısıyla TTYD’nin büyük çatı olduğunu söyledi. Yönetim Kurulu’nda kadın üye sayısının artırılmasına özel önem atfettiklerini ifade eden Narin Türkiye’deki diğer sivil toplum kuruluşlarını da aynı hassasiyeti göstermeye davet etti.

''TURİZM BUNLARA İNDİRGENEMEZ''

“Sektörümüzün yarattığı ve ilave olarak yaratabileceği değer gerek devlet gerekse toplum geneli tarafından tam olarak anlaşılamıyor.'' diyen Oya Narin, turizm sektörünün ülke ekonomisine katkısı ile ilgili olarak kapsamlı bir analiz yapılmadığını söyledi. Narin, ''Kapsamlı bir hesaplama pek yapılmadığı için turizm sektörünün ödemeler dengesine yansıyan harcamalarına ve yazdan yaza ülkemize gelen yabancı ziyaretçi artışına indirgenerek değerlendirilmesi temel bir sorundur” diye konuştu.

''TURİZM SEKTÖRÜ, BÜYÜMEYE ARTI 1 PUAN EKLEYEBİLİR''

Turizmin Türkiye'nin ekonomik büyümesine +1 puan getirebileceğini öne süren Narin, “Turizm faaliyeti, 64 sektörlü bir tanımlamada 40’ın üzerinde sektörün etkileşimiyle oluşuyor ve dolayalı etkilerle milli gelirin yüzde 10’dan fazlasını üretiyor. Turizmde dönüşüm hamlesi hayata geçirilebilirse önümüzdeki 10 yıl içerisinde sadece turizm sektörü faaliyetleri büyümemize ortalama 1 puan ilave katkı yapabilecek potansiyele sahip” dedi.

''SORUNLAR ORTADAN KALKMADI''

2018’de toparlanma sürecine giren turizmin sorunlarının ortadan kalkmadığını, başta finansman olmak üzere sektörünü etkileyen meselelerin devam ettiğini belirten Oya Narin TTYD’nin taleplerini şu şekilde sıraladı:

• Marina ve orman tahsislerindeki belirsizliklerin giderilmesi

• Turizm destinasyonlarındaki imar problemlerinin çözülmesi

• Yatırım finansmanı ve işletme sermayesi, yenileme-modernizasyon kredisi ve Eximbank kredisi ihtiyacı

• Yatırım ortamının iyileştirilmesi

• Turizm Geliştirme Fonu’nda planlanan katkıların düşürülmesi ve TÜRSAB, TTYD, TUROB ve TÜROFED’in doğrudan Fon yönetiminde yer alması

• Markalaşma

• Esnek çalışma düzenlemeleri

• İhracatçı sayılma, KFV iadesi ve ÖTV’siz girdi tedariği

• Turizmin sektör olarak imalat sanayiinden ayrı tutulmaması



Bu Haber 13.04.2019 - 11:17:48 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.