Turizmi Teşvik Kanunu'nda yapılen değişiklikte teşvik var mı, itirazlar neler?

Turizmi Teşvik Kanunu'nda yapılen değişiklikte teşvik var mı, itirazlar neler?

Turizmi Teşvik Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’ndan geçti. Teşvikten ziyade tahsislerin tamamen Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devrini, turizmdeki cezaları ve otellere lojman için arazi tahsisi gibi maddeleri kapsayan yasa teklifi, komisyonda bulunan milletvekillerinin ve sektör temsilcilerinin itirazlarına rağmen üzerinde hemen hemen hiç değişiklik yapılmadan Meclis’e sevk edildi.


TurizmGüncel – Özel Haber

Bir grup Ak Pati milletvekilinin imzasıyla Turizmi Teşvik Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM komisyonunda geçerek Meclis’e sevk edildi. İçinde herhangi bir teşvik maddesi bulunmayan kanun tasarının, çarşamba veya perşembe günü Meclis’te oylanması bekleniyor. Tasarıya hem komsiyondaki milletvekillerinin hem de sektör temsilcilerinin itirazları oldu.

YILDIZ: LOJMAN YERİ TAHSİSİ İSTİSMARA AÇIK

Otellere personel lojmanı yapmaları için tahsis edilecek arazilerin, otellere tahsis edilen alanlardan ayrı alanlar olacağı belirtiliyor. Komisyonda söz alan Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, Turizmi Teşvik Yasası çıktığından beri otel çalışanlarına lojman yapılabilmesiyle ilgili uygulama olduğunu belirterek, mevcut yasa tasarısında tanımlanan lojman yeri tahsisinin istismara açık olduğunu ve buraların müşteri yatağına dönüştürülebileceğini söyledi. Yıldız, bu nedenle lojman tahsislerinin turizmin geliştiği yerlerde değil, daha arkalarda yapılması gerektiğini ifade etti. Hüseyin Yıldız, ‘’Lojmanlar noktasında, yatırımcıların, işletme sahiplerinin tereddütleri bulunmaktadır. Lojmanların otele uzaklığı ne kadar olacaktır? Burada “lojman” adı altında otelin ek tesisi gibi çalışacağı, buraların ücret karşılığı kiralanacağı kaygısı sektör temsilcileri tarafından dile getirilmektedir. Bu lojmanların amacına uygunluğunu kim denetleyecektir? Büyük otellerin çok sayıda personeli vardır, bu tesislerin hacmi neye göre belirlenmektedir? Bu konunun detayları neler olacaktır?’’ şeklinde sorular sordu.

‘’LOJMANLARIN CİDDİ CİDDİ TARTIŞILMASI LAZIM’’

Komisyonda lojmanlarla ilgili konuya bir eleştiri de Mersin Milletvekili Baki Şimşek’ten geldi. 400-500 çalışanı olan bir otel aynı sayıda (ayrı ayrı) lojman yapmasının mümkün olmadığına dikkat çeken Şimşek, ‘’Yoksa bunlara birer tane oda yapılıp oda şeklinde mi bir düşünce var?Eğer lojmansa yani 2+1 veya 3+1 boyutunda bir daire olacaksa bu, fiiliyatta gerçekleşmesi çok mümkün olmayan bir şey. Tapulu yere yapıyorsa mevcut yoğunluğuyla nereye yapıyorsa yapsın, o bizi ilgilendirmez ama tapulu olmayan orman ya da hazine arazileri üzerinde mevcut yoğunluğun dışında bir lojman yapılmasıyla ilgili yeni bir yoğunluk isteniyorsa bunu ciddi ciddi tartışmamız lazım.’’ dedi.

TAHSİSLERLE İLGİLİ DÜZENLEME

Komisyonda hararetli tartışmalara neden bir diğer madde de, Hazineye, Çevre Bakanlığı’na veya Orman Bakanlığı’na ait arazilerde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tahsis verebilmesine olan tanıyan düzenleme oldu. Yasa değişikliği önerisine göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı turizme tahsis etmek istediği söz konusu alanlar konusunda ilgili kuruma yazdığı yazıya iki ay içinde yanıt alamaması durumunda, bu arazileri tahsis etme hakkına kavuşacak.

GAYDALI: DÜZENLEMEDE TURİZMİ KALKINDIRACAK MADDE YOK

Düzenlemeyle ilgili söz alan Bitlis Milletvekili Mahmut Celadet Gaydalı, tasarıda turizmin gelişmesine ya da kalkınmasına yönelik herhangi bir düzenleme olmadığını söyledi. Düzenlemenin Orman alanları ile Hazine’ye ait alanların ve mesire alanlarını Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsisinin önünün açıldığını ifade eden Gaydalı, ‘’On yedi yıllık iktidarınız boyunca birçok ormanlık alanı yok eden, yeşili ve doğayı betonlaştırmaya terk eden pratikleri benzer bir durumla “turizm” adı altında doğa katliamının önü açılacaktır. Daha önce Bodrum’un sit alanı olan Cennet Koyu’nda turizm izniyle 210 villa ve 1 otel inşa edilmiş ve hem ekoloji hem de tarihî bir yıkıma sebebiyet verilmiştir.’’ şeklinde konuştu.

‘’ACENTE İLE OTEL AYRIMI YAPILMALI’’

Tasarıda yer alan ceza maddeleri ile ilgili eleştiri getiren Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, cezaya konu olacak durumlarda acente ile otel ayrımının doğru yapılması gerektiğini söyledi. Otellerin sadece kendi yanlış veya kusularından dolayı ceza ödeyebileceğini kaydeden Yıldız, müşteri mağduriyetinin otelin anlaşmalı olduğu acente vasıtasıyla da gerçekleştiğini ve bu durumda cezanın muhatabının acente olması gerektiğini dile getirdi.

AYIK: TEŞVİK YASASI CEZA YASASINA DÖNMEMELİ

Komisyonda söz alan TÜROFED Başkanı Osman Ayık ise, teşvik yasasının bir ceza yasası olmaması gerektiğini dile getirdi. ‘’Bu yasanın ruhunun teşvik olması gerekir’’ diye Ayık, cezaların düzenlenmesi sırasında sektörün bütün özelliklerinin dikkate alınması gerektiğini kaydetti. Ayık, ‘’Kapasiteler mutlaka dikkate alınmalı, mevsimsellik özellikleri dikkate alınmalı, özellikle kusur düzeltmelerde sürelerin bir yıla kadar mutlaka uzatılması lazım çünkü birçok kusurun düzeltilmesi zaman alabilir; yıkmanız, yapmanız, yeniden düzeltmeniz gerekir. Onun için de mümkünse Değerli Bakan Yardımcımız burada, ekibi burada, genel müdürlerimiz burada, Sayın Milletvekilimize de teşekkür ediyorum bu önergeyi verdiği için -bu yasa, sektörün önünü açması açısından da düzenlenen bir yasa- cezalar konusunda da bir önerge vererek yasallaşmadan önce bir kademelendirme gibi düzeltme yapılırsa sektörümüz açısından başta Sayın Başkanımıza ve kurul üyelerine de müteşekkir olacağız.’’ dedi.

NADİR ALPARSLAN: CEZALARLA İLGİLİ DÜZENLEME ORANTILI

Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan ise cezalarla ilgili düzenlemeyi savundu. ‘’Sektör temsilcimizin ifade ettiği husus da cezaların daha esnek -yanlış anlamadıysam- ve daha kademelendirilerek cezalandırmayı öngörüyor.’’ diyen Alparslan, yasanın ruhunda ve getirilen değişiklikte önce uyarı cezasının bulunduğunu, ardından günün koşullarına göre para cezası verildiğini kaydetti. Amaçlarının turizmin büyümesi sürecinde müşteri memnuniyetini sağlamak olduğunu belirten Alparslan, ‘’Türkiye'de turizm bu kadar hızla gelişirken müşteri memnuniyeti ve sektördeki kurallara uymayan, tabiri caizse, çürük yumurtalara çok fazla imkân ve istismara imkân verilmeyen bir düzenleme... Tabii, Sayın Vekilimiz teklifi veren. Benim kanaatimce orantılı buradaki düzenleme.’’ ifadelerini kullandı.

‘’LOJMAN YERİNE OTEL YAPILIR’’ ÇEKİNCESİ

TurizmGüncel’in sektör temsilcileri ile yaptığı görüşmelerde, mevcut düzenlemeye ilişkin önemli çekinceler olduğu ortaya çıktı. Bunların başında, otellere tahsis edilecek lojman arazilerinin bir süre sonra otele veya konuta dönüştürülerek kat irtifakı kurulması, orman alanlarında yapılacak tahsislerle ilgili belirsizlikle (Yeni Bodrum vakaları yaşanması) ve konaklam tesislerine uygulancak cezalardaki orantısızlık öne çıkıyor. Otelciler, 15 odalı bir tesise verilecek ceza ile 1500 yataklı bir otele verilcek cezanın aynı olmaması gerektiği görüşünde.

DENİZ TURİZMİ ARAÇLARI DÜZENLEMESİNE DE İTİRAZ VAR

Deniz turizmi araçlarına yönelik düzenleme de bir başka tartışma konusu oldu. ‘’Mevcut Turizm Teşvik Kanunundaki Türk bayrağı çekemeyen deniz turizmi araçlarının Türkiye karasularında ticari faaliyette bulunabilmelerine imkan veren düzenlemenin yürürlükten kaldırılması ve yabancı bayraklı yatlar, gezi spor ve eğlence amacıyla kullanılmak üzere Türk ve yabancı uyruklu kişilere kiraya verilememesi; Türk bayraklı deniz turizmi araçlarının gezi, spor ve eğlence amacıyla kullanılması yolcu taşımacılığı sayılmaması’’ şeklindeki maddenin, halihazırda bu araçlarla kontrat yapmış olan, başta liman işletmeleri olmak üzere, çok sayıda şirketi zora sokacağı belirtiliyor.



Bu Haber 18.05.2019 - 13:46:01 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.