Turizmde yabancı işçi çalıştırma tartışması

Turizmde yabancı işçi çalıştırma tartışması
Turizmi Teşvik Kanununda yapılan düzenlemedeki 'turizmde yabancı işçi çalıştırma' başlığı Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda tartışmaya neden oldu.

''Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’'nde Bakanlık belgeli turizm tesislerinde çalışan yabancı işçi sayısına ilişkin sınırlama kaldırılmıştı. Yürürlükte olan yasadaki ''Yabancı personelin miktarı toplam personelin yüzde 10’unu geçmez. Bu oran bakanlıkça yüzde 20’ye kadar arttırılabilir.'' ifadesi çıkarılmış ve yerine “Turizm işletmesi belgeli işletmelerde, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca verilen izinle yabancı personel çalıştırılabilir” ifadesi eklenmişti.

''Türkiye'de 10 milyon işsiz var''

CHP İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek, “Türkiye’de 10 milyondan fazla işsiz var, bu yetmezmiş gibi turizm tesislerinde çalışan yabancı sayısıyla ilgili bütün kısıtlamaları kaldırarak, bunu serbest hale getiriyorsunuz” derken, CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, “Siz bir madde koyuyorsunuz, yabancı sınırını ortadan kaldırıyorsunuz. Yüzde 10’ken ortadan kaldırıyorsunuz. Bu ne demek biliyor musunuz? Ben, Kazakistan’dan Suriye’den 300 dolara çalışan eleman getiririm, çalıştırırım burada otellerde” ifadelerini kullandı.

''Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yasasında yüzde 20 sınırı var''

Teklifte ilk imza sahibi olan AKP Antalya Milletvekili Atay Uslu ise yabancı çalışanlarla ilgili olarak, “Yabancı personel çalıştırma Aile, Çalışma Bakanlığı’nın yasasına göre yapılır. Yaptığımız bu… Orada yüzde 20, beşte 1 şartı var, aynı şart devam ediyor. Yaptığımız hiçbir şey yok burada” açıklamasında bulundu.



Bu Haber 03.04.2021 - 11:49:11 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.