Turizmde ve otellerde kriz yokken, Rus tur operatörleri neden krizde?

Turizmde ve otellerde kriz yokken, Rus tur operatörleri neden krizde?
Rusya'dan gelen ziyaretçi sayısı rekor kırıyor, Avrupa pazarları hızla toparlanıyor, oteller yüksek dolulukla çalışıyor... Peki Rusya pazarında faaliyet gösteren tur operatörleri neden bir krizin içinde? İşte detaylar...


TurizmGüncel - Özel

Türkiye bu yıl Rusya pazarında tarihinin en büyük ziyaretçi sayısına ulaşmayı hedeflerken, pazarda faaliyet gösteren tur operatörleri kriz yaşıyor. Türk otelcilerin Rusya pazarında orantısız fiyat artışına ve oda kısıtlamasına gitttiğini belirten tur operatörleri, zor duruma düştüklerini belirtiyor. Konuyu TurizmGüncel'e değerlendiren Anex Tour Genel Müdürü Vural Karasu ve Intourist Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bölükbaşı, bir yandan otelcilerin tutumunu eleştirirken, bir yandan da bu durumun 2019 planlamalarını nasıl etkileyeceğini değerlendirdi.

VURAL KARASU: GÖRDÜĞÜM EN İLGİNÇ SEZON

Anex Tour Genel Müdürü Vural Karasu, ''Gördüğüm en ilginç sezon. Turizmde ve otellerde kriz yokken Rusya'da faaliyet gösteren tur operatörleri kriz yaşıyor.'' dedi.

''OTELCİLERİN BU TAVRI DEVAM EDERSE...''

Rusya pazarında mayıs ve haziran aylarının doluluk açısından iyi geçtiğini ancak temmuz ve ağustos aylarında Avrupa pazarının devreye girmesiyle birlikte otelcilerin Rusya'da fiyat artışına ve oda kısıtlamasına gittiğini kaydeden Vural Karasu, ''Tur operatörleri Rusya'da tarihin en büyük koltuk planlamasını yaptı ve riske girdi. Otelcilerin bu tavrı devam ederse Rusya'da bu koltuk planlamalarını bir daha göremezler.'' şeklinde konuştu. Sezonun iyi geçtiği dönemde de karlılığın olmadığının altını çizdi.

''YÜKSEK EB SATIŞLARI OTELCİYİ '%100 DOLACAĞIZ' HİSSİNE KAPTIRDI''

Vural Karasu, Rusya pazarında yaşanan sıkıntının bir diğer nedeni olarak da şu bilgileri verdi:

2016 ve 2017 sezonlarında Rusya'da erken rezervasyon (EB) dönemi kötü geçti. Bu yıl ise oteller Rusya pazarına iyi erken rezervasyon indirimleri verdiler ve tarihin en iyi EB satışlarını yaptılar. Bunu gören otelciler, tesisler yüzde 100 dolacak hissine kapıldılar. Birbirini de etkileyerek gerekli zamanda gerekli aksiyonu almadılar. Halbu ki, erken rezervasyonda çok satış yapılması, daha çok müşteri olacağı anlamına gelmiyor.

''DOLAR BAZINDA YÜZDE 40'A VARAN FİYAT ARTIŞINI BU PAZAR KALDIRMAZ''

Rusya'daki tur operatörlerinin bu yıl Türkiye'ye tarihin en büyük operasyonunu yaptığının altını çizen Karasu, ''Ancak otelci geçen yıl 80 dolara sattığı periyodu bu yıl 110-120 dolara satmaya çalışıyor. Dolar bazında yüzde 40'a varan zamları bu pazar kaldırmaz. TL bazında baktığınızda ise fiyat artışı (kurdaki yükselmeyle birlikte) iki-üç katına çıkmış durumda. Rus halkının kazancında böyle bir artış yok.'' şeklinde konuştu.

''OTELCİLER GÜNÜBİRLİK HAREKET EDİYOR''

Türk otelcilerin günübirlik hareket ettiğini ve uzun döneme ilişkin plan yapmadığını ifade eden Karasu, ''2016 yılında elimizde sadece Ukrayna pazarı vardı ve tüm otelciler bu pazara akın etti. Bu yıl Rusya pazarı açılınca kimse Ukrayna'nın yüzüne bakmaz oldu. Pazarlara dönük çalışmaların süreklilik arz etmesi gerektiğini otelci partnerlerimize bir türlü anlatamadık.'' eleştirilerinde bulundu.

Bir iki aylık periyotta Ortadoğu'dan gelecek turiste 10 dolar fazlaya satmak için bile Rusya pazarını ihmal eden otelcilerin bulunduğuna dikkat çeken Karasu, ''Ben ekimde ve kasımda da turist getiriyorum o otele. Ancak böyle bir durumda benim uçağım boş kalıyor.'' dedi.

İSMAİL BÖLÜKBAŞI: UÇAKLARI İPTAL ETMEK ZORUNDA KALDIK

Intorist-Thomas Cook Rusya Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bölükbaşı da benzer sıkıntıları dillendiriyor. 2018 yılının Rusya'da çok hızlı başladığını ifade eden İsmail Bölükbaşı, ''şubat ayına kadar gelen rezervasyonlar bir önceki yılın çok uzerindeydi. Mart ayında başlayan gerileme tüm sezon boyuca devam etti. Bu durum tur operatörlerini uçak iptal etmeye zorladı.'' dedi.

''TALEPTE CİDDİ DARALMA YAŞANDI''

Başarılı geçen 2017 yılının ardından beklentilerin yükseldiğini, otellerin fiyat, tur operatörlerinin ise kapasite artışına gittiğini belirten Bölükbaşı, ''Yüksek erken rezervasyon indirimlerinden dolayı şubat ortasına kadar bir önceki yılın 4 katı rezervasyon almıştık. Ancak kurun ve petrol fiyatlarının artmaya başlamasının yanına bir de Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar nedeniyle Rusya ekonomisindeki daralma eklenimce talepte ciddi bir gerileme yaşandı.'' dedi.

''TUR OPERATÖRLERİ OLARAK CİDDİ KAYIPLAR YAŞADIK''

Mayıs ayından sonra sezonun açılacağına ve talebin yükseleceğine ilişkin beklentilerin gerçekleşmediğine dikkat çeken Intourist müdürü, ''Sonuç olarak tur operatörleri olarak ciddi kayıplar yaşadık. Zaten devletin verdigi uçak katkı payında yüzde 80 oranında bir azalma söz konusu. Dolayısıyla bu kaybın telafisi için otelci dostlarımızın ciddi anlamda desteğine ihtiyaç var. 2019 yılı planlamaları bu durumdan olumsuz etkilenebilir.'' değerlendirmesinde bulundu.

''KİMİN GERÇEK DOST OLDUĞUNU GÖRECCEĞİZ''

Bölükbaşı, açıklamasının devamında şu noktaların altını çizdi:

''Turizm sektöründe en büyük risk tur operatörlerinde. 2018 yılı Rusya’daki tur operatörleri için son 15 yılın en kötü sezonu oldu. Bu yıl aynı zamanda bir turnusol kağıdı gibi; kimin gerçek dost olduğunu göreceğiz. Kimi otelciler durumun farkında değil ve hala “nasıl olsa turist gönderecekler” düşüncesinde. 2018’de destek görmediğimiz otelcilerle yollarımızı ayıracağız. Ayrıca 2019 planını yaparken de bu durumu göz önünde bulunduracağız. Ne kadar destek görürsek o kadar risk alacağız. Gerçek dostlarımızı elbette tenzih ederek bunları söylüyorum.''



Bu Haber 10.09.2018 - 16:01:12 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.