Turizmde uzun konaklama ve seçimli servis revaçta

Turizmde uzun konaklama ve seçimli servis revaçta

ABD’de uzun konaklama ve kişiye özel ürünlerin yatırım hacmi 20.5 milyar dolara yükselerek toplam otel yatırım hacminin yarıdan fazlasına ulaştı.


Turizm Güncel – Dış Haberler

JLL Research verilerine göre, ABD’de uzun konaklama ve seçimli servisin yatırım hacmi, 2021'deki rekor performansının ardından, 2022'de yüzde 5.5'lik artış kaydetti. 2023 yılında bu büyümenin daha da fazla olması bekleniyor.

210 baz puan artışla 20.5 milyar dolara ulaşan likitide, şu anda ABD’deki toplam otel yatırım hacminin yarısından fazlasını oluşturuyor ve bu da ABD tarihinin en büyük payı anlamına geliyor. Ayrıca oda başına düşen gelir de 2019'dan yüzde 9.5 daha fazla.

Sektörün 2021 ve 2022'deki toplam yatırım hacmi 2015-2020 yılları arasındaki dönemin toplam yatırım hacminden daha fazla. Bunda özellikle Blackstone and Starwood Capital'in, Extended Stay America için yaptığı 6 milyar dolarlık satın almaanın etkisinin büyük olduğu belirtiliyor.

Seçimli serbis sektörün toplam yatırım hacminin yüzde 57.8'ini oluşturdu

Kişiye özel ürünlerin yatırımcıların ilgisini çekmesinin ana sebebi, bu konseptteki otellerin yüksek verime ve daha düşük oynaklığa sahip olması. Bu segment hem tarihsel olarak ekonomik krizlere daha dayanıklı hem de diğer ticari gayrimenkul türlerine göre daha yüksek ve daha istikrarlı verime sahip.

Koronavirüs öncesinde sektör, yüzde 10'luk brüt faaliyet karı marjına istikrarlı bir şekilde ulaşıyordu ve daha da önemlisi basit işletme modeli, çeşitli müşteri tabanı ve artan konaklama süresi sayesinde kriz döneminde de karlılığını sürdürdü.

Tarihsel olarak bakıldığında ise kişiye özel ürünlerin ve uzun konaklama yatırımlarının yüzde 70'inin şehir ve banliyö pazarlarına yapıldığı görülüyor. 2022 yılına gelindiğinde bu pazarlar sektörün toplam yatırım hacminin yüzde 57.8'ini oluşturdu.

Kırsalda da yatırımlar arttı

Yatırımcılar insanların daha sakin/daha huzurlu destinasyon arayışları sonucu değişen trende ayak uydurmak adına, bu segmentte kentlerin dışına yaptıkları yatırımları da artırdı ve kırsal pazar yatırım hacmi yüzde 42.2'ye kadar çıktı. Los Angeles, Phoneix ve Orange Country gibi tarihsel olarak genelde az yatırım alan destinasyonlarda geçtiğimiz yıl likitide patlaması yaşandı.

Uzun konaklama segmenti değişime uğradı

Uzun konaklama segmenti ise son iki yılda, değişen iş gücü ve insanların daire kiralarını karşılamakta zorlanmaya başlaması sonucu değişime uğradı. Sektör şu anda, özellikle bütçe bilinci yüksek tüketicilerin ilgisini çekiyor.

Talep artışı arz artışını beraberind egetirdi

Uzun konaklama otellerine olan talebin artması, arzın da artmasına sebep oldu. Uzun konaklama otelleri şu anda ABD toplam otel arzının yüzde 9.6'sını oluşturuyor. STR Census verilerine göre bu oran 2012'deki seviyeden yüzde 3.1 daha fazla. Sektörde şu anda yapımı devam eden 38 bin oda bulunuyor ve Echo Suites by Wyndham, Select Suites by Extended Stay America ve Apartments by Marriott Bonvoy gibi pek çok markanın da sektöre giriş yapması bekleniyor.

Uzun konaklama ve seçimli servisin geniş bir kitleye hitap etmesi ve hem iş hem de tatil amaçlı seyahat edenlerin ilgisini çekmesinden dolayı performansının 2023'de hızla artacağı tahmin ediliyor.

Yatırım faaliyetleri artış gösterecek

Makroekonomik oynaklık ve sermaye piyasasındaki yer değişimi kısa dönem otel yatırımlarını zorlayacak olsa da; seçimli servis ve uzun konaklama segmentlerinin, daha düşük miktarda çekler ve yatırımcıların borç verenlerle iyi ilişkilerinden dolayı mevcut durumdan daha az etkileneceği düşünülüyor.

Önümüzdeki 16 ay içinde vadesi dolacak 7 milyar dolar civarı borç, artmakta olan ve düşmesi beklenmeyen faiz oranları, yüksek sermayeli alıcılara önümüzdeki yılda kaliteli mülkler satın alma fırsatı doğuracak.

Tüketicilerin tercihleri değişmeye devam ettikçe, geniş kitleye hitap eden pazarlar büyümekle kalmayacak, aynı zamanda yatırımcılara portföylerini çeşitlendirme ve riski azaltma imkanı da sunduğundan yatırım faaliyetlerinde de artış görecek.

NewYork City ve Washington DC gibi şehir pazarları oda başına düşen gelirdeki daha yavaş düzelme de göz önüne alındığında, yatırımcılara, kaliteli mülkleri indirimli satın alabilme imkanı doğurabilir.



Bu Haber 24.02.2023 - 09:02:50 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.