Turizmde insansı robotlar devri

Turizmde insansı robotlar devri
Sayısallaşmanın yoğun olarak konuşulduğu bir dönemde, konunun ITB Berlin’de gündeme gelmemesi düşünülemezdi. Fuarın Sayısallaşma (dijitalizasyon) bölümünde katılımcılara tanıtılan Toshiba’nın insansı robotu Chihira Kanae, konunun tartışılmasına yol açtı.


TUYED yönetiminin derlediği bilgilere göre, Toshiba’nın insansı robotu Chihira Kanae Avrupa’da ilk kez ITB Berlin Fuarı’nda görücüye çıktı. Turizm sektörüne hizmet vermek amacıyla üretilen robot, sayısallaşmada yapay zekanın geldiği noktayı gösterdi. Uzmanların katıldığı toplantılarda, hizmet sektörü ve uluslararası turizm alanında yapay zeka ve insansı robotlar kullanımının gelecekte yaratacağı etkiler masaya yatırıldı. 

Japonların insansı robotu Chihira Kanae, Çince, Japonca ve İngilizce biliyor. Kol ve elleriyle jestler yapıp, yüzleri tanıyıp duygularını ifade edebiliyor. Toshiba Corporation Ar-Ge Bölümü Baş Uzmanı  Hitoshi Tokuda, dinleyicilerin sorularını yanıtladı. Gelecekte otellerde insansı robot kullanımının yaygınlaşacağını belirten Tokuda, “Bazıları dijital cihazlar kullanmayı sevmiyor. Ancak, burada firmalar için büyük bir potansiyel bulunuyor. Robotlar bilgi vermek ve yardımcı hizmetlerde kullanılabilir. Önümüzdeki 10 yılda robotlar otel, ofis, hastane, alışveriş merkezleri ve evlerdeki bazı işleri insanlardan devralacak ” diyor.

ROBOTLARIN YÖNETECEĞİ OTEL 2017'DE DEVREYE GİRİYOR

Fuarda Belçika'daki Ghent Marriott Otel'de çalışan Mario adlı robot da tanıtıldı. Robotun üreticisi QBMT firmasının kurucularından Fabrice Goffin, Marriott otelde çalışmaya başlayan Mario’nun 6 kg ağırlığında, 57 santim boyunda olduğunu ve 19 dili konuştuğunu söylüyor. İnsansı robot Mario’nun misafirlere oda anahtarlarını verip, otelin içi veya dışındaki etkinlikler hakkında bilgilendirdiğini belirten Goffin şaka yollu “Mario’ya hoş geldin deyin. Bakarsınız önümüzdeki günlerde karşımıza otelin genel müdürü olarak çıkabilir” diye ekliyor.

Bu arada sanayi ve hizmet robot sayısının hızla arttığı Çin’de, 2017 yılında tamamen robotlar tarafından yönetilen bir otel açılması planlanıyor. China Today Türkiye’de yer alan bir habere göre, Çin’in gayrimenkul devlerinden Vanke’nin binalarına hizmet veren restoranların sekizinde şef robotlar çalışıyor. Vanke Başkanı Wang Shi, Çin’de bugünkü büyüme hızı ve işgücü arzında yaşanan değişimlerle birlikte çalışanlarımızın yüzde 30’unun yerini robotların alacağını tahmin ediyoruz. Guangdong eyaletinin Şenzen kentinde tamamen robotlar tarafından yönetilen otelimizi 2017 yılında hizmete açmayı planlıyoruz” diyor.
 



Bu Haber 12.03.2016 - 15:48:28 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.