Turizmde dikkat çeken veri! Turistler her zaman o şehirleri tercih etmiyor
Turistlerin Türkiye’ye giriş yaptığı iller ile konaklama yaptığı iller arasındaki farklılık dikkat çekiyor. Verilere göre turistler her zaman giriş yaptıkları illerde konaklamıyor.

Türkiye turizm sektöründe turist hareketlerinin sadece sınır kapıları ve havalimanlarındaki giriş verileri üzerinden okunmasının yanıltıcı olabileceğine dikkat çekilirken, yeni geliştirilen Turist-Tesis Dönüşüm Endeksi (TTDE) ile turist sayısı ve tesis sayıları karşılaştırılarak turizm hareketinin iller arasındaki dağılımının ölçülmesi hedefleniyor.
Turizm Databank tarafından geliştirilen TTDE, “Tesis girişi / Turist sayısı x “ formülü ile hesaplanıyor. Tesis girişi ile turist sayısı arasındaki farkı gösteren TTF ise tesis hareketinin turist girişlerine göre ne ölçüde ayrıştığını ortaya koyuyor.
TURİST GİRİŞİ YÜKSEK ANCAK KONAKLAMA BAŞKA İLLERDE
Verilere göre İstanbul’da 8,61 milyon turist girişine karşılık olarak 6,02 milyon tesis girişi meydana geldi. İstanbul’un TTDE değeri 69,9 seviyesinde bulunuyor. Edirne’de ise 1,78 milyon turist girişine karşılık olarak sadece 70 bin civarında tesis girişi bulunuyor. Yani TTDE değeri 4,1 seviyesinde kalıyor. Benzer bir tablo Artvin’de de görülüyor. Artvin’de 670 bin turist girişine karşılık olarak sadece 6 bin tesis girişi gerçekleşirken, TTDE ise 0,8 olarak hesaplanıyor.
Bu veriler söz konusu illerin önemli ölçüde turistin ülkeye giriş yaptığı ancak konaklamanın farklı destinasyonlarda gerçekleştiği merkezler olduğunu gösteriyor.
KOCAELİ VE KONYA’DA TAM TERSİ TABLO
Bazı illerde de bu şehirlerin tam tersine turist girişi düşük olmasına rağmen konaklama oranları yüksek oldu. Örneğin Kocaeli’nde yaklaşık 15,2 bin turist girişine karşılık, 81,7 bin tesis girişi verisi bulunuyor. Yani Kocaeli’nin TTDE seviyesi 536,1 seviyesinde olarak hesaplanıyor. Aynı şekilde Konya’da da 16,3 bin turist girişine karşılık 67,3 bin tesis girişi bulunuyor Çanakkale’de ise 28,7 bin turist girişine karşılık olarak 65,7 bin tesis girişi bulunuyor. Bu tablo bu şehirlerin doğrudan giriş noktası olmadan transfer ve dağıtım merkezi olarak turizm hareketliliğinden pay aldığını gösteriyor.
Antalya ve Muğla gibi illerde ise turist girişleri ve tesis hareketleri daha güçlü biçimde örtüşüyor. Örneğin Antalya’da 5,25 milyon turist girişine karşılık olarak 8,68 milyon tesis girişi bulunuyor. Antalya’nın TTDE’si 165,4 seviyesinde olarak hesaplanıyor. Muğla’da ise 1,1 milyon turist girişine karşılık 1,54 milyon tesisi girişi var.
NEVŞEHİR’DE DİKKAT ÇEKEN AYRIŞMA
Endeksteki en dikkat çeken şehirlerden biri ise Nevşehir oldu. Şehre sadece 526 turist girişi gerçekleşirken, 439 bin 736 tesis girişi oldu. Bu rakam TTDE’yi 83 bin 600 seviyesine taşıyor. TTF ise +439 bin 210 olarak hesaplanıyor. Ancak bu değer, Nevşehir’e “83 bin kat daha fazla turist geldiği” anlamına gelmiyor. Tam tersine, doğrudan turist girişi ile tesis hareketi arasındaki olağanüstü ayrışmayı gösteriyor.
TURİZM HAREKETİ 3 AŞAMADAN OLUŞUYOR
Veriler, Türkiye’de turizm hareketinin basit biçimde “giriş yapılan il = konaklanan il” şeklinde okunamayacağını ortaya koyuyor. Turizm Databank’ın yaklaşımına göre hareket; Giriş → Transfer → Konaklama şeklinde farklı illere dağılıyor. TTDE bu görünmeyen hareketliliği ölçmek için kullanılırken, 10 bin turist girişinin altındaki illerin küçük payda nedeniyle ana TTDE sınıflandırmasında ayrıca değerlendirilmesi gerektiği belirtiliyor.
İlgili Haberler

TÜROB Başkanı Eresin'den sektörle ilgili dikkat çeken sözler: Sorun doluluk değil karlılık
TÜROB'un aylık bilgilendirme toplantısı İstanbul'da yapıldı. TÜROB Başkanı Müberra Eresin, doluluk oranlarının geçen yılın üzerinde olduğunu belirtirken; sektördeki asıl sorunun karlılık olduğunu söyledi.

TUI Airline 25 yeni rotayı yaz programına ekledi
TUI Airline, 2027 yaz dönemine ilişkin uçuş programını açıkladı. Kapasitenin 2027’de yüzde 4,6 oranında artması beklenirken, yeni program kapsamında Avrupa genelinde 25 yeni rota açılacak.

Rus turistler en çok parayı Türkiye'de harcadı! ATOR verileri açıkladı
Rus turistlerin 2026 yılı Mayıs-Eylül dönemi arasında satın aldığı en pahalı turlar açıklandı. ATOR tarafından açıklanan verilere göre 10 kişilik aralarında 2 de çocuğun bulunduğu grubun Antalya’da yaptığı 27 gece konaklamalı tur, uçuş dahil 30 milyon 375 bin ruble (yaklaşık 365 bin dolar) tuttu.



%20(2).gif)

