Turizmciler sonbahardan umutlu

Turizmciler sonbahardan umutlu

Turizm sektör temsilcileri deprem felaketi ve seçim nedeniyle sezonun beklenenden geç başladığını bu nedenle yaşanan açığı sonbahar sezonuyla kapatmayı hedeflediklerini ifade etti.


Turizm sektör temsilcileri şubat ayında yaşanan büyük deprem felaketi ve beklenen İstanbul depremine ilişkin haberlerin ardından, mayısta ikinci tura kalan seçimlerle yavaş geçiş yaptığı sezonun sonbaharda hızlanacağını belirtti.

Sözcü’den Sayime Başçı’nın haberine göre özellikle İstanbul için bayram beklentilerini geri çeken turizmciler, Ortadoğulu turistlerin temmuz-ağustosta yapacakları seyahatlerin kilit bir noktada olduğuna dikkat çekti. Bu yıl için planlanan 60 milyon turist ile 56 milyar dolarlık gelir hedeflerini koruyan sektör, son dakika tatilciler ile sonbahar ve temmuzda gelecek yabancı turist sayısının hedeflerini belirleyeceğini vurguladı.

“Açığı kapatmaya çalışıyoruz”

Bayramda özellikle şehir otellerinde Ortadoğulu turistlerin İstanbul'a akın ettiğini kaydeden Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, yerli turistin ise sahillere ilgi gösterdiğini dile getirdi. “Türkiye'de Türk vatandaşları kültürel olarak Kapadokya, Konya ve Bursa'ya seyahat edecekler ama biz her şeye rağmen geçmişi bir kenara bıraktık, kötü günler bitti. Dolu bir turizm haftası geçireceğimizi düşünüyoruz” diye konuşan Eresin, sektör hedefleri ile ilgili şunları söyledi: “Yaklaşık 1 haftadır rezervasyonlar başladı daha da hızlandı. Sezon geç başlamış gibi oldu ama şimdiden kasım, aralık, ocak için çalışıyor o açığı orada kapatmayı planlıyoruz. Özellikle eylül, ekim, kasımın çok yoğun geçeceğini düşünüyoruz.”

“Avrupalı turistlerin gelişleri düştü”

TÜROB Yönetim Kurulu Üyesi Recep Arifoğlu, İstanbul'da bayram döneminde farklı bölgelerden turist ağırladığını ancak yerli turiste göre fiyatların pahalı kaldığını aktardı. Bayram sonrasında turizmde canlanma beklediklerini anlatan Arifoğlu, “İstanbul genelinde oteller yüzde 72 dolu. Artık son dakika rezervasyonlar olduğu için bu büyük ihtimalle yüzde 84'lere gelecektir. Avrupalı turist gelişlerini tam karşılaştırmamak lazım. Çünkü kendi içlerindeki seyahat sayısı çok yüksek. O yüzden bize gelişleri düştü” dedi.

“Doluluklar yüzde 60 seviyelerinde”

Elite World Otelleri CEO'su Orkun Petekçi de depremin olumsuz etkisini yabancı turist üzerinde de gördüklerini dile getirdi. Şu anda İstanbul için ana pazarın Ortadoğu olduğunu ve güçlü bir geliş görmediklerini söyleyen Petekçi, “Bayram için beklentilerimizi biraz aşağıya çekmemiz gerekti. Doluluklar yüzde 60'ta dolaşıyor” dedi.



Bu Haber 03.07.2023 - 15:05:46 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.