Turizmciler değerlendirdi: Dövizdeki yükselmeden kim nasıl etkilenecek?

Turizmciler değerlendirdi: Dövizdeki yükselmeden kim nasıl etkilenecek?
Döviz kurlarında yaşanan dalgalanmanın sektöre etkilerini değerlendiren turizmciler, konaklama tesisleri ile incoming yapan şirketlerin dönemsel olarak karlı çıkabileceğini, ancak durumun ülkenin genel ekonomisi açısından risk barındırdığını belirtiyorlar.

 
TurizmGüncel

Doların son yılların rekorunu kırarak 2 TL’yi aşması Türkiye’de siyasi ve ekonomi çevreleri arasında en çok tartışılan konu oldu. Kurlarda yaşanan bu dalgalanmanın sektör üzerinde olası etkilerini değerlendiren turizmciler, kontrol dışı dalgalanmanın kısa dönemsel olarak turizme olumlu etki etse bile, ülkenin genel makroekonomik dengeleri açısından riskli olduğunu belirtiyorlar.



OSMAN AYIK: GENEL EKONOMİYE OLUMSUZ ETKİ ETME RİSKİ VAR

Konuyla ilgili olarak TurizmGüncel’e bilgi veren Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, kurlardaki bu tip dalgalanmanın ülkenin genel ekonomik dengeleri açısından iyi olmadığını ifade etti. Yaşanan kur artışından turizmcilerin dönemsel olarak karlı çıkabileceğini kaydeden Ayık, dalgalanmanın genel ekonomik dengeleri bozmasının önemli bir risk barındırdığı belirterek, şunları aktardı:

CARİ AÇIĞA OLUMLU ETKİ EDER
 
“Dövizdeki bu hareketlenme ihracatçı kategorisindeki turizmcinin gelirlerinde olumlu bir yansıma yaratabilir. Diğer taraftan, ülkenin cari açığının düşmesinde de önemli bir etkide bulunabilir. Biz turizmciler olarak uzun zamandır döviz kurlarının daha yüksek olmasını talep ediyoruz. Hatta bakanlığın da bu konuda talepleri oldu Merkez Bankası’na. Ancak dövizdeki artışın kontrol dışı ve ekonomik dengeleri bozacak şekilde ortaya çıkması, Türkiye açısından olumlu değil” 



KAVALOĞLU: DÖVİZİN YÜKSELMESİ TURİZMCİ VE İHRACATÇININ İŞİNE GELİR ANCAK...

Limak Holding Turizm Koordinatörü Kaan Kavakoğlu ise, gelirlerinin döviz bazlı olmasından dolayı, dövizdeki yükselmenin turizmci ve ihracatçının işine geldiğini, ancak dövizdeki bu tip yükselişlerin ardından genelde sert düşüşler geldiğine dikkat çekti. Dövizde, dünyaya paralel ve peyderpey bir artış olması gerektiğini belirten Kavaloğlu, şu noktaların altını çizdi:

ZAM FURYASI GELEBİLİR
 
“Dövizin bu şekilde kontrolsüz olarak dalgalanması, başta petrol ürünleri olmak üzere, büyük bir zam furyasını beraberinde getirebilir. İthalatçılar ithal ürünlere dövizdeki yükselişten kaynaklı farkı ekleyeceklerdir. Bu da ülkede genel anlamda pek çok şeyin fiyatının zamlanması anlamına gelir.”

DÖVİZLE BORÇLANAN YATIRIMCI ZOR DURUMDA KALIR

“Öte taraftan, dövizle borçlanarak yatırım yapan çok sayıda yatırımcı var. Bunların içinde otelciler de var. Dövizdeki bu dalgalanma, dövizle borçlanarak yatırım yapan çok sayıda yatırımcıyı zor durumda bırakacaktır.” 



FİRUZ BAĞLIKAYA: OUTGOING YAPAN ACENTELER OLUMSUZ ETKİLENİR

Dövizde yaşanan bu dalgalanmanın genel ekonomiye çok büyük bir olumsuz etkisinin olmayacağını belirten TÜRSAB Başkan Yardımcısı Firuz Bağlıkaya ise, yaşanan dalgalanmadan en çok etkilenecek kesimin outgoing yapan acenteler olacağını kaydetti. Bağlıkaya şunalrı söyledi:

İÇ PAZAR HAREKETLENİR

 “Yut dışına turist götüren acenteler kostların yükselmesinden dolayı zarar görebilir. Ancak böyle bir durumda iç pazar hareketlenecektir. Incoming yapanlar için ise dövizin yükselmesi olumlu olacaktır. Otel girdilerinde fiyatlar bir miktar yükselse de dövizdeki artışın üzerinde olmayacaktır. Döviz kurları bayrama kadar belli bir seviyede sabitlenmezse bayramda yurtdışı çıkılşarı düşecektir. ”

ÖNEMLİ OLAN ENFLASYON DEĞİL BÜYÜME

“Şu anda Türkiye için en önemli konu, enflasyon değil büyümedir. Yüzde 4’lük bir büyüme, yüzde 7’lik bir enflasyonu kaldırabilir. Dövizdeki yükselişten etkilenecek bir diğer kesim ise dövizle borçlanan turizmci ve yatırımcılar olacaktır.” 
 


Bu Haber 27.08.2013 - 17:06:27 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.