Turizmciler 4 aylık verileri değerlendirdi: Hedeflere ulaşılabilir mi?

Turizmciler 4 aylık verileri değerlendirdi: Hedeflere ulaşılabilir mi?

Turizm sektör temsilcileri, hem Türkiye’deki seçimler hem de otel fiyatlarının artması nedeniyle tesislerin henüz beklenen dolulukta olmadığını hatta turistlerin birçoğunun otellerde değil satın aldıkları evde kaldığını ifade etti. Seçimin ardından tatil talebinin yeniden artacağını bekleyen turizm sektör temsilcileri, iyi bir sezon geçirilse de hedeflenen sayıların altında kalınacağı görüşünde. 


Turizm sektör temsilcileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan turizm verilerini değerlendirdi.

“Tesisler şu anda yüzde 30 seviyelerinde”

Hürriyet’ten Özge Esen’in haberine göre, Türkiye’ye ilginin arttığını ama bunun otellerde gözlemlenmediğini belirten Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, “11 milyon turistin hepsi otellerde değil, ev almış ya da kiralamış olanlar da var. Tesislerin durumu şu anda iyi değil. Türkiye en önemli pazarı olan Ukrayna’yı kaybetti. Rusya’dan gelişlerde de yavaşlama var. Seçimlerin ikinci tura kalmasından dolayı iç pazarda hiç müşterimiz yok diyebilirim. Tesisler şu anda yüzde 30 seviyelerinde. Ümidimizi seçimlerden sonraya bağladık” diye konuştu.

Her şey iyi giderse 60 milyon turist hedefinin rahatlıkla yakalanabileceğini belirten Mehmet İşler, “Bu rakamlara ulaşabilmek için Türkiye’ninturizm çeşitliliğini artırması gerekiyor. Şu anda kum, deniz ve güneşte olması gereken rakamları zaten yakaladık. Türkiye’nin 100 milyon turisti yakalayabilmesi için kum, deniz, güneş dışında turizm çeşitliliği yaratması lazım. Yayla, sağlık, kruvaziyer, kültür ve gastronomi turizmi, spor, kongre turizmi gibi alanlara yönelinmesi gerek. Yoksa şu anki rakamları aşamayız. Turizmi çeşitlendirebilirsek, 2030 yılında 100 milyon turiste ulaşabiliriz” dedi.

“Hedeflerin biraz altında kalacağımızı düşünüyorum”

ProntoTour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, Türkiye’deki otel fiyatlarının biraz yüksek olduğunu belirterek, “Bu durum bazı pazarlarda verilerin düşmesine neden oldu. Bunların başında Rusya geliyor. Rusya’nın alım gücü Avrupa’nın uyguladığı ambargodan dolayı biraz düştü. Türkiye’deki turizm içinde bulunduğu zorluklara çok çabuk adapte olan bir kapasitede. Bu yüzden yine de iyi bir sezon geçireceğimizi ama hedeflerin biraz altında kalacağımızı düşünüyorum” dedi. Onaran, turist sayısının artması için otellerin Rus pazarına biraz fiyat kırabileceğini de belirtti.

“Kazak yatırımcıların pazarda projeleri artıyor”

Turizm yatırım danışmanlık şirketi Servus International’ın Yönetim Kurulu Başkanı Çiğdem Türkyılmaz, geçtiğimiz haftalarda Berlin’de yapılan turizm konferansında Türkiye’nin en güçlü pazarlardan biri olarak anons edildiğine dikkat çekerek, “Uluslararası yatırımda ‘fast recovery’ diye bir tabir var. Türkiye raporlarda böyle adlandırılıyor: Hızlı toparlayan pazar. Krizlere karşı çok duyarlıyız. Çok hızlı etkileniyoruz ama çok da hızlı reaksiyon verip toparlanıyoruz. Turizmde yatırımcılar bunu görüyor. Büyük grupların yatırımları durmuyor. Özellikle Kazak yatırımcıların pazarda projeleri artıyor. Türkiye başarılı bir turizm ülkesi olarak iştah açıcı” dedi.



Bu Haber 27.05.2023 - 11:41:43 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.