Turizmciler 2021 sezonundan umutlu

Turizmciler 2021 sezonundan umutlu
Türkiye’deki sahil otellerinin 9 Nisan’dan itibaren yavaş yavaş açılacağı belirtilirken, Rusların daha fazla artan oranda Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Bir diğer önemli pazar olan Ukraynalıların Antalya çevresine yoğunlaşacağı ifade edilirken, turizmcilerin önce İngilizleri ardından da Almanları beklediği ifade edildi.

Türkiye turizmi koronavirüsün gölgesinde ve belirsizlikler içinde 2021 sezonuna hazırlanırken, otellerin açılışını belirleyecek iki temel unsurun son dakika rezervasyonlarının seyri ve kısa çalışma ödeneğinin uzatılıp uzatılmaması olacağı ifade edildi. 2021 sezonuna ilişkin açıklama yapan turizmciler ise, iyi bir sezon beklediklerini belirtti.

Milliyet’ten Duygu Erdoğan’a konuşan Türkiye’nin değişik bölgelerindeki turizmciler, nasıl bir sezon beklediklerini anlattı.

Sururi Çorabatır: Turizm mayıs ayında başlar

Türkiye’de seyahat hareketliliğinin mayıs ayında başlayacağının görüldüğünü belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Sururi Çorabatır, Türkiye ve dünyadaki salgın etkilerinin sürekli takip edildiğini söyledi.

Çorabatır, “Öncelikle yeni sezonu; ülkemizde ve Türkiye’ye seyahat edecek ülkelerdeki Kovid-19 salgını kaynaklı vaka sayılarının düşmesi belirleyecektir. Bu kapsamda aşı çalışmaları dünya turizmine umut verirken, aşılanma oranı da ülkeler arası seyahati daha güvenli kılacaktır. 2020 sezonunda olduğu gibi 2021’de de turizm hareketinin bayram itibarıyla iç pazardan başlayacağını öngörüyoruz. Beraberinde Rusya ve Ukrayna’dan geçen yıl olduğu gibi iyi bir talep geleceğini görüyoruz. Ardından ise Doğu Avrupa talepleriyle sezon devam edecektir” dedi.

‘22021 sezonunun iyi geçeceğini öngörüyoruz’’

Sururi Çorabatır, ‘Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı’nın Türkiye’nin en büyük avantajı ve rekabette önemli kozu olduğunu ifade ederken, “Aşı çalışmalarının devam ediyor olması ve vaka sayılarının kontrol altında tutulmasıyla 2021 sezonunu daha iyi geçireceğimizi öngörüyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

Mehmet İşler: Antalya’yı Ruslar, Ege’yi iç pazar doldurur

Yeni sezonun 2020’ye göre çok daha iyi geçeceğini tahmin ettiklerini anlatan Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, gelen taleplerden de bunu gözlemlediklerini dile getirdi.

İşler, Rusya’nın Antalya otellerinin doluluğunda bu yıl tek başına çok önemli bir yer edineceğini belirtirken, İngiltere’den de ciddi talep geldiğini söyledi. İşler, “Bayramla birlikte iç pazarın hareketleneceğini ardından ise Romanya, Polonya ve hızla da Rusya’nın devreye gireceğini görüyoruz. Haziran başında İngiltere pazarının açılması, temmuza doğru ise Almanların gelmesiyle güzel bir sezon bizi bekliyor. Antalya’yı Rusya, Ege’yi ise iç pazar dolduracaktır. Yukarda Ayvalık, Assos; burada Foça, Çeşme, Alaçatı, Kuşadası, Bodrum, Marmaris, Fethiye’ye kadar olan bölgede turistler dolu dolu bir tatil geçirecek” dedi.

Ülkay Atmaca: Oteller yine tam kapasite çalışamayacak

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Yönetim Kurulu Başkanı Ülkay Atmaca, otellerin genellikle nisan ayını beklediklerini ve buna göre kademeli olarak açılışlarını yapacaklarını ifade etti.

2021 sezonunun da yine turistler tarafında ‘son dakika’ rezervasyonlarıyla şekilleneceğini vurgulayan Atmaca, “En büyük avantajımız, güvenli turizm sertifikası oldu. Bu yıl etkisini göreceğiz. Ancak tesislerin açılması ve istihdamın korunması için başlıca talebimiz, kısa çalışma ödeneğinin haziran sonuna kadar uzatılmasıdır. Turizm dünyada böylesine dip seviyeleri görmüşken, bir anda otellerin bu maliyeti kaldırması mümkün değil. Çünkü yine tam kapasite çalışamayacaklar ve turist sayısı normal yılların altında kalacak” dedi.

DÖRT BÖLGE DÖRT GÖRÜŞ

Barış Gençoğlu: Pandemi villalara talebi arttırdı

Koronavirüs pandemisinin getirdiği belirsizlikler nedeniyle ilk büyük şok olarak 2020 sezonunda tüm dünyada sektörün büyük bir daralma yaşadığına işaret eden Swissotel Resort Bodrum Beach Hotel Müdürü Barış Gençoğlu, ancak aşı çalışmalarıyla birlikte pandemi döneminde turizmin bu sezonda altın yılını yaşayabileceğini söyledi. Yine son dakika rezervasyonlarının öne çıkacağını öngördüklerini anlatan Gençoğlu, “Açılışımızı yaptığımız 2015 yılından itibaren ortalama yüzde 50 iç pazar misafiri ağırlıyoruz. 2021 yılı erken rezervasyonları ve talepleri incelediğimizde Rusya ve Ukrayna bölgesinden daha yoğun talep alıyoruz. Yaz sezonunda ise ağırlıklı misafir profilini yerli turistin oluşturacağını, 2. sırada ise BDT pazarının yer alacağını, ardından önceki yıllarda ağırladığımız Orta Doğu bölgesinden misafirlerin bulunacağını düşünüyoruz. Pandemi sonrası değişen tatil anlayışı en çok villalarımıza olan talebi artırdı” dedi.

Alper Türlü: Ciddi bir talep olacağı yönünde sinyaller var

2021 yaz sezonunun geçen yılın çok üzerinde bir dolulukla geçirileceğini tahmin ettiklerini anlatan Kaya Palazzo Golf Resort Otel Genel Müdürü Alper Türlü, alınan ilk sinyallerin iyi bir yaz sezonuna işaret ettiğini vurguladı.

Türlü, “Tesisimiz şu an açık. 2020 sezonunda, dünya genelindeki turizmdeki kayıp yüzde 85’leri bulurken, Türkiye bunu yüzde 65’lik kayıpla atlattı. Bunu da Türk turizmcisinin dinamizmi olarak görebiliriz. 2021 yazında ise 2019 yılı rakamlarına ulaşmaya çalışacağız. Şu an aldığımız ilk sinyaller yeni düzenlemeler ile birlikte ciddi bir talebin olacağı yönünde” dedi.

İç pazardaki son dakika rezervasyonlarının sezona yön vereceğini anlatan Alper Türlü, “Şu an özellikle BDT ülkelerinden talep akışı başladı, her ne kadar otellere direkt yansıması olmasa da, büyük tur operatörlerine talepler gelmeye başladı. Avrupa biraz temkinli ama ciddi bir talebin oluşacağı görülüyor” diye konuştu.

Cihat Gazel: İç pazar ve 5 ülke dikkatleri çekiyor

Fethiye bölgesindeki Club & Hotel Letoonia 2021 sezonunu 9 Nisan’da açıyor. Yerli ve yabancı turistlerden rezervasyon akışının sürdüğünü anlatan Club & Hotel Letoonia Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Gazel, bu sezon iç pazar, İngiltere, Almanya, Hollanda, Rusya ve Ukrayna’nın dikkat çeken ülkeler olacağını dile getirdi. Pandemi döneminin dünyada en çok seyahat üzerinde olumsuz etkileri olduğuna vurgu yapan Gazel, tesislerinin 2020 yılını turizm Ar-Ge’sine odaklanarak ve ‘yeni normal’ kavramına adapte edilerek geçirildiğini söyledi.

Gazel, “Bu yıl misafirlerimizin evlerine yalnızca güzel tatil anılarıyla değil, kazanılmış yeni deneyimlerle de dönmelerini arzu ediyoruz. Tesisimiz ağırlıklı olarak, birbirinden bağımsız bungalov ve villa süitlerden oluşuyor. Misafirlerimiz doğayla iç içe bir alanda kimseyle temas etmeden, sosyal mesafe kurallarını esnetmeden tatil yapabilecek” dedi.

Tunç Batum: Nisan ve mayıs belirleyici olur

Özellikle Avrupa Birliği’nde tartışılan ‘aşı pasaportu’ ya da AB’nin kullanmadığı aşıların da Avrupa tarafından teyidi konularının Türkiye turizmi için bu yıl öne çıktığını anlatan Hilton Dalaman Sarıgerme Resort and Spa Genel Müdürü Ali Tunç Batum, bu tedirginliklerin giderilmesi gerektiğini ifade etti. Şu anda bir rezervasyon akışının az da olsa başladığını anlatan Batum, şunları söyledi:

“Türkiye, dünya turizminde güçlü bir pazar ve mutlaka her misafir tekrar tekrar gelmek istiyor. Nisan ve mayıstaki son durum aslında bu gelişlerin belirleyicisi olacak. İngiltere, Rusya ve Ukrayna ağırlıklı bir sezon düşünüyoruz. Ardından Avrupa ülkelerinde hareket başlar ancak temkinli bir talep artışı olacaktır. Yerli turistin ise rezervasyonları başladı. Tabii pandeminin bütçeleri zorlaması, yarattığı huzursuz ortam nedeniyle burada da normale dönüş hemen olmayacaktır. Otelimizi 28 Nisan itibarıyla açmaya hazırlanıyoruz.”



Bu Haber 06.03.2021 - 15:37:43 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Murat Hepbildik 19.03.2021 - 04:05

    Antalyalı turizimci olarak bizler nekadar temizlik ve korona üzerinde atağa geçip antalyaya seyhat edicek olan turistlere güven vermiş olsak bile türkiyenin turizimini engelleyen yalnız avrupa ülkeleridir başta almanya. Arkadaşlar buda bizim bel kemiğimizi kıracaktır üzülerek ifade etmekteyim bu senede çoğu otel kapalı kalacaktır bunun yanında çoğu esnafta batacaktır türkiye turizimini ruslar kurtarmaz .. Bunu antalyada yaşayan turizimciler çok iyi bilmektedir ve bu oyuna diplomasi gereklidir benim kazanmam devletimizin kazancıdır..Saygılarımla

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.