Turizm ve konutta Çin atağı bekleniyor

Turizm ve konutta Çin atağı bekleniyor

Çinliler pandemi sonrası yeniden uluslararası seyahate başlıyor. Bu kapsamda öne çıkacak ülkelerden birinin Türkiye olması ve Türkiye’de gayrimenkul yatırımına gitmesi de bekleniyor.


Çin ‘Sıfır Covid’ politikasıyla üç yıldır sürdürdüğü seyahat kısıtlamalarını 8 Ocak’ta kaldırdı. Karantina zorunluluğunun bitmesiyle bazı ülkelere uluslararası uçuşlar başladı.  

Çinli turistlerin pandemi öncesi dönemde seyahatini artırdığı ülkelerden biri de Türkiye olarak kayıtlara geçmişti. Çinli turistlerin 2023’te özellikle nisan ayı itibarıyla Türkiye’ye gelişlerinde olumlu bir hareket bekleniyor.

21 Ocak Çin Yılbaşı tatili sürecinde de az da olsa rezervasyonlar alınmaya başlandı. Çinli turistin Türkiye’de ilk tercihinin Kapadokya, ardından ise İstanbul’un geldiği belirtiliyor.

Milliyet’ten Duygu Erdoğan’ın haberine göre, Çin’den artacak hareketin aynı zamanda bir ticari atak da başlatacağı öngörülüyor. Özellikle gayrimenkul alımlarını farklı ülkelere yönlendiren Çinlilerin Türkiye’den edindikleri gayrimenkul sayısında yeniden bir artış bekleniyor. Çinlilerin gayrimenkul alımında güçlü şekilde İstanbul lider. Çeşitli alanlarda yeni üretim yatırımları için Anadolu’dan da yer baktıkları biliniyor.

Çinli turistlerin Türkiye’de en tanıdıkları bölge Kapadokya. Pandemi öncesi rekorlar yılı olan 2019’da Türkiye’yi 500 bine yakın Çinli turist ziyaret etti. Özellikle tarihi ve kültürel değerleriyle öne çıkan alanları ziyaret etmeleriyle tanınan Çinli turistlerin harcama kapasitesi de pek çok yabancı turistten daha fazla durumda bulunuyor. Çinliler İstanbul’dan Kapadokya’ya, Çanakkale’den Pamukkale’ye, Bursa’dan Safranbolu’ya geniş bir hatta ziyaret gerçekleştiriyor.

“Talep başladı ama yeteri kadar uçak yok”

Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Başkanı Teyfik Ölmez, Çin’in yeniden ziyarete başlaması haberinin bölgedeki işletmelerde pozitif bir enerji oluşturduğunu söyledi. Ölmez, “İşletmeler tarafında rezervasyonların az da olsa başladığını görüyoruz. 21 Ocak Çin yılbaşı tatili için rezervasyonlarda işletmelerden bir artış olduğu da ifade ediliyor. 8-10 günlük bir tatil dönemi. Fakat önemli bir sorun olarak, yeteri kadar uçak yok. Pandemiden dolayı bölgeden uçuşlar azalmıştı. Normalde haftada 3 noktadan 21 uçuş vardı. Bu da yetmiyordu. Yavaş yavaş düzene girecektir. Kısa vadede beklenti böyle ama turist sayısı artacaktır. Kapadokya olarak iyi bir sezon geçirdik, 2023’te Çinlilerin daha fazla dahliyle daha iyi bir sezon olur” diye konuştu.

“52 milyar dolarlık gayrimenkul yatırımı yapıyorlar”

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkan Yardımcısı Bayram Tekçe, dünyadaki yüksek varlıklı bireylerin önemli bir kısmının Çin’de olduğunu ifade ederken, “2016 verisine göre Çinliler yurtdışında 52 milyar dolarlık gayrimenkul alımı yapıyor” diye konuştu. Tekçe, Çinlilerin ana alım amacının vatandaşlık olduğunu, Türk pasaportuyla özellikle Amerika yatırımlarını hayata geçirdiklerini söyledi.

“Varlıklı Çinlilerin Türkiye’ye ilgisinin artmasını bekliyoruz”

Beklentinin pandemi nedeniyle yavaşlayan ya da kesintiye uğrayan ticari faaliyetlerde hızlı bir toparlanma yaşanması yönünde olduğunu anlatan MARS Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bucak, “Son yıllarda Çinli yatırımcı Türkiye’den gayrimenkul alma konusunda oldukça hevesli. Pandemi ile birlikte o tarafta bir yavaşlama oldu; ama sınırlı da olsa Çin’e satışlar devam etti. Dolayısıyla pandemi koşullarında yaşanan gevşeme beraberinde canlanmayı getirecektir. Projeleri tanıtıcı gezi programları yoğunlaşacaktır diye düşünüyorum. 2019’da bu programlara yükselen bir ilgi vardı ve gayrimenkul firmalarımız Uzakdoğu’ya verdikleri özel önemi artırmışlardı. Tekrar benzer bir hareketlenme bekliyorum, hatta onu aşan bir ilgi de olabilir. Varlıklı Çinlilerin Türkiye’ye ilgisinin artarak devam etmesini bekliyorum” dedi.



Bu Haber 14.01.2023 - 17:58:21 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.