Turizm tesislerinin kaçak bölümlerine imar barışı kolaylığı

Turizm tesislerinin kaçak bölümlerine imar barışı kolaylığı
Turizm tesisleri, oteller, fabrikalar, AVM'ler ve hastaneler imar barışında yüksek bedel ödemekten kurtuldu.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şirketlerden gelen itirazlar neticesinde imar barışında değişikliğe gitti. Yapılan yeni düzenleme ile, oteller başta olmak üzere turizm tesisleri, fabrikalar, AVM’ler ve hastaneler gibi işyerleri, yapı kayıt belgesi bedelinin ruhsatlı alan üzerinden hesaplanması nedeniyle yüksek rakamlar ödemekten kurtuldu.

OTELCİLER RAHATLADI

Hürriyet'te yer alan habere göre, imar barışına başvurduklarında, kayıt bedelinin hesabı binanın tamamı üzerinden yapıldığı için yüksek bedel ödemek durumunda olan ruhsatlı oteller, hastaneler, iş merkezleri ve fabrikalar, Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Tebliği’nde yapılan değişiklikle rahatladı.

HAZİNE ARAZİLERİ ÜZERİNDEKİ KAÇAK BİNALADA HESAPLAMA BİNANIN OTURUM ALANI ÜZERİNDEN YAPILACAK

Kaçak binalar Hazine ve belediye arsaları üzerindeyse, arsa emlak değeri binanın oturum alanı üzerinden hesaplanacak. Dolayısıyla yapı kayıt belgesi bedeli de daha düşük çıkacak. Ayrıca parsel üzerinde birden fazla yapı bulunuyorsa sadece Yapı Kayıt Belgesi başvurusunda bulunulan yapının arsa payı dikkate alınacak.

BODRUM KATLAR DA HESABA DAHİL EDİLDİ

Kaçak güneş enerji santralleri başvurduğunda, ürettikleri her bir megawatt enerji için 100 bin lira ödemeleri gerekiyordu. Dün yapılan değişiklikle bu hüküm kaldırıldı. Rüzgâr, hidroelektrik enerji santrallerini de kapsayacak şekilde enerji üretim tesislerinin tamamı dahil edildi.

İskele, liman, tersanelerde ise hesaplar her bir metrekare için 1500 lira olarak belirlendi.

Binanın katları hesaplanırken, bodrum katlar da hesaba dahil edildi. Ruhsatta görünmeyen ibadethaneler ile valilikler, okul, hastaneler gibi merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin ticari olmayan yapıları yapı kayıt belgesi bedeli ödemeyecek.


Bu Haber 21.09.2018 - 11:08:15 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.