Turizm sektörünün takibe düşen kredileri 8 milyar liraya ulaştı

Turizm sektörünün takibe düşen kredileri 8 milyar liraya ulaştı

Turizm sektöründe borçlar katlanıyor. Borçlar 8 milyarı TL’yi aştı.


Pandemi nedeniyle yaralarını sarmaya çalışan turizm sektöründe yeni varyant ve yangın nedeniyle borçlar 8 milyar TL’yi aştı.

Ağustos ayında 6.6 milyar TL olan takipteki kredi miktarı, Eylül ayında 7.6 milyar TL'ye çıkarken, Ekimde ise bu miktar 8 milyar TL'yi aştı. Kredi borçları son iki ayda 1,4 milyar doları aşarken pek çok işletmenin ve otelin nakit sıkıntısı çektiği belirtildi. Toplam kredi miktarı da artmaya devam eden sektörün borçları çevirmekte zorlandığına dikkat çekilirken, sadece otellerin takipteki kredi oranı ekim verilerine göre 5.7 milyar TL olduğu görüldü.

basliksiz“Sektörün yüzde 80'i zorda”

Sözcü gazetesinde Sayime Baş imzasıyla yayınlanan haberde, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, 2022 yılında eğer kredilerde takla attırma ya da borçların ileriye doğru yapılandırılması devreye girmez ise bu sarmaldan çıkamayan işletmelerin ya bankalara geçmesini ya da yabancılara satışını öngördüklerini anlattı.

Ödenebilen kredinin olmadığını belirterek otellerin büyük kısmının satılık olduğunu söyleyen Mehmet İşler sözlerine “Şu anda bu borç tehlikesi büyük. Bu borç karşılığı bir girdi sağlayamadığı için sektör, toplam borçta bir eksiltme olamıyor. Pandemi ile birlikte ödenebilen hiç kredi yok. Otellerin büyük kısmı satılık. Sektörün yüzde 80'i zorda” şeklinde devam etti.

Sektörün nasıl çıkmaza girdiği hakkında konulan İşler, “Bunların ilki Thomas Cook'un iflası idi. Burada sektör kazanmış olduğu haklarını alamadı. Bunun hemen ardında pandemi geldi iki yıl. Pandeminin devam ettiği ve yüksek sezonda orman yangınlarının oluştuğu döneme geldik. Yangının arkasından da dövizdeki ciddi artışlar turizmcinin belini büktü.” Dedi.



Bu Haber 06.12.2021 - 09:04:55 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.