'Turizm sektöründeki en büyük riski açıkladı'

'Turizm sektöründeki en büyük riski açıkladı'

TÜROB Başkanı Timur Bayındır, arz fazlalığına rağmen İstanbul ve Antalya'da yeni otel yatırımlarının devam ettiğine dikkat çekti.Turizmdeki en büyük riski konaklama sektöründeki arz fazlası olarak gördüklerini ifade eden Bayındır, yeni yatırıma değil yenilemeye teşvik verilmesini istedi.


Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, turist başına harcamanın 612 dolara düştüğünü belirterek, 2019'da en önemli çalışmanın bu alanda yapılması gerektiğini belirtti.

‘’TURİZM 2018’DE YÜKSELİŞE GEÇTİ’’

Cumhuriyet gazetesinden Şehriban Kıraç'a konuşan Bayındır, 2018 yılı ile birlikte ülke turizminin yükselişe geçtiğini hatırlatarak, ''Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre Türkiye’ye gelen turist sayısı 11 ayda yüzde 22.2 artışla 37 milyon 537 milyon kişi oldu. Yıl oransal olarak aşağı yukarı bu düzeyde bir artışla sonlanacak gibi görünüyor.'' dedi.

‘’DOLULUKA EN YÜKSEK ARTIŞI TÜRKİYE YAKALADI’’

Türkiye’nin Kasım 2018 otel doluluklarının 2017’nin aynı ayına göre yüzde 1.5 artarak yüzde 63.7'ye ulaştığını kaydeden Bayındır, ''Ocak-Kasım 2018 döneminde de doluluklar yüzde 10.3 artarak yüzde 66.7’ye yükseldi. 2018 yılı 11 aylık performanslarda Türkiye doluluk oranında en yüksek artışı yaşayan ülke oldu.'' şeklinde konuştu.

‘’DAHA BİRKAÇ YILA İHTİYAÇ VAR’’

Turizm gelirlerindeki artışın turist sayısındaki ve doluluklardaki artış kadar hızlı ilerlemediğine dikkat çeken TÜROB Başkanı, ''Avrupa ülkelerinden geri dönüşlerin başlaması sevindirici. Ancak fiyatlarda 2013-2014 yıllarının seviyelerine dönmek için birkaç yıl daha beklememiz gerekiyor. Mutlaka ve mutlaka kişi başı harcamayı, dolayısıyla gelirleri artırıcı uygulamaları devreye sokmak zorundayız. Belki turist sayısını beklentilerin üzerinde artırabiliriz ama asıl önemli olan geliri artırmak. Kişi başı harcama bu yılın 3. çeyreğinde 612 dolara geriledi. Geçen yıl bu rakam 684 dolar olmuştu. İspanya’da turist başı harcama 1.050 Avro civarında, yani Türkiye’nin epey üstünde. İtalya’da 1.100 Avro ve Fransa’da ise kişi başı harcama 1.400 Avro’nun üzerine çıkıyor. Buradaki farkın en önemli sebeplerinden biri, turiste şehir içinde eğlence, gastronomi, kültür/sanat gibi alanlarda harcama yaptırabilmektir.'' dedi.

‘’EN BÜYÜK RİSK KONAKLAMA SEKÖRÜNDEKİ ARZ FAZLASI’’

Konaklama sektöründe yatırımlar yavaşlarken, Anadolu’daki yatırımlarda artış yaşandığını dile getiren Bayındır, sektördeki en büyük riski konaklama sektöründeki arz fazlası olarak gördüklerini söyledi. Anadolu'daki yatırımların planlı ilerlemesi gerektiğini belirten Bayındır, ''Plansız yatırımlar hızlanırsa gelecek dönemlerde fazla kapasite riski ortaya çıkabilir. Antalya ve İstanbul’daki yeni yatırımlar arz fazlalığına rağmen artıyor. Yatak arzındaki aşırı artış turizmdeki sıkıntılardan biri haline gelmiş durumda. Bir planlama yapılması şart. Yenileme teşvikleri konusunda adım atılması gerekiyor.'' dedi.

‘’YATIRIM İZLEME KURULU OLUŞTURULMALI’’

Antalya, İstanbul, Aydın ve Muğla’da yıpranma sürecine giren birçok otel bulunduğunu hatırlatan Timur Bayındır, bu illerde yeni yatırım yerine renovasyon yatırımlarına teşvik verilmesi gerektiğini savundu. Bayındır, ''Turizm yatırımlarının sürdürülebilir olarak planlanması için “Yatırım İzleme Kurulu” oluşturulmalı, ‘Yatırım Teşvik Sistemi’ revize edilmelidir.'' şeklinde konuştu.

‘’HER DÖRT TURİSTTEN BİRİ ARAP’’

İstanbul'a gelen turist profiline de değinen Bayındır, şu anda kente gelen her 4 turistten birinin Arap turist olduğuna vurgu yaptı. Bayındır, ''Arap turistlerin rotalarındaki en önemli ve en çok rağbet gören ülke Türkiye. Son zamanlarda Arap turistler yeşil ve serin destinasyon tercihlerinin yanı sıra Muğla, Antalya ve Marmaris gibi sıcak ve denize kıyısı olan destinasyonlara da ilgi göstermeye başladı.'' sözlerini dile getirdi.



Bu Haber 14.01.2019 - 11:39:37 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.