Turizm sektörü Travel Turkey İzmir Fuarında buluştu

Turizm sektörü Travel Turkey İzmir Fuarında buluştu

16. Travel Turkey İzmir (TTI) Fuarı ve 2. TTI Outdoor fuarı Fuar İzmir’de kapılarını açtı.8-11 Aralık tarihleri arasında düzenlenen fuarda Türkiye’de sağlık ve kruvaziyer turizminin geliştirilmesi hedefleniyor.


Turizm Güncel - İzmir

Fuarın açılış törenine Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı (TTYD) Yönetim Kurulu Başkanı Oya Narin, , İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı-İZFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Soyer, Edirne Büyükşehir Belediyesi Başkanı Recep Gürkan ve İMEAK Deniz Ticaret odası Yusuf Öztürk katıldı.

Yusuf Öztürk

İşte fuara katılan turizm sektörü temsilcilerinin verdiği mesajlar...

İMEAK Deniz Ticaret odası Yusuf Öztürk: İzmir’in turist sayısı 1,4 milyona ulaştı

2022 çok hızlı bir çıkış yaşayan dünya turizminin paralayan yıldızıyız. Bu yıl 50 milyon turist ve 44 milyar dolar hedefine ulaşacağımız aşikar.

İzmir’e gelen turisti sayısı 1.4 milyona ulaştı. Deniz turizmine de talep arttı. Marinalar doldu taştı. Kruvaziyer turizmine de ilgi yeniden başladı. Terör nedeniyle yaratılan algılar kruvaziyer turizmi sekteye uğramıştı. Şimdi yeniden yükselmeye başladı. İzmir Ticaret Odası ve TÜRSAB gayretlileriyle kruvaziyer turizminin yeniden ivme kazanması için çalışıyoruz. Çeşme’ye 53 gemiyle 20 bin Dikili’ye 6 bin Kuşadası’na 456 bin yolcu geldi. Kruvaziyer ve mavi yolculuk adına tüm çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Oya Narin

TTYD Başkanı Oya Narin: Sektörün daha farklı ele alınması gerektiği aşikar

Türkiye turizm için çok önemli bir adım attı. Bu sektörde ne kadar güçlü olduğumuzu hem dünyaya hem Türkiye’ye göstermiş olduk. Bu günleri görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. TTYD turizm sektörünün bütün yatırımcıların bir araya geldiği 50 milyar dolarlık yatırımını bünyesinde bulunduran bir sivil toplum örgütüdür. Önümüzdeki yıl çok iyi bir yıl geçireceğimizi düşünüyoruz. 2030 yılına kadar turizm misyonunu yeniden oluşturmak, İstanbul ve Antalya dışında başta İzmir olmak üzere bütün şehirlerin turizmden önemli pay alması için çalışacağız. Toplam istihdamın yüzde 10’unu oluşturan ve cari açığımızın kapatılmasına katkıda bulunan bir sektörün daha farklı ele alınması gerektiği aşikârdır. Bu fuara destekçi ve katılımcı olmaktan gurur duyuyoruz.

Mahmut Özgener

İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener: Turizme değer veren bir şehirde yaşıyoruz

TTI İzmir 16 yıllık süre içerisinde her yıl bir adım daha ileriye giderek kendini geliştirdi. Acente ve tur operatörlerinin programlarını düzenlediği destinasyonların tanıtıldığı binlerce turizm temsilcisini bir araya getiren bir fuar oldu. İzmir her türlü turizm aktivitesine olanak sağlayan bir destinasyon. Somut ve soyut kültürel miras arasında en etkili alanların başında UNESCO alanları yer alıyor. Hem UNESCO hem de Kemeratlı’nın dönüşüm sürecinde elimizden gelen katkıyı vermeye devam edeceğiz. Sahillerimiz, fuar ve festivallerimiz, hepsinden önemlisi insana değer veren anlayışımız ile turizme değer veren bir şehirde yaşıyoruz. Bunun için de çalışmayı en önemli sorumluklarımızın arasında görüyoruz. TTI İzmir fuarını şehrimiz için çok önemli bir değer olarak görüyor şehrin turizmde bir değer olması için elimizden geleni yapıyoruz. 24 ülkeden 66 turizm profesyonelini fuarımızda ağırlayacağız. 9 yurt dışında oda olarak stant açtık. Yaptığımız b2b görüşmelerde yabancıları ülkemize davet ettik. Dünyanın en önemli 12 fuarına katılmayı hedeflerimizin arasında aldık. Sağlık turizminin kentimiz için önemli olduğuna inanıyorum. Haliyle TTI fuarının içinde sağlık turizmine önemli bir yer ayrıldı. Ayrı bir sağlık turizmi fuarı düzenlenmesi taraftarıyım.

Firuz Bağlıkaya

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya: Turizm barıştır, kardeşliktir

İzmir Türk turizminin koç başıdır. İlklerin şehridir. Nereli olduğumuz fark etmeksizin hepimizin yaşamında yeri olan bir şehirdir. Turizm ve fuar sözcüklerinin en anlamlı olduğu bu şehirde yeniden bir aradayız.

“Turizmcinin hedefi para kazanmak değil mutlu etmektir”

Turizm ticaretin bir alanı olarak anılmayacak kadar değerlidir. Turizm barıştır, kardeşliktir. İş birliğidir paylaşmaktır dayanışmadır. Turizmcinin hedefi para kazanmak değil mutlu etmektir. Misafirlerini mutlu ederek kazanır. Diğer sektörlere benzemez. Kendisiyle beraber 60 sektöre daha kazandırır. Misafiriler gittikleri yerin kültürünü zenginleştirirler. Turizm İzmir’e çok yaşanıyor. Buradan bakınca gördüğüm tablo içimize umut açılıyor. Bütün İzmir fuarın başarısı için bir arada çalışıyor. Bizi bu arada bi araya gelmekten pandemi bil alıkoymadı. Bugün yine insanları bu muhteşem şehirde buluşturduk her turizmcinin takviminde yerini alması gereken TTİ sadece İzmir’i değil uluslararası turizm borsası yapma hedefindeyiz. Turizmle ilgili olup da burada olmayanlar umuyorum ki önümüzdeki yıllarda burada olacaktır.

“Hedefler ve değerlendirmeler destinasyon bazı yapılmalı”

Bu tip konuşmalarda âdet olduğu üzere ben de bazı sayılar vermek isterim. Ancak bu sayılar toplam turizm geliri, turist sayısı gibi bize çok yararı olduğuna inanmadığım, sık sık başka amaçlarla revize edilen sayılar değil. Ben sizlere turizm ve şehirler arasındaki ilişkiyi gösteren sayılardan bazı örnekler vereceğim. Çünkü turizm bizim gibi çok destinasyonlu ülkelerde merkezi olarak yönetilemeyecek, pazarlanamayacak ve değerlendirilemeyecek nitelikte bir faaliyettir.

Makro politikalar ışığında yerelde oluşturulacak, destinasyon bazlı pazarlama stratejileri çağın gereğidir. Yerel irade rekabetçi bir anlayışla bölgenin tanıtımını belirlemelidir. Bu yüzden hedefler destinasyonlar bazında belirlenmeli. Hedeflere ulaşma başarısı toplam sayılarla değil destinasyon ölçeğinde yapılacak değerlendirmelerle ölçülmelidir.

“İstanbul 10, Antalya 12’nci sırada1”

Bakınız dünyada yabancı ziyaretçi sayısına göre şehirleri sıraladığımızda Hong Kong, Bangkok, Paris, Londra, New York başı çekerken, İstanbul 10’uncu, Antalya 12’nci sırada yer alıyor. Şehirlerin turizm gelirleri sıralamasında ise istanbul 15’inci, Antalya 20’inci sırada bulunuyor. Dubai 30 milyar dolar, Londra 16 milyar dolar gelir elde ederken İstanbul 8, Antalya 7 milyar doları anca aşabiliyor. Çıtamızı yükseltme ihtiyacımızı ve potansiyelimizi görmek için bu sayıların önemli olduğunu düşünüyorum.

Peki İzmirimiz için çıtamızı nereye koymalıyız? 2021 de İstanbul’a 9, Antalya’ya 8,7 ve Muğla’ya 1 milyon yabancı ziyaretçi gelirken. İzmir’e 650 bin yabancı ziyaretçi gelmiş. İzmir 2022’nin ilk 10 ayında 1 milyon 400 bine ulaşırken istanbul 13, Antalya 12, Muğla 3 milyon yabancı ziyaretçi ağırlamış. Gördüğünüz gibi yolumuz uzun ama hedefimiz parlak ve çok şükür gücümüz de inancımız da yerinde. İllaki başaracağız.

Fuarımızla ilgili de birkaç sayı vermek isterim. Objektif kriterle seçilen 53 ülkeden 159 hosted buyer, fuarımızın düzenleyicisi TÜRSAB fuarcılık ve İZFAŞ ile birlikte İZTO ve THY’nin katkılarıyla geldiler misafirlerimizin fuarımızın verimliliğine de olumlu katkıları olacağına inanıyorum. TTI Fuarı ve İzmir ruhu bizi güzel düşler kurmaya teşvik ediyor. Buradaki topluluk düşlerimiz için çalışma azmi veriyor.

Recep Gürkan

Edirne belediye Başkanı Recep Gürkan: Kurtuluşlun bayrak şehri İzmir

İzmir’de yeniden olmaktan çok mutluyuz. Bugün de kurtuluşumuzun 100. yılında kuruluşunun bayrak şehri İzmir’de olmaktan mutluyuz. Edirne’den İzmir’e selamlar getirdim. Ne iş yaparsanız yapın doğru insanlarla doğur yolda yürüseniz başarıya ulaşırsınız. Edirne olarak 2 milyon olan turist sayışımızı TÜRSAB la beraber 6 milyon çıkardık. Doğru renkleri aldık, doğru insanlarla yürüdük doğru projeler yaptık.

Muhittin Böcek

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek: Turizm kentlerini dönemsel krizlerden uzak tutmalıyız

Turizm yaşattığı ekonomik ve sosyal faydalar nedeniyle çağımızın önemli bir alanıdır. Döviz girdisi sağlaması gibi nedenlerle turizm öncelikli bir endüstri olarak ele almaktadır. Ülkemizde turizm gelinde akla Antalya gelmektedir. 4 mevsim turizm olanağıyla turizmin her alanında hizmet vermekte ve her yıl milyonlarca turist ağırlamaktayız. Kasım ayı itibariyle ilimize gelen turist sayısı 13 milyon kişidir. Antalya Türkiye’nin en önemli turizm merkezidir. Turizm kentlerimizi dönemsel krizlerden uzak tutmalıyız. Bu nedenle deneyimlerimiz paylaşacağım TTI fuarına katılımcı olmanın mutluluğunu yaşıyorum.

Tunç Soyer

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer: Turizmi 4 mevsime ve 12 aya yaymayı hedefliyoruz

Dünyanın birçok noktasından turizm profesyonelini fuarda ağırlıyoruz. Turizmin geleceğini umutla konuşmaktan gurur duyuyoruz. Başarılarla, rakamlarla övünmek mümkün ama pedal basmaktan vazgeçememek lazım. Çünkü uluslararası bir rekabet var Türkiye’nin neresine giderseniz gidin turizm değeriyle karşılaşırsınız. Tarım, ilk metropoller, tiyatro, tıp, felsefe ve demokrasi bugün yaşadığımız bu coğrafyada inşa edilmiş ve insan uygarlığının geleceğini belirlemiş Türkiye’ye gelmek insanın özüne gelmesi gibidir. Bu değerden bir turizm değeri inşa etmekte geride kalabiliyoruz sadece deniz kum güneş turizmine odaklandığımız için ülkemize gelen turist sadece bir ile ve bir sezona ulaşmış durumda. İzmir’e gelen turist sayısına 4 milyona yükselterek turizmi 4 mevsim ve 12 aya yaymayı hedefliyoruz doğru yolda olduğumuz biliyoruz. Bu yolun varacağı yerin çok yüksek bir yaşan kalitesi yaratacağına da biliyoruz. Kent ekonomisine esnafa faydası olmayan bir turizm anlayışı ömrünü tamamladı. Türkiye’nin ucuz bir destinasyon haline gelmediği bir turizmin ülkemizin her yerine yaymak istiyoruz. Bu fuarın turizm sektörleri için verimli geçmesini umuyorum. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.

Sadece deniz, güneş, kum üzerine kurulan ve rekabetin çok yüksek olduğu turizm anlayışımız nedeniyle bugün dünya turizminde aldığımız pay son derece yetersiz. Dahası Türkiye’ye gelen turistlerin büyük kısmı sadece tek bir ilimize ve çok kısa bir sezona sıkışmış durumda. Biz İzmir’de bunun tersini başarmak için Kent Vizyon Ortaklığı ile kapsamlı bir turizm stratejisi hazırladık. Tüm sektör paydaşlarımızla birlikle İzmir için somut bir hedef belirledik.

Travel Turkey İzmir

Hedef 4 milyon turist

İzmir’e gelen turist sayısını dört milyona yükselterek 12 aya ve 30 ilçeye yaymak. Turizmin dijitalleşmesi bu hedefe ulaşmak için elimizdeki en büyük fırsat. İşte bu nedenle İzmir’in üç bine yakın destinasyonunu tek bir mobil aplikasyonda bir araya getirdik. Türkçe, İngilizce ve birçok farklı dilde ücretsiz olarak kullanıma açtığımız Visitİzmir, İzmir’e gelmek isteyen turistlere daha yolculuğa çıkmadan rehberlik etmeye başlıyor.

“Turizm hem istihdam hem döviz geliri içim hayati noktada”

Visit İzmir sayesinde binlerce yeni destinasyonu görünür ve dahası ulaşılabilir hale getirdik. İzmir’in kültür, doğa, gastronomi ve inanç destinasyonları ve rotaları sayesinde kıyı şehrimizde 12 ay turizm hizmeti verebiliyoruz. İzmir’de tüm bu açılımları yaptık çünkü turizm hem istihdamı hem de döviz gelirlerini artırmak için hayati bir noktada duruyor. Yaptığımız çalışmaları daha da geliştirmek için bir diğer önceliğimiz, İzmir’e yapılan doğrudan seferler. Bu konuda İzmir’e uçuş düzenleyen havayolu şirketleri ile yakın bir ortaklık içinde çalışıyoruz ve bu kapsamda Direct İzmir programını başlattık. Ne var ki bu çabamız tek başına yeterli değil. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın bu konuda şehrimize olan desteğini artırması İzmir turizmi adına en büyük beklentimiz.

Dünya genelinde doğayla uyumun, yerelleşmenin, dijitalleşmenin öne çıktığı bir dönemden geçiyoruz. Turizm de tüm bu dönüşümün merkezinde yer alıyor. Özellikle pandemiden sonra seyahat alışkanlıklarının topyekûn değiştiği bir eşikteyiz. Biz İzmir’de, yerel ölçekte turizm alanında atacağımız adımları planlarken küresel ölçekteki bu değişimi anlıyor ve İzmir’i bu değişimle uyumlu hale getiriyoruz. İki yıldır TTI fuarımızla birlikte düzenlediğimiz ve büyük teveccüh gören Outdoor fuarımız bu kararlılığımızın bir yansıması.

Şunu belki de açıkça kabul etmek gerekiyor: Kent ekonomisine, esnafa, taksiciye faydası olmayan bir turizm anlayışı dünya genelinde ömrünü tamamladı. Türkiye’nin ucuz destinasyon haline gelmediği, yerelin kendi gücü ve bereketinden beslenen yeni bir turizmi ülkemizin tüm kılcallarına yaymak zorundayız.

Bu konuda yaşadığımız heyecan Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken her an daha da çoğalıyor ve ülkemizin her yerinde dalga dalga yayılıyor.TTI İzmir’in ve TTI İzmir Outdoor’un turizm sektörünün tüm temsilcileri için verimli geçmesini ve ülkemizin turizm ekonomisini daha da büyütmesini diliyorum.

Türkiye’nin kültürünü ve doğasını kapsayan başka bir turizm anlayışının ete kemiğe büründüğü bu fuarların gerçekleşmesinde emeği geçen, TÜRSAB ve İZFAŞ’taki çalışma arkadaşlarıma en içten teşekkürlerimi sunuyorum."



Bu Haber 08.12.2022 - 13:05:27 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Fuarın ismi güncellenmeli

    Birgül Akgül 09.12.2022 - 12:33

    Malum artık Turkey değil, Travel Türkiye Fuarı olarak ismi güncellenmelidir.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.