Turizm araçları İstanbul’da hangi kurallara tabi olacak?

Turizm araçları İstanbul’da hangi kurallara tabi olacak?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, turizm araçlarıyla ilgili kararını verdi. Karar, UMOME’nin onayının ardından resmileşecek.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi, korsandan arındırışmış bir model geliştirmek ve taksicilikle turizm taşımacığını birbirinden ayırmak amacıyla yürüttüğü çalışmayı tamamladı. Yapılan düzenlemeyle, önleyici bir mevzuat değişikliği olmamasına rağmen, ‘Turizm Taşımacılığı Belgesi’ alamayan 9+1 araçların önü de açılmış oldu. Yapılan düzenleme, UKOME’nin (Ulaşım Koordinasyon Merkezi) onayının ardından resmileşecek.

Taksicilik ve turizm işletmeciliği birbirinden ayrılıyor

İstanbul Times’ta yer alan habere göre, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla İstanbul’da taksicilik ve turizm taşımacılığı birbirinden tamamen ayırdı. Bu kararla, yıllardır 9+1 araçlarına “Turizm Taşımacılığı Belgesi”alamayan esnafın önü açıldı. Aynı zamanda da korsan taksiciliğin yok edilmesi yönünde bir adım atıldı. Bunlara ek olarak, ‘oda faaliyet belgesi’ olduğu halde, önceki dönemde servislere getirilen sınırlamalar yüzünden sektöre adım atamayan esnafa, başvuru hakkı tanıdı. Bu kararla, bin kadar hak sahibinin sektöre katkı vermesi bekleniyor.

Mevzuat değişikliği olmamasına rağmen turizm araçlarına belge verilmedi

İstanbul’da; iş, gezi, toplantı, ören yeri ziyaretleri ve benzeri amaçlarla faaliyet gösteren esnafın, “Turizm Taşımacılığı Belgesi” alması gerekiyor. Bu belge de yasaya göre, 2016 yılından bu yana, İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından veriliyor. Ancak İBB’nin önceki yönetimi, amacı dışında kullanıldığını gerekçesiyle 9+1 araçlara, “Turizm Taşımacılığı Belgesi” vermiyordu. Belge verilmesini engelleyen herhangi bir mevzuat değişikliği olmadan gidilen bu uygulama yüzünden İBB aleyhine birçok dava açıldı. Açılan davalar, taşımacılar lehine sonuçlandı, kazananlar belgelerini aldı. Ama birçok esnaf, bu idari karar nedeniyle, uzun yıllar taşımacılık faaliyetlerinde bulunamayarak ekonomik zarara girdi.

Korsan taksiliğe de karşı

İBB yaptığı yeni düzenlemeyle, bir yandan turizm taşımacılığı yapan esnafın mağduriyetini gidermeyi, diğer yandan da taksi esnafını, vergisiz ve korsan iş yapanlara karşı korumayı amaçladı. Alınan önlemler çerçevesinde, turizm servis taşımacılığı rezervasyonlu hale getirildi. Taksicilikten tümüyle ayrıldı. Yeni düzenlemeyle birlikte en az 10 koltuklu araçların sektörde faaliyet gösterebilmesi için şu şartlar getirildi:

•TÜRSAB acentesi, aracın rezervasyonunu en az 120 dakika önce yapacak.

•Rezervasyonun, İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü, E-TUHİM sitesiyle entegrasyonu sağlanacak.

•Siteye, taşınacak yolcuların sayı, kimlik bilgisi, güzergâhın başlangıç, ara ve bitiş noktaları girilecek.

•Araçta, TÜRSAB tarafından verilenve turizm yolcu taşımacısı olduğu gösteren bilgi bandı (çıkartma) bulundurulacak.

•Araç,İBB Toplu Ulaşım Yönetim Merkezine kayıt ettirilecek.

Denetim kolaylaştı

Araçların denetimi de oldukça kolay olacak. Denetim birimleri, araçların Turizm Servis Aracı Güzergâh Belgesi’nin karekodunu okuttuğunda taşımacı, şoför, yolcu ve güzergâh bilgilerine rahatlıkla ulaşacak; bunların doğruluğunu teyit edebilecek.



Bu Haber 23.09.2020 - 17:21:04 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.