Turistler hangi konaklama türünü neden ve nasıl seçiyor?

Turistler hangi konaklama türünü neden ve nasıl seçiyor?
Online video yapma sitesi Agenda.Video, seyahatçilerin otel rezervasyon alışkanlıklarının ne yönde değiştiğini ortaya koymak amacıyla bir araştırma yaptı. Yapılan araştırma, değişen seyahatçi eğilimlerine ilişkin önemli veriler ortaya koydu.

TurizmGüncel – Dış Haberler

Seyahat endüstrisinde tüketici davranışları hızla değişiyor. Giderek daha fazla sayıda seyahatçi konaklamasını internet üzerinden organize ederken, seyahat acenteleri zemin kaybetmeye devam ediyor.

2 bin 300 kişiyle yapılan araştırma

Agenda.Video tarafından 2 bin 300 seyahatçiyle yapılan araştırmaya katılanlara; rezervasyon için hangi kanalları kullandıkları, gidecekleri yere ve kalacakları otelle ilgili bilgilere nasıl ulaştıkları, bu bilgileri nasıl kullandıkları, otel seçerken kendileri için en önemli şeyin ne olduğu, ne kadar turistin otel yerine Airbnb'yi tercih ettiği ve Airbnb ile oteller arasında ne tür farklar gördükleri soruları yöneltildi.

Araştırmada ortaya çıkan bazı bulgular şöyle:

Online rezervasyonların oranı yüzde 75

Seyahatçilerin yüzde 75'i otel rezervasyonunu internet ortamında yapıyor. geriye kalanların yüzde 15'i direkt oteli arayarak, yüzde 10'u ise seyahat acentesi aracılığıyla rezervasyon yapıyor.

Booking.com’un payı yüzde 40

Otel rezervasyonunu online olarak yapanların yüzde 40'ı booking.com'u, yüzde 20'si Hotels.com'u ve yüzde 12'si diğer OTA kanallarını kullanıyor. Geriye kalan yüzde 21'lik kesim ise direkt otellerin kendi web sitesini kullanıyor.

Bu veriler, online rezervasyonlar olmadan otellerin ayakta kalamayacağını gösteriyor. Bununla birlikte, web sitelerinin tanıtımını iyi yaparak müşterileri direkt rezervasyona yönlendirmeyi başaran oteller OTA'lara ödedikleri yüzde 15 civarındaki komisyondan kurtuluyor.

Yüzde 50 Google’a, yüzde 34 TripAdvisor’a bakıyor

Seyahate çıkanlar rezervasyon yapmadan önce otel hakkında araştırma yapıyor. Bunların yüzde 50'si Google aramalarından faydalanırken, yüzde 34'ü TripAdvisor'daki seyahatçi deneyimlerinden faydalanıyor. Geriye kalan kesimin yüzde 19'u dost-akraba tavsiyeleri, yüzde 10'u seyahat kitapları ve makaleler okuyarak yüzde 4'ü ise seyahat acentesini arayarak bilgi alıyor.

Birinci öncelik lokasyon, fiyat sonra geliyor

Seyahatçilerin yüzde 70'i, otel seçerken birinci önceliklerinin lokasyon olduğunu söylüyor. İlginç olansa, diğer beklentilerini karşılayan bir otel bulan yüzde 30'luk kesimin lokasyonunu değiştirebiliyor olması.

Otel seçiminde ikinci önemli faktör ise yüzde 54 ile fiyat ve otelin sahip olduğu olanaklar. Otel konforu ve otelle ilgili değerlendirmeler de yüde 45 ve yüzde 40'la diğer önemli faktörler olarak öne çıkıyor.

Otel fotoğrafları ve otel hakkında yapılan yorumlar aramalarda en çok önem verilen formatlar olmaya devam ediyor. Araştırmaya katılanların yüzde 20'si, oteli tanıtan uzun metinlerle ilgilenmediğini söylüyor.

Dijital olmayan seçenekler önemini yitiriyor

İnsanların konaklama araştırmalarında dijital olmayan seçenekler giderek popülerliğini yitiriyor. Bilgi kaynağı olarak makaleler, gazete/dergi yazıları ve rehber kitapları en son sıralarda yer alıyor.

Günübirlik vlerin oranı yüzde 26’ya ulaştı

Katılımcıların yüzde 26'sı Airbnb gibi platformlar üzerinden rezervasyon yaparak günübirlik evlerde kaldığını belirtiyor. İnsanların günübirlik evleri seçmelerindeki ana neden ise yüzde 70 ile lokasyon (bu, otel seçimindeki oranla aynı). Günübirlik evlerin odalarının daha büyük olmasından dolayı bu mekanları seçenlerin oranı yüzde 57, fiyatını daha uygun bulduğu için seçenlerin oranı yüzde 50 ve daha fazla kişisel deneyim için bu evleri seçenlerin oranı yüzde 47 olarak belirlendi.

Günübirlik evler fiyat avantajı sunuyor

Otellerle günübirlik evler arasındaki temel farkların ne olduğuna ilişkin soruya ise katılımcılar, yüzde 47 ile 'fiyat' yanıtını verdi. katılımcıların yalnızca yüzde 11'i otel fiyatlarının daha uygun olduğu yönünde görüş bildirdi.

Katılımcıların yüzde 50'si, beklentileri karşılama ve lokasyon konusunda otellerle günübirlik evler arasında bir fark olmadığı görüşünde.

Oteli tercih edenler ‘oda servisi ve temizlik’ diyor

Günübirlik ev yerine otellerde konaklayanlara neden otelleri tercih ettikleri sorulduğunda ise, yanıt yüzde 70 ile, günübirlik evlerde olmayan, oda servisi ve temizlik yanıtını veriyor. İkinci sırada yüzde 60 ile kahvaltı ve yüzde 56 ile üçüncü sırada spor merkezi ve restoran gibi olanaklar geliyor.



Bu Haber 02.09.2019 - 15:56:03 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.