Protokol imzalandı: Rehberler ve acenteler aynı platformda buluşacak

Protokol imzalandı: Rehberler ve acenteler aynı platformda buluşacak
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ve Turist Rehberleri Birliği arasında kapsamlı bir iş birliği protokolü imzalandı.


TurizmGüncel

Turizm sektörünün iki önemli örgütü TÜRSAB ve TUREB, kapsamlı bir iş birliği protokolü imzaladı. İş birliği uyarınca oluşturulacak platformda acenteler ve rehberler bir araya gelecek. Bu şekilde hem acenteler kolaylıkla rehber bulacak hem de rehberler işsiz kalmayacak.

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'da düzenlenen protokol imza töreninde konuşan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, rehberlerin turistle birebir iletişim kuran, ülkenin tarihini ve kültürünü anlatan önemli bir meslek grubu olduğunu ifade etti.

''TÜRSAB VE TUREB TARİHİNDE HİÇ BU KADAR YAKIN OLMADI''

Turizm sektörünün başarılı bir sezon geçirdiğini dile getiren Bağlıkaya, ''ilk 7 ayda 21 milyon turist ağırladık. Bu dönemdeki gelirimizin ise 15 milyar dolara ulaştığını düşünüyoruz. Turizm sektörü olarak, misafirlerin eksiksiz ve doğru hizmet alma dönemini başlatıyoruz. Yasayla kurulmuş olan TÜRSAB ve TUREB, turizm sektöründeki büyümeyi sürekli hale getirmek için, işin daha derinine iniyor ve daha yakın bir çalışmayı başlatıyor. TÜRSAB ile TUREB'in tarihte bu kadar yakın iş birliği içinde olduğu bir dönem olmadı. Bir bütünü tamamlayan taraflar olarak çalışacağız.'' ifadelerini kullandı.

tursab_tureb

REHBERLER İÇİN STAJ DÖNEMİ BAŞLIYOR

Yapılan iş birliği protokolünün rehberlerin eğitimi, denetimler konusunda dijital alt yapı oluşturulması ve rehber ile acentenin birbirine kolayca ulaşabilmesi gibi ayaklarının bulunduğunu kaydeden Firuz Bağlıkaya, ''Rehberlerin üye acentelerde staj dönemini başlatıyoruz. Bazen rehber acente, acente ise rehber bulamıyor. Bununla ilgili bir dijital platform oluşturduk ve bu platform pazartesiden itibaren devreye girecek. İş ve tur arayan rehberin adını yazacağı, acentenin aradığı rehber özelliklerini paylaşacağı bir platform olacak. Bu platformun turizmdeki başarımızı daha da yukarı çekeceğine inanıyoruz.'' dedi.

''100'E YAKINA CENTENİN DOSYASINI BAKANLIĞA GÖNDERDİK''

Kaçak acente ve kaçak rehber konusunda denetimlerin sıkılaştırıldığına vurgu yapan TÜRSAB Başkanı,'' Hem TÜRSAB hem de TUREB, yasa dışı iş yapan kendi üyesinin faaliyetlerini askıya alma yetkisine sahip. Denetim süreçleri daha sıkı işleyecek. Mesela geçtiğimiz yıl yaşanan ölümlü kazalarda acentenin kaçak olduğu, rehberin ise hiç olmadığı ortaya çıktı. Bakıyorsunuz postaneler, belediyeler, okullar herkes tur düzenliyor. Ortada bir yasal boşluk var. Bununla ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte yasal düzenleme çalışmasına başladık. Kaçak faaliyette bulunduğu için 100'e yakına acentenin dosyasını hazırlayarak Kültür ve Turizm Bakanlığına bildirdik.'' açıklamasında bulundu.

ZEKİ APALI: REHBERLER TANITIMDA DAHA FAZLA ROL ALACAK

TUREB Başkanı Zeki Apalı ise, birlik olarak bu protokolü çok önemsediklerini söyledi. Rehberlerin sahada çalıştığını ve acentelerin hem de rehberlerin sorunlarını çok iyi bildiğini vurgulayan Apalı, Çünkü sahada çalışıyoruz ve sorunları biliyoruz. ''Rehberle acentenin sağlıklı bir şekilde bir araya gelebileceği bir platform oluşturma kararı aldık. Protokolün içindeki bir diğer nokta ise, biz rehberlerin tanıtımda daha fazla etkin olmasına olanak sağlaması. Turda turistlerin memnuniyetini ve memnuniyetsiziliği en iyi gözlemleyenler rehberler.'' ifadelerini kullandı.

Bundan sonra rehberlerin, Türkiye'den olumlu intiba ile ayrılan turistlerin değerlendirmelerini alarak tanıtımlarda kullanacakları bilgisini veren Zeki Apalı, rehberlik mesleğiyle bir başka soruna dikkat çekerek şunları söyledi:

ÇİNLİ TURİSTE UYGURLU REHBER RİSKLİ

''Sürdürülebilirliği tartışıyoruz ve bu konuda yaşanan ciddi sıkıntılar var. Mesela uzakdoğu pazarında yabancı rehberlerin kullanılmasından kaynaklanan ciddi sorunlar var. Çin pazarında cidi bir gelişme söz konusu Ancak Çinli turistin başına Uygurlu rehber koyduğunuz zaman aralarındaki husumetten dolayı tatsızlık çıkıyor. Birileri grup başkanı olarak grupların içine giriyor. Bu riskli bir iş''

REHBER TECRÜBELİ İSE OLAYIN ÜSTESİNDEN GELİYOR

Bayram sürecinde kazalar olduğunu ve kaza yapan araçlarda görev alan rehberlerle iletişime geçtiğini dile getiren Zeki Apalı, ''Eğer olay esnasında araçta bilgili ve tecrübeli rehber varsa sorunun üstesinden geliyor. Bu olmadığında olayın yönetilmesi zorlaşıyor.'' dedi.




Bu Haber 04.09.2018 - 15:10:25 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.