''Tur operatörlerinin tekelci yapısı sorgulanmalıdır''

''Tur operatörlerinin tekelci yapısı sorgulanmalıdır''
New Europe köşe yazarı Monnet Matters, Covid-19 salgının Avrupa turizm sektöründe ortaya çıkardığı olmsuzlukları kaleme aldı. Turizmde tur operatörlerinin tekelciliğine dayalı sistem olduğunu ileri süren Matters, ‘’2021 sezonunun ayağa kalması için yapılacak çalışmalar, tur operatörlerinin mevcut tekelci yapısını da sorgulayan bir içerikte olmalıdır.’’ diyor.

TurizmGüncel – Dış Haberler

Monnet Matters’in ‘’Covid-19 Avrupa turizm sektöründeki özgür rekabeti öldürecek’’ başlıklı yazısı şöyle:

Covid-19 sonrası dünya bir miktar normale döndüğünde, salgının kalıcı olumsuz etkileri inkar edilemez bir şekilde ortaya çıkacak.

Bu olumsuz durumdam en çok etkilenecek sektörlerden biri de, Avrupa ölçeğinde turizm olacak. Tur operatörleri, havayolları, kruvaziyer gemileri, oteller, restoranlar ve turistik dükkanlar dahil olmak üzere büyük işletmeler, Avrupa Birliği genelinde bir aydan uzun bir süredir devam eden ve hiç bitmeyecekmiş gibi görünen kapanmandan çok büyük kayıplar yaşayacaklar. Özellikle Güney Avrupa ekonomileri, daha şiddetli bir kayıpla karşı karşıya.

Brüksel, 27 AB ülkesinin Covid-19 sonrası sürdürülebilir büyümesi ve normale dönmesi için bazı adımlar attı. Buna karşın Avrupa Komisyonu, 400 milyar euro kayıp yaşamakla yüz yüze olan turizm endüstrisi için kısa ve orta vadede nasıl plan uygulanacağı konusunda sessiz kaldı.

Brüksel'in, AB ölçeğinde turizmi ele alacak bir çerçeve oluşturabileceğine ilişkin umutlar var. Çünkü Güney Avrupa ve Karadeniz kıyısındaki AB ülkelerinin ekonomileri büyük oranda turizme bağlı. Bu ülkeler, daha çok kuzey ve Orta Avrupa ülkeleri için yaz destinasyonu olma özelliğine sahip.

Gelinen noktada turizm, dünyadaki tüm insanlar için bir insan hakkı oldu. Milyonlarca insan, çoğunlukla bütçeli hava yolu şirketleri ile dünyayı dolaşıyor. Tüm bu uçuşlar ve bazı destinasyonlarda ortaya çıkan kitle turizmi iklim değişikliğinde önemli bir yer tutuyor. Hava kirliliğinin virüsleri yaydığını gösteren kimi araştırmalar da mevcut.

Covid-19'un küresel bir tehdit olarak yaygınlaşması, globalleşen dünyada çevre ile halk sağlığı arasında önemli bir bağ olduğunu gösterdi. Bu durum elbette, Avrupa'nın, doğal ortamın ve halk sağlığının korunması ile yaşam kalitesinin yükseltilmesini ve destinasyonların korunmasını esas alan sürdürülebilir turizm çalışmalarında dikkate alınması gereken hususlardan biri olmalıdır.

2020'de Avrupa turizm sektörü çökecek. Ancak bu durum, geçmişteki sürdürülemez turizm modelini canlı tutmanın gerekçesi olamaz. 2021 sezonunun ayağa kalması için yapılacak çalışmalar, tur operatörlerinin mevcut tekelci yapısını da sorgulayan bir içerikte olmalıdır.

Günümüzde bu tur operatörlerinin kendi hava yolu şirketleri, otelleri, kruvaziyer gemileri, otobüsleri var. Hatta alışveriş mağazaları ile bile kontratlar yapıyorlar ve insanlara hiçbir seçim özgürlüğü bırakmıyorlar.

Bu sorunun yakından takip edilmesi gerekmektedir. Çünkü pandemi, Avrupa'nın ekonomisi turizme bağımlı kırılgan destinasyonlarında daha fazla telafisi imkansız hasara yol açacak ve ciddi rekabet karşıtı davranışları beraberinde getirecektir.



Bu Haber 25.04.2020 - 14:19:55 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Mahmut Sarikaya 28.04.2020 - 03:46

    Bundan sonra inanlar icin yurtdisi turlari bitmis,ulkesel lokal turizm olacaktir,bu en azindan 2023 e kadar boyle devam edecektir..

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.