'Tur operatörleri ile yaptığımız sözleşmeler teminat kabul edilsin'

'Tur operatörleri ile yaptığımız sözleşmeler teminat kabul edilsin'
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, yabancı tur operatörleriyle yapılan sözleşmelerin sigortalanmasını, sigortalanmış sözleşmenin teminat olarak kabul edilmesini istediklerini söyledi. İşler, 2016 - 2017 yıllarında daralan turizm sektörünü rahatlatmak üzere döviz bazlı kredi açan Türk EximBank’tan sektöre uygun poliçeler düzenlenmesini beklediklerini dile getirdi.

TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. (Türk EximBank) Genel Müdürü Adnan Yıldırım ile banka genel merkezinde bir araya geldi. Türkiye’de bankaların kredileri frenlediği, kredi hacimini daralttığı, verdiği kredileri geri çağırdığı dönemde Türk EximBank’ın piyasayı rahatlattığını belirten İşler, “Turizm sektörüne döviz bazlı kredi limitlerini açan, eli açık davranan banka yönetimine, dinamik, aktif çalışan Sayın Adnan Yıldırım’a teşekkür ediyoruz” dedi.

Turizmcilerin KDV muafiyetinden yararlanamasa da ihracatçıyı sayıldığını belirten Mehmet İşler, yerinde hizmet ihracatı yapan turizm sektörünün döviz kazandırıcı hizmetler bağlamında değerlendirildiğini hatırlattı. Sektörün yabancı tur operatörleriyle yaptığı sözleşmelerin getirdiği riskle karşı karşıya olduğunu anlatan İşler, yurt dışında yapılan döviz getirici sözleşmelerin sigortalandırılmasını istediklerini belirterek şu görüşleri dile getirdi:

“Yerinde hizmet ihracatı yapan turizm sektörünün sahadaki konumu mal ihraç eden sektörlerden farklı. Hizmet verildikten sonra eylem gerçekleştirildiğinden, ihraç mallarının sigortalanmasıyla ters düşen bir uygulama söz konusu. Hizmet sektörünün de risklerini içerebilecek bir sigortalama sisteminin geliştirilmesi gerekiyor. Türk EximBank’ın alışılagelmiş sigorta düzenlemesinin dışına çıkarak sektöre uygun poliçeler düzenlenmesini bekliyoruz.”

Türk EximBank yöneticileriyle daha önce bir araya geldiklerini, sigorta poliçeleri düzenlenirken sektörün özelliklerini göz önünde bulundurmalarını istediklerini anlatan İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sektörün sözleşmelerden doğabilecek riskleri sigorta poliçelerine yansıtılmalı. Böyle olursa sigorta poliçelerini teminat olarak gösterebiliriz. Paranın maliyeti çok arttı. Banka teminatı yerine, sözleşmelerimizin sigortalanmış hallerini teminat olarak göstermekle kendimize kredi hacmi yaratabiliriz. 2016 - 2017 yıllarında daralan turizm sektörünü döviz bazlı kredi vererek turizm sektörünü rahatlatan Türk EximBank yönetiminin yaklaşımı olumlu. Kısa sürede sonuç alabileceğimizi umuyoruz.”

Türk EximBank yönetimiyle önümüzdeki ay üçüncü toplantıda bir araya geleceklerini belirten Mehmet İşler, dünyadaki emsal uygulamaların karşılaştırılacağı bir çalışma yapılacağını söyledi. İşler, “Bir sonraki toplantı sonrasında sözleşmelerin sigortalanması konusunda yol alabileceğimizi düşünüyoruz. Bu çalışmamızı yeni turizm sezonu öncesinde tamamlamak istiyoruz”dedi.

Mehmet İşler, turizm sektörüne 49 yıllığına tahsis edilen ve kullanım hakkı uzatılan Hazine arazileri üzerindeki tesislere satın alma ve kiralama süresini uzatmaları için yeni kaynak kullanımı ve kredi türleri talep ettiklerini söyledi. İşler, “Bankalar bu konuda sektöre karşı cimri davranıyor ve çok muhafazakar tavır alıyor. Ancak başarılı Türk EximBank yönetimi bu konuda da öncü ve destekleyeci olmalı, banka bu amaca uygun yeni krediler vermeli” diye konuştu.


Bu Haber 28.11.2018 - 14:41:08 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.