TUI ve Schauinsland’dan veri hırsızı RTK ile ilgili önemli karar

TUI ve Schauinsland’dan veri hırsızı RTK ile ilgili önemli karar

TUI ve Schauinsland Reisen, veri paylaşımı skandalı sonrası RTK ile olan anlaşmalarını sonlandırdı.


Turizm Güncel – Dış Haberler

4 bin 200 seyahat acentesine ev sahipliği yapan RTK'nin, 3 bin civarında seyahat acentesinin detaylı satış verilerini 8 yıl boyunca FTI ile paylaştığı ortaya çıkmıştı.

RTK, Schauinsland Reisen ile ortak girişimleri olan Alpha Reisebüropartner'ı ve TUI ile ortak girişimleri olan TUI Travel Star'ı da içine alan QTA (Quality Travel’ın Alliance) en önemli üyesiydi. 5 bin acenteye ev sahipliği yapan QTA, toplam 10 bin tam zamanlı seyahat acentesi bulunan Almanya seyahat pazarının yüzde 50'sini oluşturuyor.

RTK'in üst kuruluşu RT Reisen tarafından yönetilen QTA, tur operatörlerinin tatil satışları ve diğer seyahat ürünlerinin satışları konusunda geniş çaplı bir güce sahip. QTA, ağında bulunan acenteler için tur operatörleriyle üst düzey satış komisyonu antlaşmalarını müzakere ediyor.

TUI, veri skandalına karşı net bir tavır alarak QTA ile olan satış antlaşmalarını derhal feshetti. Şirket, artık RT Reisen ile işbirliğini sürdürmek için herhangi bir güven temeli kalmadığını açıkladı.

TUI Ticaret Müdürü CCO'su Benjamin Jakobi ve Satış Müdürü Peter Wittmann, yaptıkları ortak yazılı açıklamada, "Bizimle ilgili verilerin çok uzun bir süre boyunca rakiplerimizden biriyle paylaşılması asla kabul edilemez. Bu durum, QTA ile yaptığımız antlaşmanın ruhunun ve hükümlerinin açık ihlalidir." ifadelerini kullandı.

Şirket; acente ortaklarını, QTA ile iptal edilen anlaşma sonucu ortaya çıkan tüm finansal dezavantajların telafi edileceğine dair de temin etti.

TUI'dan sonra Schauinsland da aynı kararı aldı

TUI'ın kararından günler sonra Schauinsland da aynı kararı aldı ve QTA ile olan satış antlaşmalarını feshetti. Şirket, gizli satış verilerinin rakip bir firmayla paylaşılması sonrası RTK ile olan ticari çıkarlarının büyük ölçüde zarar gördüğünü açıkladı.

Schauinsland da TUI gibi acenteleri QTA aracılığıyla kazanacakları komisyon gelirlerini telafi etme konusunda temin etti.

Fesihler hukuken geçerli mi?

TUI ve Schauinsland'ın kararlarına karşılık RTK, fesihlerin yasal olarak geçerli olup olmadığını sorguladıklarını ve Münih merkezli avukat bürosu Lutz Abel'den konuyla iligili incelme talep ettiklerini açıkladı.

Ancak RTK CEO'su Thomas Bösl, yasal uyuşmazlıklarla ilgilenmediğini ve bu iki şirket ile iletişim yoluyla bir çözüm bulmak istediğini belirtti.



Bu Haber 06.06.2023 - 09:03:35 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.