TUI otellerden yüz binlerce pound para kesiyor

TUI otellerden yüz binlerce pound para kesiyor

Türk otelcilerin başı, uyanık İngiliz turistler ve tur operatörü TUI ile dertte.


Turizm sektörü, kötü niyetli turistlerin kaza oyunlarına ödedikleri yüz binlerce pound yüzünden sıkıntı çekiyor. Türlü kaza senaryosu yazan turistler ya tatilin son günü ya da ülkelerine dönüklerinde şikayetçi olarak para iadesi talep ediyor. Bu yolla ya tatilini bedavaya getirmiş oluyor ya da cebine ekstra para koyuyor. Turizmciler sadece Marmaris'te bir sezonda otellerin 1-1,5 milyon poundunun bu yolla kesintiye uğradığını belirtti.

Türkiye Gazetesinden Canan Eraslan’ın haberine göre, dünyaca ünlü dev tur operatörü TUI "Yer ıslaktı, kaydım düştüm, hastaneye gittim, merdiven kaygandı" diyen turistlerin hastaneye gittiklerini, havuzdan mikrop kaptıklarını, hatta manevi olarak zarar gördüklerini iddia ediyor ve otellerin alacaklarından turist başına 5-10 bin poundluk kesintiler yapıyor. Ancak bu iddialarla ilgili belge gösterilmediği için otel sahibi de sigortadan bu bedeli tahsil edemiyor.

“Turistler geliyor, dönüşte tatilini bedavaya getiriyor”

Bölgede konaklama ve yeme içme sektöründe faaliyet gösteren, İstanbul Ticaret Odasının da üyesi olan Musa Evin "Bir arkadaşımız 300 bin (6 milyon), bir diğeri 600 bin poundluk (12 milyon lira) ödemeler yapmış. Bunların çok büyük bir kısmı, kaza süsü verilmiş veya havuzdan mikrop kapmış, yemekten midesi bozulmuş gibi senaryolar sebebiyle. Turistler geliyor, dönüşte tatilini bedavaya getirdiği gibi üstüne cebine ekstra para ekleyerek gidiyor" dedi.

“Tesisler yok pahasına satılmaya devam edecek”

Dev acentelerin bir yıl önceden otellerin odalarını satın aldıklarını, çok düşük fiyatlar verdiklerini hatırlatan Musa Evin "Yerliye 50 pound olan odalar, yabancıya 20 pound. Üstelik onların otele masrafı ve verdikleri zarar da cabası. Dünya çapında bir acentemiz olmadığı sürece, dünyanın en güzel otellerine, en güzel sahiplerine, en önemli tarihî değerlerine sahip ülkemizin tesisleri yok pahasına satılmaya devam edecek, kişi başı gelirimiz aynı yerlerde sayacak" dedi.

“Turizmcilerin yurt dışında destek alabileceği bir organizasyon kurulmalı”

Evin, otel sahiplerinin yüz binlerce turist getiren acenteyle tek başına savaşamayacağı için dava edemediklerini belirterek, "Turizmcilerin ancak birliktelikle yurt dışında hem acente hem de hukuki destek alabileceği bir organizasyon kurulmalı" ifadesini kullandı.

“TUI bu gibi ispatı olmayan iddialarla en büyük tazminatı alan operatör”

Bölgede otelcilik yapmakta olan Mustafa Çoban ise "Son 10 yılda bu gibi olaylarda büyük artış yaşandı. Kayıp düştüğünü söyleyenler, odaya böcek götürüp fotoğrafını çektikten sonra odasında haşere olduğunu iddia edenler dahi oldu. Hatta bazıları ülkesine dönüyor, aile hekimine gidip midesinin bozulduğu iddiasıyla rapor alıyor ve bu raporla tazminat talep ediyor. Ne tahlil var, ne tetkik, ne de doktora ödendiği iddia edilen bedelin faturası. Zehirlenme benzeri olay için, o gün orada konaklayanların yüzde 10'unda aynı şikayetin olması gerek. Dünyanın en büyüğü olan TUI, bizden de bu gibi ispatı olmayan iddialarla en büyük tazminatı alan operatör. Bize 'müşteri hastaneye gitmiş, psikolojisi bozulmuş, ödeme yapmış, ona parayı ben ödedim' diyerek bize yapması gereken ödemeden yüz binlerce pound kesti. Sadece bizden kesilen 8 yıllık tutar 750 bin poundu (16 milyon lira) buldu" dedi.

“Hem ceza kesiyor hem ödül veriyor”

Çoban, Marmaris yöresinde her yıl otelcilerin 1-1,5 milyon poundunun bu şekilde kesildiğini, otelcinin haksız yere uğradığı zararın büyük olduğunu söylüyor. Bu cezaları kendilerine kesen TUI'nin aynı yıl aynı zamanda otellerine "Her şey Dahil 3 Yıldız Aile Oteli kategorisinde dünya birinciliği, ikinciliği, üçüncülüğü ödülleri" verdiğini söyleyen Çoban, bunun büyük bir tezat olduğunu dile getirdi.

“Onların şikâyetlerinde bizim kanunlarımız geçerli olsun”

Mustafa Çoban da "Bir görüşmemizde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a konudan bahsettim. İngiliz tur operatörünün gelirimize ortak olduğunu söyledim. Bu durumların İngiliz kanunlarında yerinin olduğunu ifade ettiler. Biz de diyoruz ki TÜROB, TÜRSAB gibi tüm turizm örgütlerinin katılımıyla bir hukuk organizasyonu kuralım, hakkımızı arayalım. Onların şikâyetlerinde bizim kanunlarımız geçerli olsun. Hakkaniyetli olan budur" dedi.



Bu Haber 14.07.2022 - 11:38:05 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Sadece iki otel

    Ahmet sağır 16.07.2023 - 12:58

    Sadece 5 yıldızlı 2 otel sahibi el atsalar bu işe ve düzgün bir reklam ve operasyon ile tüm bu bedavaya otel kapatma olayından kurtulurlar erkenden otel.kapatmafan ettikleri zararın yarısına operasyonel alt yapı ve birçok gider karşılanır ve hakki olan rakamlara odalar doldurulur. En önemlisi de art niyetli turistler ic8n mutlaka ve mutlaka şikayetler yerinde değerlendirilir ilkesi tüm sözleşmelere eklenmeli adam tatili bitirdikten 1 hafta sonra yada 1 ay sonra şikayet edip parasını geriye alıyor ve olan yine bizim halkımızın olması gereken paraya oluyor

  • ingiliz oyunu

    İsmail YILDIZ 17.07.2022 - 09:16

    haberi görünce yıllar önce defalarca çeşitli medya ya konuştum otelci arkadaşlarıma anlattım büyük tur operatörlerinin oyuncağı olmayın kontratlarınızı hizmet verilen yerde şikayet giderilir diye düzenleme yapalım dedim. sadece misafir şikayeti değilki sorun ödeme vadeleri çok uzun risk çok büyük diye söyledik ama kimse dinlemediği gibi thomas cook battı yine ders alınmadı şimdi tuı 60 gün vade diyor herkes kontrat yapıyor. sayın çobanın dediği gibi sırf haksız reklamasyon yüzünden biz ingiliz tur operatörünün dayatmasına karşı geldiğimiz zaman kimse yanımızda durmadı hala da aynı hatayı yapıyorlar. bizler ticaret yapıyoruz tur operatörü cıkarı olmadığı yada para kazanmayacağı operasyonu yapmaz. ilkeli dursak fiyat hizmet örtüşmesini doğru sağlasak onlar yinede bize gelecekler, çünkü türkiyede operatörlerin kar marjları dünya standartının çok çok üstünde bizden vaz gecemezler. bunu idrak etsek emin olunuz tüm şartlarımıza evet derler. yıllar önce avrupa da haksız reklamasyon yapıyordu bu sorunu franfurt anlaşması ile çözdük biraz dik dursak bunuda çözeriz. umarım sayın otelci kardeşlerim meslekdaşlarım artık buna bir dur der. çünkü bu zamandan sonra ne maliyetleri tutabiliyoruz nede masrafları bu enflasyonla satılan bu fiyatla kimse ne tesisini yenileyebilir nede yıldızının hakkı olan hizmeti verebilir. dijital dünya ile çabuk enteğre olup tesislerimizi hak ettiği fiyatlara satma zamanı geldi de geçiyor. ispanya bunu yaptı konaklamada ispanyanın tur operatörü payı en son % 20 nin altındaydı bizde nerdeyse % 100 hala tur operatörünün peşine takılmış ve ne derse yapılıyor güzel ülkemde bedavaya gidiyor. bunun tek çaresi pazar çeşitliliği ve doğru pazarlamadan geçtiği gibi otelci kardeşlerimin artık sattığı ürününün değerini bilip dik durmasından geçiyor, belki ilk zamanlar tiçari kaygı olur ama sonu güzel olur. biz bunu başardık herkes yapabilir. güzel kazanclı ve maddi kayıpsız bir sezon dilerim ismail yıldız TURUNÇ HOTELS

  • 40 senelik yöntemler

    Mehmet Mehmetoğlu 15.07.2022 - 10:39

    40 senelik otel satış yöntemleri ile oteli satmaya devam ederseniz, elin operatorünün oyuncağı olur ve yakında iflas bayrağınıda çekersiniz. Artık otel yatırımcısının ön ödemeli çeklere kanmak yerine, otel yöneticilerini ve özellikle satış & pazarlama sorumlulularını tembellikten kurtarmaları gerekmekte. Otel yatırımcıları hala nasıl oluyorda dijitalde 140EURya satabilecekken 40EUR ya nasıl ikna olabiliyorlar anlaşılır gibi değil! Evet, dijital hemen iş getirmez, emek, yatırım ve profesyonellik ister. Ama sonunda, envanteriniz sizin olur, hangi fiyata satacağınızdan, hangi misafiri alacağınıza kadar karar sizin olur, operatörün değil. Bu sene dijitale geçen, seneye ekmeğini yemeye başlar, onan sonraki sene operatöre fiyat dikte eder!

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.