Trabzon’daki kayıt dışı yatak sayısı, kayıtlı yatak sayısından fazla

Trabzon’daki kayıt dışı yatak sayısı, kayıtlı yatak sayısından fazla
Türkiye İstanbul ile Akdeniz ve Ege sahillerindeki kayıt dışı konaklamayı konuşurken, Trabzon’dan gelen veriler bölgede kayıt dışı/kaçak konaklamanın hangi boyuta ulaştığını gözler önüne serdi.




Trabzon Turizm Platformu, kette ve ilçelerdeki konaklama sektörünü mercek altına alan bir çalışma yaptı. Çalışmadan elde edilen verilere göre, kentte kayıtlı yatak sayısı 20 binken, kayıt dışı yatak sayısı 28 bini geçmiş durumda.

Trabzon’da turizm sektör paydaşları 2020 yılı itibari ile yasa dışı Turizm faaliyetlerinin, kayıt dışı gerçekleştirilen ev ve apart turizmciliğinin önüne geçmek üzere bir araya geldi.

“Paydaşlar Trabzon Turizm Platformu çatısı altında birleşti.”

Temmuz 2020’de küresel pandemi sürecinin sektörel etkilerini en aza indirmek, kamu, özel sektör ve sivil toplum arasında bağları güçlendirmek üzere TUROB – TUROYD – KATİD – TİSAD gibi sivil toplum kuruluşlarının yanında TURSAB ve kentin önde gelen Turizm yatırımcıları bir araya geldi.

Sektör paydaşlarının sorunlarını gün yüzüne çıkarmak ve ortak bir bakış açısı ile sorunlara karşı çözümün en önemli parçası olmak üzere bir araya gelen paydaşlar, küresel pandemi sürecinin sektör üzerindeki etkilerinin yanı sıra bölgede yaygınlaşan kayıt dışı apart ve ev turizmciliğinin en büyük problemlerden birisi olduğunu vurguladı.

“Kayıt dışının tespitinde anahtar İş Yeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı”

Mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde, turistik amaçlı konaklama faaliyetleri gerçekleştirmek isteyen bir yatırımcının izleyebileceği iki yol var. İlk seçenek, Kültür ve Turizm Bakanlığı çatısı altında faaliyetler yürütmek üzere, Turizm İşletme Belgesi almak. Diğer bir seçenek, bağlı bulunan mahalli idareden ana faaliyet konusu konaklama(apart – otel – pansiyon) olmak üzere İş Yeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı almak. Bunun dışında yine yasal olarak, Vergi Levhasına sahip olmak ve Kimlik Bildirim Sistemine kayıt olmak şartları da aranmakta.

İster Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, isterse Mahalli İdareler tarafından belgelendirilmiş olsun, 10/08/2005 tarihli ve 25902 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre, günübirlik kiralanan daireler, villalar, apartlar ve rezidansların İş Yeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı almaları zorunlu tutulmuştur. Yine 26/11/2013 tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan “Günübirlik Kiralanan Yerler” konulu genelgede apart, öğrenci yurdu, rezidans, günübirlik kiralık daire gibi yerlerin İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı hükümlerine tabii oldukları ve yetkili idarelerden ruhsat almaksızın çalışmalarının yasak olduğu vurgulanmıştır.

Kayıt Dışı Tespit Komisyonu: 28 bin 482 kayıt dışı yatak tespit edildi

Mevcut yasal mevzuatlar çerçevesinde Trabzon Turizm Platformu çatısı altında bölge turizmcilerinin haklarını korumak ve kayıt dışı faaliyetleri tespit etmek üzerine çalışmalar yürüten komisyon, Trabzon il sınırları içerisinde Ruhsatsız faaliyet gösteren 1427 günübirlik kiralık daire ve villa ile birlikte 434 otel ve apart tespit etti.

Komisyon raporunu değerlendiren turizmciler, “Trabzon’da net bir şekilde görülmektedir ki, boynuz kulağı geçmiştir. Belgeli, Ruhsatlı yatak kapasitesinin 20 bin olduğu bir şehirde, ruhsatsız ve kaçak faaliyet gösteren 28 bin yatak olmasının mantık ile açıklanabilecek hiçbir tarafı yoktur.

“Çözüm, Kamu – Özel Sektör – sivil toplum işbirliği ile hukuki mücadele”

Gelinen süreçte tespit edilen kayıt dışı işletmeler ilk aşamada turizm yatırımcılarını temsilen vekil atanmış Avukatlar tarafından Valilik ve Belediyelere bildirilecek, kanun hükümleri çerçevesinde gerekli denetim mekanizmasının çalışır hale gelmesi sağlanacaktır. 

Ruhsatsız faaliyet yürüten işletmelerin ruhsatlandırılması, vergi sistemi içerisine dahil edilmesi ve denetim mekanizmaları tarafından kontrol altına alınması yalnızca bölge turizmi değil, ülke turizmi açısından da örnek olabilecek bir süreç olarak değerlendirilebilir.

TRABZON'DAKİ KAYIT DIŞI KONAKLAMA RAPORUNUN DETAYLARI>>>>



Bu Haber 23.02.2021 - 15:25:26 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.