Tolga Kilit: Rezervasyonlar yüksek ama para nerede?

Tolga Kilit: Rezervasyonlar yüksek ama para nerede?

Kilit Hospitality Group Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Kilit, 2023 sezonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Otellere ön ödeme gelmediğinden şikayet eden Kilit, ön ödemelerin azalması durumunda Antalya'daki otellerin yatırım yapmada ve genel giderleri karşılamada zorlanabileceğini ifade etti. 


Turizm Güncel

İstanbul’da düzenlenen Uzak Rota Turizm Zirvesi kapsamındaki “2022’de neler oldu, 2023’te neler bekleniyor?” başlıklı panele katılan Kilit Hospitality Group Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Kilit, ön ödemelerdeki düşüşe dikkat çekti

“Oteller ellerindeki parayı tutmak zorunda kaldı”

Yaşanan bunca kötü olayların ardından 2022 yılında otelcilerin cebine ‘3-5 kuruş’ koyabildiğini belirten Kilit Hospitality Group Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Kilit, “Pandemi döneminde herkes eksiye düştüğü için oteller acentelerden veya bankalardan aldığı parayı elinde tutmak zorunda kaldı. Çünkü oteller olmadan ne hava yolu şirketlerinin ne de acentelerin bir önemi kalıyor.” dedi. 

“Türkiye’nin bir karar vermesi gerekiyor”

Türkiye çapında 21 otelle hizmet verdiklerini ve işin hem kültür hem de resort tarafında olduklarını ifade eden Tolga Kilit, fiyatlar konusunda Türkiye’nin bir karar vermesi gerektiğini kaydetti. Kilit “Meksika’dan İbiza’ya kar pek çok yere gittim, otellerde kaldım. Türkiye’deki hizmet ve kaliteyi sağlayan hiçbir ülke yok. Olmadığı için bizim otel fiyatlarımızı yükseltmek ve katma değerli ürünler koymak zorundayız. Sonuçta otel ne kadar pahalı olursa acentenin komisyonu o kadar artar, ne kadar ucuz olursa komisyonu da o kadar düşer.” diye konuştu.

Eskiden Avrupalı büyük tur operatörlerinin Türk otelcilere parmak sallayarak ‘Fiyatını yüzde 1, 2’den fazla artıramazsın’ dediğini kaydeden Kilit “Sonra ne oldu? Pazar çeşitliliği oluştu, iç pazar gelişti.” dedi.

“Erken rezervasyonlar 2019’u geçti ama para nerede?”

Erken rezervasyonlarda 2019 seviyelerinin geçildiğini işaret eden Tolga Kilit, önemli bir soruna da işaret etti. Pandemi döneminde getirilen esnek rezervasyon nedeniyle otellerin doğru düzgün ön ödeme alamadığına işaret eden Kilit, “Kadir beyin de dediği gibi erken rezervasyonlar 2019’u geçti. Peki para nerede? Pandemi döneminde yaşanan sıkıntıdan dolayı ön ödeme iyice düşürüldü. Yeterli ön ödeme gelmezse Antalya'daki oteller tesislerine yatırım yapmada ve personeline maaş vermede zorlanabilir” değerlendirmesini yaptı.

“İç pazarda fiyat hassasiyeti arttı”

Ayrıca iç pazarda fiyat hassasiyetinin yükseldiğine dikkat çeken Kilit, “Bence artık iç pazar misafiri en bilinçli misafir oldu. Online’dan araştırıyor çağrı merkezinden satın alıyor. Biz dahil herkes çağrı merkezi kurdu. Eskiden misafirler arar uzun uzun sorar konuşurdu. Şimdi aramalar sadece satın almaya dönük. Burada da online’ın büyük payı var.” dedi.

“Maliyet artışı diğer otellerde yüzde 100, bizde yüzde 65”

Konaklama sektöründe maliyetlerin yüzde 100’den fazla arttığını söyleyen Kilit, ancak satın almaları erken yaptıkları için kendilerindeki maliyet artışının yüzde 65 olduğunu belirtti. Kilit ayrıca, Türkiye’deki fiyatların yükselmiş olmasına rağmen diğer destinasyonların yanında düşük kaldığını ve bu nedenle tercih edilmeye devam edeceğini de sözlerine ekledi.



Bu Haber 29.11.2022 - 14:22:52 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Personel

    Halil kayhan 13.01.2023 - 01:38

    Yaşar bu yolda devam et belki senin kemiği biraz büyütürler

  • Halil Kayhan

    Yasar 22.12.2022 - 09:51

    Halil Kayhan seni kimse zorla o parayı vermiyor istersen calismazsin

  • Personel

    Halil kayhan 08.12.2022 - 11:48

    Önce personele verdiğiniz ücretlere bakın. Herkes size beddua ediyor

  • Hem Nakit yok, Hem Döviz olarak maliyetler çok arttı

    KORAY GÜN 29.11.2022 - 05:36

    2019 yılı aynı tarihe göre , 2023 yılı rezervasyonlarının % 60 mertebelerinde daha fazla olduğu görülüyor fakat Tolga bey haklı Rezervasyon var , karşılığı nakit akışını göremiyoruz. Kişi başı konaklama gelirlerini döviz olarak Bdt, Avrupa % 15 mertebelerinde güç bela arttırabilirken, Döviz maliyetler % 55 mertebelerinde arttı, Hizmet sektöründeki Enerji maliyetleri , personel maliyetleri ile yarışır hale geldi.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.